Anasayfa Haber Intel Yeni Nesil İşlemcilerinde Performans Analizini Geliştirip Optimizasyonu Kolaylaştıracak

Intel Yeni Nesil İşlemcilerinde Performans Analizini Geliştirip Optimizasyonu Kolaylaştıracak

Intel Yeni Nesil İşlemcilerinde Performans Analizini Geliştirip Optimizasyonu Kolaylaştıracak
Kaynak: Wccftech

Intel’in Linux ekibi, gelecek nesil işlemcileri Arrow Lake ve Lunar Lake için performans izleme yetenekleri üzerinde çalışmalara hız verdi. Linux 6.11 çekirdeğiyle gelen bu yeni özellikler kullanıcılara daha detaylı ve verimli bir performans analizi imkanı sunacak.

Phoronix tarafından yayınlanan bilgilere göre, Intel’in odak noktası, Linux çekirdeğinin “perf” alt sistemi. Geliştiriciler tarafından gönderilen “model-specific bits” yamaları, yeni nesil işlemciler için özelleştirilmiş performans izleme altyapısının temelini oluşturuyor.

Peki Intel’in Sunduğu Bu Yenilikler Hangi Somut Faydaları Beraberinde Getiriyor?

  • Enerji verimliliğiyle ön plana çıkan E-çekirdekleri artık 3 yeni sabit sayaç sayesinde çok daha yakından izlenebilecek. Bu da sistem optimizasyonlarını kolaylaştıracak.
  • Performans odaklı P-çekirdekleri ise yenilenen PEBS (Performance Event Sampling) altyapısıyla “dallanma seviyesinde” analizlere olanak tanıyacak. Darboğazlar ve yanlış tahminler bu sayede daha kolay tespit edilebilecek.
  • Gelişmiş olay kısıtlama tablosuyla gelen fazladan GP sayaçları, Architectural Performance Monitoring V6 ile bir araya gelerek, çok daha kapsamlı ve detaylı performans verilerine erişim sağlayacak.

Eylül ayında çıkması beklenen Linux 6.11 çekirdeğiyle birlikte Intel’in yeni işlemcileri bu gelişmiş performans izleme yeteneklerinden yararlanabilecek. Eylül ayında Lunar Lake, Ekim’de ise Arrow Lake işlemcilerin tanıtılması bekleniyor. Intel görünüşe göre yeni nesil işlemcileriyle sadece ham performans değil, aynı zamanda üst düzey analiz ve optimizasyon imkanları da sunmaya hazırlanıyor.