Anasayfa Haber Intel, Gelişmiş Yapay Zeka Özelliklerine Sahip Lunar Lake İşlemcilerini Tanıttı

Intel, Gelişmiş Yapay Zeka Özelliklerine Sahip Lunar Lake İşlemcilerini Tanıttı

Intel, Gelişmiş Yapay Zeka Özelliklerine Sahip Lunar Lake İşlemcilerini Tanıttı
Intel Lunar Lake İşlemcileri Tanıtıldı

Intel, Vision 2024 etkinliğinde Lunar Lake işlemcilerini tanıttı. Başta bazı raporlar Lunar Lake’i geçtiğimiz yılın sonunda piyasaya sürülen Meteor Lake ile karıştırıyordu bu yüzden medyada da bir kafa karışıklığı yaşandı. Ancak daha sonra açıklığa kavuştu ki Lunar Lake öncülerinden farklı olarak LPDDR5x belleğe sahip olacak.

Bu işlemciler Intel Core Ultra 2 serisinin bir bileşeni olan Intel Core Ultra 200V’yi kullanarak Core Ultra 1 serisine göre yapay zeka hesaplama hızında önemli gelişmeler vaat ediyor. Intel CEO’su Pat Gelsinger, Vision 2024 etkinliğinde Lunar Lake işlemcilerinin AI performansında üç kat artış sağlayacağını ve toplam işlem gücünde 100 TOPS sınırını aşabileceğini vurguladı.

Ayrıca Lunar Lake, Intel’in gelecek nesil Battlemage GPU mimarisini de tanıtacak ancak Arrow Lake varyantı için Alchemist GPU mimarisini kullanacak. Lunar Lake işlemcileri, NPU ve XMX Sistolik Grafiklerin kombinasyonuyla 109 TOPS’ye kadar performans sunacak. AMD’nin Strix Point adlı işlemcisi de yeni XDNA mimarisiyle NPU hesaplamasını üçe katladı, 2024 yılında piyasaya sürülecek ve Lunar Lake’e güzel bir rakip olacak gibi görünüyor.