Nikkei‘nin konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Japonya Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST), gelişmiş çip üretimine odaklanan yeni bir araştırma ve geliştirme merkezi kurmak için Intel ile ortaklık yapıyor. Bu tesisin üç ila beş yıl içinde faaliyete geçmesi ve EUV litografisini kullanan süreç teknolojilerine odaklanması bekleniyor.
Yeni Ar-Ge merkezi yüz milyonlarca dolara mal olacak (her bir EUV litografi makinesinin maliyeti yaklaşık 200 milyon dolar) ve Japonya’daki çeşitli sektör oyuncularına prototipleme ve test için EUV ekipmanını ortaklaşa kullanarak AIST ve Intel ile işbirliği yapma fırsatı sunacak. Bu hamle, Japonya’daki faaliyet gösteren çip tasarımcılarının en son süreç teknolojilerini benimsemesini sağlayacak. Böylelikle şirketler endüstri oyuncularıyla daha rekabetçi hale gelecek.
Halihazırda birçok Japon şirketi, ürün geliştirme amacıyla EUV ekipmanlarına erişmek için Belçika’daki IMEC gibi yabancı araştırma merkezlerine güvenmek zorunda. Japonya, yerel bir tesis kurarak denizaşırı kaynaklara olan bu bağımlılığı azaltmayı, böylece geliştirme sürecini hızlandırmayı ve yarı iletken endüstrisindeki rekabetçi konumunu iyileştirmeyi amaçlıyor.
Özellikle Lasertec ve JSR gibi Japon şirketleri EUV teknolojisinin çeşitli alanlarında halihazırda küresel lider konumunda. Lasertec EUV denetim ekipmanı pazarına hakimken, JSR çip üretiminde kullanılan fotorezistlerde üstünlük sağlıyor. Yeni araştırma merkezi sayesinde Intel, bu şirketlerle işbirliğini güçlendirerek kendi yeteneklerini pekiştirmeyi ve aynı zamanda Japonya’nın küresel yarı iletken tedarik zincirindeki konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor.
Intel’in Japon şirketleriyle yakın çalışarak elde ettiği bir diğer avantaj da mevcut rakibi TSMC’nin (ve Japonya’da faaliyet gösterecek olan yeni rakibi Rapidus) müşteri ilişkileri ya da daha iyi araçlar ve/veya hammaddeler gibi önemli stratejik avantajlar elde edememesini sağlamak.
Bir de ABD ile Çin arasında sürekli artan gerilim var. Nikkei, bir Amerikan şirketi ile bir Japon kuruluşunun Ar-Ge merkezi kurmasını stratejik açıdan önemli buluyor.