Anasayfa Haber Microsoft ve OpenAI, Stargate Yapay Zeka Süper Bilgisayarı İçin El Ele Verdi

Microsoft ve OpenAI, Stargate Yapay Zeka Süper Bilgisayarı İçin El Ele Verdi

Microsoft OpenAI Stargate

Microsoft ve OpenAI tarafından Stargate (Yıldız Geçidi) adlı yeni bir yapay zeka tabanlı süper bilgisayar geliştirmeyi de içerecek ortak bir veri merkezi projesi üzerinde çalışıldığı iddia ediliyor. The Information‘ın isimsiz kaynaklara dayandırdığı haber, projenin 100 milyar dolara kadar mal olabileceği iddia ediyor.

Bilgiler, projenin Stargate kod adı altında geliştirildiğini söylüyor. Bu aynı zamanda MGM’nin popüler bilim kurgu filmi ve TV şovu serisinin de adı. Bu kurgusal evrende, Stargate programı, Dünya’dan insanların Mısır’da gömülü olarak keşfedilen uzaylı yapımı bir portal aracılığıyla diğer gezegenlere seyahat ettiği ABD Hava Kuvvetlerinin süper gizli bir parçasıydı.

Haber, Microsoft ve OpenAI’ın şu anda bu veri merkezi ağının bir parçası olarak bu süper bilgisayarı inşa etmek ve geliştirmek için beş aşamayı kapsayacak bir planın üçüncü aşamasında olduklarını iddia ediyor. Microsoft’un 2028 yılında tamamlanacağı bildirilen bu projenin finansmanından sorumlu olduğu söyleniyor.

Stargate projesinin OpenAI’ın yeni nesil AI LLM modeli GPT-5’i belirli bir zaman diliminde teslim edip edemeyeceğine bağlı olabileceği de iddia ediliyor. Bilgiler, OpenAI’ın şu anda GPT-5’i 2025 yılının başlarında başlatmayı planladığını iddia ediyor.