Anasayfa Haber iOS 17.5 Hatası, Sıfırlanan Cihazlardaki Silinen Fotoğrafları Yeniden Ortaya Çıkarıyor

iOS 17.5 Hatası, Sıfırlanan Cihazlardaki Silinen Fotoğrafları Yeniden Ortaya Çıkarıyor

iOS 17.5 Hatası Silinen Fotoğraflar

Apple tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan iOS 17.5 güncellemesindeki bir hata, silinen fotoğrafların yeniden ortaya çıkmasına neden oluyor. Hatanın en can sıkıcı tarafı ise silinip sıfırlanıp başkalarına satılan iPhone ve iPad cihazların bile bundan etkileniyor olması.

Bir Reddit kullanıcısı, Eylül 2023’te bir arkadaşına satmadan önce Apple’ın yönergelerine göre bir iPad’i sıfırladığını ve bu arkadaşının iPadOS 17.5 güncellemesinden sonra sattığı cihazındaki 2017 yılına ait eski fotoğraflarının Fotoğraflar uygulamasında yeniden göründüğünü paylaştı: “Satmadan önce resmi Apple kılavuzlarını kullanarak iPad’i sildim. iPad’i sildikten sonra o iPad’e Apple kimliğimle hiç giriş yapmadım. Eylül 2023’te iPad’imi bir arkadaşıma sattım, bugün iPad OS 17.5’e güncelledikten sonra beni aradılar ve eski resimlerimin Fotoğraflar uygulamasında göründüğünü söylediler… BÜYÜK GİZLİLİK İHLALİ. Bununla ilgili başka raporlar da görüyorum. Kaç kişi başkalarından satın aldığı cihazlarda başkalarının fotoğraflarına sahip olacak?”

Reddit kullanıcısı, iPad’i sildikten sonra herhangi bir noktada tekrar oturum açmadıklarını, dolayısıyla eski fotoğraflarının cihazda nasıl yeniden göründüğünün tamamen belirsiz olduğunu söylüyor.

Güncelleme sonrasında silinen fotoğrafların cihazlarda yeniden ortaya çıktığını gören kullanıcılara olduğu da ortaya çıkmıştı. Bunlar ise cihazların sahibi olan ve kendi iCloud Fotoğraf Kütüphanelerine ve Apple Kimliklerine giriş yapmış olan kullanıcılara aitti ve bu, bir gizlilik ihlali teşkil etmiyordu.

Apple cihazlarının, ‌Fotoğraflar‌ uygulamasının Son Silinenler bölümünde fotoğrafları 30 gün boyunca saklaması gerekiyor ve Son Silinenler arayüzünden ikinci bir silme işlemi gerçekleştirilirse görsellerin otomatik olarak silinmesi gerekiyor. Apple cephesinden henüz bu büyük hata hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı ancak özellikle silinip satılan bir cihazda eski fotoğrafların başkalarınca görünmesi hiç de hoş bir durum değil.