Anasayfa Makale Windows 11 Moment 5 Güncellemesi Neler Sunuyor?

Windows 11 Moment 5 Güncellemesi Neler Sunuyor?

Windows 11 Moment 5

Microsoft, geçtiğimiz ayın sonunda Moment 5 güncellemesini kullanıma sundu. Windows 11 bilgisayarlar için kullanıma sunulan yeni güncellemenin getirdiği iyileştirmelere ve yeniliklere bir göz atalım.

Windows 11 Moment 5 Güncellemesi

Yapı Numarası: 22631.3235 ve 226621.3235
Yayınlanma Tarihi: 29 Şubat 2024
Güncelleme Yolu: Windows Update
Sistem Gereksinimleri: Herhangi bir donanım değişikliği gerektirmez.

Windows 10 bilgisayardan yükseltme yapan kullanıcılar da yeni Moment 5 güncellemesinin ek özelliklerinden yararlanabilecekler.

Windows 11 Moment 5 Güncellemesinin Yenilikleri Neler?

Snap Layouts

Windows 11 2021’de, uygulamaları ekranda hızlı bir şekilde düzenlemenizi sağlayan “Snap Layouts” adlı yeni bir özelliği tanıttı. Moment 5 güncellemesi ile Snap Layouts daha akıllı hale geliyor. İşletim sistemi artık hangi programları ne şekilde düzenlemek istediğinizi analiz ve tahmin edebiliyor.

Yeni özellik önceki sürümle aynı şekilde çalışıyor. Fare imlecini pencereyi küçültme simgesinin üzerine getirerek istediğiniz düzeni seçebilirsiniz. Uygulama simgeleri ile pencerenin nasıl küçüleceğine ekstra seçeneklerle karar verebilirsiniz.

Windows 11 Moment 5 Snap Layouts

Bununla beraber Ayarlar uygulaması, Moment 5 güncellemesiyle beraber epeyce değişiklik ve iyileştirme alıyor.

Yakın Paylaşım Özelliği

Moment 5 güncellemesiyle beraber bilgisayarınızdaki Yakın Paylaşım özelliği için ayrı bir isim belirleyebilirsiniz.

Windows 11 Yakın Paylaşım

Microsoft, WhatsApp, Gmail ve X gibi daha fazla üçüncü taraf uygulamasını içeren paylaşım kullanıcı arayüzünü yeniden tasarladı. Bununla beraber artık Yakındaki Paylaşım özelliğini açmak Bluetooth ve Wi-Fi’yi otomatik olarak açıyor. Çünkü bu özellik genel olarak kablosuz protokollere dayanıyor.

Ekran Yayınlama

Ekranınızı farklı bir monitöre aktarmak için Win + K tuşuna basın. Açılan bu pencerede 2 yeni bağlantı seçeneği göreceksiniz. Bunlardan biri sorun giderme, diğeri ise daha fazla cihaza bağlanmanıza yarıyor.

Telefon Bağlantısı

Microsoft, Ayarlar uygulamasındaki Telefon Bağlantısı bölümünün adını Mobil Cihazlar olarak değiştiriyor.

Windows 11 Moment 5 Mobil Cihazlar

Windows Update Kullanarak Windows’u Onarma

Kurtarma bölümü artık Windows’u yeniden yükleyebilen ve tüm dosyalarınızı, uygulamalarınızı ve seçeneklerinizi koruyabilen ayrı bir “Windows Update kullanarak sorunları düzelt” seçeneğine sahip.

Sesli Erişim

Bilgisayarınızı sesinizle kontrol etmenizi sağlayan bir özellik olan Sesli Erişim, artık özel kısayolları da destekliyor. Sesli kısayollar çeşitli eylemleri otomatikleştirmek için oldukça kullanışlı bir araç. Bir dizi eylem programlayabilir ve ardından özel bir kısayol atayabilirsiniz. Örnek olarak, bir dosyayı açabilir, birkaç tuşa basabilir, değişiklikleri kaydedebilir ve uygulamayı kapatabilirsiniz.

Ayrıca belirtmeliyiz ki Sesli Kısayollar özelliği yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kullanıcılar tarafından kullanılabilir.

Buna ek olarak, Sesli Erişim artık İspanyolca, Fransızca ve Almanca gibi daha fazla dili destekliyor ve Sesli Erişim’i birden fazla ekranda kullanabiliyorsunuz.

Anlatıcı

Artık Sesli Erişimi kullanarak Anlatıcı ile etkileşime geçebilirsiniz. Ayrıca, doğal sesleri indirmeden önce önizleme yapmak da mümkün. Herhangi bir sese tıklayıp nasıl çaldığını duyabilirsiniz. Son olarak, Microsoft görüntü açıklaması oluşturmayı geliştirdi ve bunun için yeni bir kısayol tuşu ekledi.

Diğer Değişiklikler

Moment 5 güncellemesinde Copilot için yeni bir konum da bulunuyor. Microsoft bu güncellemeyle Copilot’un yerini değiştiriyor. Artık ekranın sağ alt köşesinde, bildirim merkezi ve sistem saatinin hemen yanında yer alıyor.

Moment 5 Copilot Görev Çubuğu

Copilot’un yeni yeri biraz garip gelebilir ancak bunun yerini değiştirebilirsiniz. Görev Çubuğu ayarlarından Görev Çubuğu Davranışları yolunu izleyerek bunu değiştirebilirsiniz.

Başlat Menüsünde Yeni Klasör

Başlat menüsü artık son eklenen uygulamaları tek bir klasörde toplayarak daha az tıklamayla daha fazla uygulamaya erişmenizi sağlıyor.

Windows 365 İyileştirmeleri

Windows 11’deki Windows 365 entegrasyonu, yerel bir kullanıcı ile Windows 365 arasında geçiş yapmanızı ve Windows Hello for Business veya başka bir parolasız yöntemle oturum açmanızı sağlayan özel bir mod gibi çeşitli iyileştirmeler alıyor.

Cloud PC’nizdeki Ayarlar uygulaması, bazı uygulamaların ses gibi yerel donanım seçeneklerinizden etkilendiğini bildirmek için çeşitli başlıklar gösterecektir.

Ayrıca, Windows 11 artık Görev Görünümü’nden bir bulut bilgisayarla bağlantınızı kesmenize izin veriyor ve kısa süre önce tanıtılan sanal masaüstü göstergelerinde bulut bilgisayarınızın adını gösteriyor.