Anasayfa Haber Alternatif iOS Uygulama Mağazaları AB Dışına Seyahatte Sadece Belirli Bir Süre Çalışacak

Alternatif iOS Uygulama Mağazaları AB Dışına Seyahatte Sadece Belirli Bir Süre Çalışacak

Alternatif iOS Uygulama Mağazaları AB

iOS 17.4 güncellemesinin yayınlanmasıyla birlikte Avrupa Birliği (AB)’ndeki iPhone kullanıcıları artık üçüncü taraf uygulama mağazalarına erişebilecek. Öte yandan Apple, AB dışına seyahat eden kullanıcıların uzaktayken bazı özelliklerin tamamen çalışmayı durdurmasından önce yalnızca belirli bir süreye sahip olacaklarının altını çiziyor.

Alternatif uygulama pazarlarını ayrıntılarıyla anlatan Apple’ın destek belgesinde şu ifadelere yer veriliyor: “Kısa süreli seyahat için Avrupa Birliği’nden ayrılırsanız, bir süreliğine alternatif uygulama pazarlarına erişmeye devam edeceksiniz. Çok uzun süre ortalıkta kalmazsanız, yeni alternatif uygulama pazarlarının yüklenmesi de dahil olmak üzere bazı özelliklere erişiminizi kaybedersiniz. Alternatif uygulama mağazalarından yüklediğiniz uygulamalar çalışmaya devam eder ancak bunları indirdiğiniz pazar yeri tarafından güncellenemez.”

Apple, 7 Mart itibarıyla birliğe dahil olan 27 ülkenin tümü için yürürlüğe girecek olan Dijital Pazarlar Yasası’nın düzenleyici çerçevesine uymak amacıyla AB’deki iPhone kullanıcılarının alternatif uygulama mağazalarına erişmesine izin veriyor. Değişiklik, kullanıcıların Apple’ın kendi App Store’u dışındaki pazaryerlerinden ilk kez uygulamaları indirebileceği anlamına geliyor.

Alternatif uygulama pazarlarına erişim sağlamak için kullanıcının Apple Kimliği’nin ülkesi veya bölgesi, AB ülkeleri veya bölgelerinden birine ayarlanması ve fiziksel olarak AB’de bulunması gerekiyor. Apple, cihazın alternatif uygulama pazarlarına erişime uygunluğunun, cihaz içi işleme kullanılarak belirlendiğini ve yalnızca Apple’a uygunluk göstergesinin gönderildiğini söylüyor. Kullanıcı gizliliğini korumak için Apple, cihazın konumunu ise toplamayacak.

AB’de ilk alternatif uygulama pazarı bu hafta açılacak. Alman BT hizmet sağlayıcısı Mobivention, kurumsal odaklı Mobivention App Marketplace’i 7 mart’ta kullanıcılar buluşturacak. Ayrıca MacPaw, Nisan ayında alternatif bir uygulama pazarı sunacağını duyurdu. Ek olarak, Epic Games’in de bir mağaza sunma planları mevcut.