Anasayfa Makale Apple Vision Pro iPad’in Yerini Alabilir Mi?

Apple Vision Pro iPad’in Yerini Alabilir Mi?

Apple Vision Pro iPad'in Yerini Alabilir Mi?
Apple Vision Pro iPad'in Yerini Alabilir Mi?

Apple Vision Pro, iPad’in yerine geçebilme ihtimali olan yeni bir cihaz çünkü önde gelen sızıntıcı Mark Gurman da dahil olmak üzere pek çok kişi Vision Pro’nun tablet katili olabileceğine inanıyor. Ancak bu fikrin önemli bir sorunu var o da fiyat. Vision Pro’nun fiyatı 3.500 dolar yani iPad’lerin fiyat aralığından önemli ölçüde daha yüksek.

iPad’in yerini alması için Vision Pro’nun özellikle fiyat açısından bazı değişikliklere uğraması gerekecek. iPad serisi geniş bir fiyat aralığı sunarak daha büyük bir kitleye ulaşmasını sağlıyor. Vision Pro, iPad ile rekabet etmek ve geçerli bir alternatif haline gelmek istiyorsa bu fiyatlandırma sorununu çözmesi gerekecek.

Vision Pro’nun iPad’i Tahtından Etme İhtimali

Mark Gurman ikisini karşılaştırırken Apple Vision Pro’nun iPad’den daha iyi deneyim sunma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor ancak aynı zamanda bunu söylemek için de erken olduğunu düşünüyor. Ben de aynı şekilde iPad’de yapabileceğimiz çoğu işi Vision Pro kullanarak daha sürükleyici ve kapsamlı bir şekilde yapılabileceğini düşünüyorum. Hatta Vision Pro’nun uzamsal bilgi işlem gücü onu pek çok açıdan avantajlı hâle getiriyor.

Apple’a kalırsa her iki ürünü de satın alıp kullanmamız gerekiyor ve birinin diğerinin yerine geçmesi için herhangi bir neden yok. Ancak geçmişe doğru bir yolculuğa çıkalım. iPhone çıktıktan sonra iPod’un yüzüne bakan yoktu farkında mısınız? Neden aynısı iPad’in de başına gelmesin diye düşününce Vision Pro’nun iPad’in yerini alması fikri oldukça makul geliyor. Bu senaryonun çok yakın olduğunu söyleyemem ancak böyle bir şeyin mümkün olduğunu unutmamak gerekiyor.

Senaryonun uzak olma sebebi ise çok basit, fiyatı o kadar yüksek ki iPad’i tahtından etmesi bu fiyatlarla çok zor. Vision Pro, Apple’ın şu anda sattığı tüm ürünler arasında en yüksek giriş fiyatına sahip ürün olduğu ortada. Yerine geçmek istediği iPad’in en ucuz modeli ise 329 dolardan satışta, neredeyse %90 daha ucuz. En pahalı modeli ise iPad Pro 2.399 dolardan satışta yani Vision Pro’da 1.110 dolar daha ucuz.

Elbette odanın ortasındaki filden bahsedeceğim. Apple’ın daha ucuz Vision Pro modeli üzerinde çalıştığını iddia ediyorlar. Belki bu fiyatlandırma sorununu çözebilir. Ancak ben o kadar da ucuz olacağını düşünmüyorum. Ortalama 1.500 ila 2.500 dolar aralığında bir fiyata sahip olacak. Yani hâlâ çoğu insan için oldukça yüksek bir meblağ diyebiliriz. Bu fiyatla rekabet edebilecek tablet modelinin ise iPad Pro olduğunu söyleyelim.

Gelişmemiş Karma Gerçeklik Endüstrisi Karşısında Yapılması Gerekenler

Diğer büyük nedenlerden biri de karma gerçeklik endüstrisinin henüz emeklediği gerçeği galiba. Yani demek istediğim şey Apple Watch satışa sunulduğunda insanlar doğuştan saat kullanmayı biliyorlardı. Ancak Vision Pro’da durum böyle değil, Apple’ın ayrıntılı bir tanıtım yapması ve bir sürü kişisel özelleştirme yapılması gerekiyor. İnsanların birçoğu doğal olarak karma gerçeklik başlıklarının nasıl kullanıldığını bilmiyor.

Bazı insanlar jest kontrol sisteminin basitleşmesi gerektiğini söylüyordu. Bana kalırsa oldukça mükemmel çalışıyor. Ancak beğenmeyenlerin oldukça fazla olduğunu söylemek lazım. Bu konuda da değişmesi gereken çok şey var. Sadece fiyatın düşmesi değil aynı zamanda insanların karma gerçeklik başlıklarıyla olan ilişkisini değiştirmek ve onları benimsememiz gerekiyor. Bu epey uzun bir zaman alacak.

Bu değişiklikleri yapması gereken firmanın Apple olması işleri biraz daha güzelleştiriyor çünkü bugüne kadar çoğu zor görünen değişikliği oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yaptılar. Yine yapamayacaklarını söyleyenler ya da benim gibi uzun zaman alacağını söyleyenler olacaktır ancak zaman konusunda beni şaşırtmalarını çokça istediğimi belirtmeliyim. Sizce Vision Pro, iPad’in yerini alabilecek mi?