Anasayfa Haber Google, Trillium Bulut TPU’sunu Duyurdu

Google, Trillium Bulut TPU’sunu Duyurdu

Google Trillium

Google I/O 2024 geliştirici etkinliğinde yeni altıncı nesil Trillium Tensör İşleme Birimleri’ni (TPU) ilk kez gösterdi. Ek olarak, NVIDIA Blackwell yapay zeka sunucusunun da 2025 yılının başlarında kullanıma sunulacağı duyuruldu.

Trillium’u genişleten Google, yeni TPU’ların önceki nesle kıyasla en yüksek bilgi işlem performansında 4,7 kat artış elde ederek hem HBM kapasitelerini hem de ara bağlantı bant genişliğini 2 katına çıkarabileceğini açıkladı. Bu, Google’ın yapay zeka modellerini ve etkinliklerini çok daha gelişmiş bir şekilde çalıştırmasına olanak tanıyacak. Üstelik altıncı nesil TPU’ların güç açısından %67 daha verimli olduğu ve bunların veri merkezlerinde kitlesel olarak benimsenmesine olanak sağladığı biliniyor.

Trillium TPU’ların Google’ın Yapay Zeka Hiper Bilgisayarlarına entegre olduğu zaten duyuruldu ve şirket, “kolaylaştırılmış model eğitimi ve sunumu” için teknoloji firması Hugging Face ile ortaklık kurdu.

Google, TPU geliştirmenin yanı sıra NVIDIA Blackwell mimarisini de envanterine dahil ettiklerini ve bunun, bilgi işlem performansını tamamen yeni bir seviyeye taşımalarına olanak sağlayacağını duyurdu. Blackwell GPU’lar Google bulut sunucu çözümüne güç verecek ve 2025 yılının başlarında kullanıma sunulacak.

En güçlü TPU’larını Blackwell mimarisinin entegrasyonuyla bir araya getiren Google, yapay zeka bilgi işlem performansında kesinlikle bir artış elde etmiş olacak.