Anasayfa Haber JEDEC, LPDDR6 Standardının Özelliklerini Üçüncü Çeyrekte Tanıtacak

JEDEC, LPDDR6 Standardının Özelliklerini Üçüncü Çeyrekte Tanıtacak

JEDEC, LPDDR6 Standardının Özelliklerini Üçüncü Çeyrekte Tanıtacak
Samsung LPDDR5X

JEDEC, LPDDR6 standardının özelliklerini bu yılın üçüncü çeyreğinde resmi olarak tanıtmayı hedefliyor. LPDDR5 standardı 5 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen Samsung (LPDDR5) veya SK Hynix (LPDDR5T) gibi şirketlerin bu standardın performans ve güç verimliliği açısından farklı versiyonlarını türetti. Ancak temel LPDDR özellikleri o zamandan beri hiç değişmedi.

LPDDR6, daha yüksek bant genişliği desteği gibi beklenen açık değişikliklerin yanı sıra, akıllı telefonlar ve diğer mobil cihazlar için önemli bir yerleşik AI belleği haline gelecek. Bu sayede mobil cihazlarda AI hesaplamalarını doğrudan destekleyebilecek. Yapay zekanın bilgi işlemde giderek daha önemli hale gelmesiyle birlikte, yapay zeka modelleri için ayrılmış belleğin bulunmaması bir sorun haline geliyor.

  • LPDDR5: 6,400 MT/s
  • LPDDR5X: 8,533 MT/s
  • LPDDR6: 12,800 MT/s
  • LPDDR6X: 17,066 MT/s

Samsung, LPDDR6X varyantıyla 17 MT/s bant genişliğini hedefleyen LPDDR6 standardından bahsederek şu ana kadar bu bellek standardıyla ilgili konuşan tek şirket oldu. Resmi özelliklerini henüz bilmesek de JEDEC üyeleri ve mobil endüstrideki ana ortakların güçlü desteğiyle ilk LPDDR6 ürünlerinin gelecek yıl piyasaya sürülebileceği söyleniyor. Bu belllek standardını kullanan ilk ürünlerden biri Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 olabilir. Samsung ve SK Hynix’in LPDDR6 belleği ticarileştiren ilk şirketler olması bekleniyor.