Anasayfa Haber Küresel Akıllı Telefon Pazarı Tekrar Çift Haneli Büyüme Rakamları Gördü

Küresel Akıllı Telefon Pazarı Tekrar Çift Haneli Büyüme Rakamları Gördü

Canalys tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel akıllı telefon pazarı 2021 yılının ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez çift haneli büyümeye geri döndü. Şirket, segmentin 2024 yılının ilk çeyreğinde önceki yılın aynı dönemindeki -%13’ten bu yana %10 büyüme kaydettiğini ifade ediyor.

Piyasa genel olarak yükselişte olmasına rağmen bireysel telefon üreten şirketler için durumun böyle olmaması ise bir başka konu. Yıldan yıla Samsung‘un sevkiyatları %1, Apple’ın sevkiyatları %16 ve Oppo’nun sevkiyatları ise %6 küçülme gösterirken Xiaomi %33 ve Transsion %86 büyüme göstererek öne çıkıyor.

Xiaomi ve Transsion hakkında yorum yapan Canalys iki şirketin en son modellerinin Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerika pazarlarına güçlü sevkiyatının etkisiyle güçlü bir yıllık büyüme elde ettiğini paylaşıyor. Araştırma şirketine göre, gelişmekte olan pazarlarda devam eden istikrarın ötesinde bu markalar, malzeme listesi (maliyetlerinde daha fazla artış beklentisiyle üretimi artırıyor ve hammadde stokluyor.Telefon üreticileri arasındaki performanslar çok farklı olduğundan her birinin sahip olduğu pazar payı, geçen yıla kıyasla artık oldukça farklı. Samsung %22’den %20’ye, Apple %21’den %16’ya ve Oppo %10 ila %8 düşerken Xiaomi %11’den %14’e ve Transsion %6’dan %10’a çıktı.

Form faktörlerindeki değişiklilerin ve yapay zeka yongaları ile özelliklerinin tanıtılması ile insanların beklenenden daha erken yeni telefon satın almak için mağazalara gidebileceği öngörülüyor.