Sancılı şekilde piyasaya sürülen Windows 11 yeni güncellemeler almaya devam ediyor. Güncellemeler ve düzeltmelerle kullanılabilir hale gelen son Windows sürümü artık daha kullanılabilir halde. Ocak ayının başlarında kullanıma sunulan 24H2 (2024) sürümü ise yeni özellikleri beraberinde getirdi.
Windows 11 sürüm 24H2 teknik olarak zaten mevcuttu, ancak yalnızca Qualcomm Snapdragon X serisi veya Intel Core Ultra Series 2 işlemciler gibi en yeni donanıma sahip yeni bilgisayarlara özeldi. Sonrasında ise genel kullanıma açıldı. Yeni sürümün en dikkat çekici özellikleri maalesef Copilot+ PC’lere özel. NPU dediğimiz özel yapay zeka birimlerinden yoksun cihazlar yapay zeka özelliklerinden faydalanamayacak.
Windows 11 24H2 Nasıl İndirilir?
Her zaman olduğu gibi Windows Update’i kullanın. Ayarlar üzerinden Windows Update bölümüne gidin veya arama kısmına “Windows Update” yazın. En son güncellemeleri hazır olur olmaz al geçişinin etkin olduğundan emin olun. Güncellemeleri tekrar kontrol edin. Güncelleme mevcutsa İndir ve Yükle’ye tıklayın. Sayfa sizden bunu yapmanızı istedikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
23H2 ve hatta 22H2’den Windows 11 24H2’ye yükseltebilirsiniz, ancak Windows 11 Mayıs 2024 Güncelleştirmesi veya daha yenisinin yüklü olması gerektiğini unutmayın. Bunun nedeni, Mayıs 2024 güvenlik dışı güncelleştirmesinin Windows 11 24H2’ye tam bir işletim sistemi değişiminin kolayca mümkün olmasını sağlaması.
24H2’yi ve Microsoft’un yayınladığı tüm yeni özellikleri mümkün olan en kısa sürede edinmenin en iyi yolu Ayarlar > Windows Update’e gitmek ve “En son güncelleştirmeleri kullanılabilir olur olmaz al” seçeneğini açmak. Bu ayar aktifken, 23H2 çalıştıran bilgisayarda bile 24H2’ye özel olması gereken bazı özelliklere erkenden ulaşabilirsiniz.
24H2 ISO
- ISO dosyasını indirmek için buradan Microsoft’un indirme sayfasına gidin (microsoft.com/en-us/software-download/windows11).
- Download Windows 11 Disk Image (ISO) kısmından “Windows 11 (multi-edition ISO for x64 devices)” seçeneğini seçin.
- Sonrasında “Select the product language” bölümünden dili seçtikten sonra “Confirm” butonuna tıklayın.
- Son olarak “64-bit Download” seçeneğiyle indirmeye başlayabilirsiniz.
Windows 11 24H2 Özellikleri
Windows 11 sürüm 24H2’deki yeni özellikler arasında, uyumlu donanıma sahip bilgisayarlarda daha da yüksek kablosuz internet hızları sağlayan Wi-Fi 7 desteği de yer alıyor. Ayrıca Bluetooth LE ses desteği sunuldu ve HDR desteği olan bilgisayarlarda artık masaüstünüz için HDR arka planlar kullanabilirsiniz.
Kayda değer bir diğer gelişme de Dosya Gezgini ve dosya arşivleri desteği ile ilgili. Artık Windows 11’in kendisini kullanarak öğeleri RAR veya 7z gibi çeşitli formatlarda bir arşive sıkıştırabilirsiniz. Ayrıca sıkıştırma yöntemi ve seviyesi gibi şeyleri de seçebilirsiniz. Dikkat çeken bir diğer yenilik ise Linux’ta daha yüksek izin seviyesine sahip eylemleri gerçekleştirmek için kullanılan sudo komutu. Artık aynı komutu Windows’ta da kullanabilir, Terminal penceresini en baştan yönetici olarak çalıştırmadan işlem yapabilirsiniz.
İlgi çekici Copilot+ PC özelliklerine en sonda değineceğiz. Herkes yeni nesil Copilot+ bilgisayara sahip değil, bu nedenle öncelikle standart özellikleri listeleyeceğiz.
Yenilenen Copilot Uygulaması
Windows 11 24H2, sıfırdan inşa edilen yeni Copilot uygulamasını da beraberinde getiriyor. Microsoft, daha kişisel ve dikkat çekici hale getirmek için kullanıcı arayüzünü tamamen değiştirdi. Ancak halen bir web uygulaması olduğunu ekleyelim. Ve şu anda Windows işletim sistemi ile derin bir entegrasyon yok.
Bununla birlikte Microsoft, önümüzdeki aylarda kullanıcıların ekranlarını Copilot Vision ile paylaşabileceklerini ve yapay zekalı sohbet robotuyla sohbet ederek ondan öneriler, fikirler ve daha fazlasını isteyebileceklerini söylüyor. Copilot Vision özelliği yalnızca Edge tarayıcısında belirli web sitelerinde çalışacak ve kullanıcıların Copilot Pro aboneliğine ihtiyacı olacak.
Diğer taraftan kullanıcılar Copilot Voice ile sesli sohbet edebilecek, ancak bu özellik tüm bölgelerde mevcut değil. Copilot uygulaması içinde bir yapay zeka sesi tarafından sunulan günlük haberleri dinleyebilirsiniz. Dahası, OpenAI o1 modelinde olduğu gibi bir yanıt oluşturmadan önce ‘düşünmesi’ biraz zaman alacak olan ‘Think Deeper’ özelliği de yakında kullanıma sunulacak. Bu özellik karmaşık sorguları çözmeyi amaçlıyor.
Yeni Copilot uygulaması Windows 11 24H2 ile sınırlı olmamakla birlikte, Copilot Vision gibi bazı özelliklere erişmek için kullanıcıların muhtemelen 24H2 yüklü bir Copilot+ bilgisayara ihtiyacı olacak.
Kullanıcı Arayüzü
Tarih ekranı artık yılı içermiyor, WLAN’lara bağlanmak için açılan hızlı erişim menüsü revize edildi ve gezinme için yeni düğmeler eklendi. Sürükle ve bırak özelliğini kullanarak uygulamaları bir kez daha doğrudan görev çubuğuna sabitleyebilirsiniz. Entegre Windows yedeklemesini kullanıyorsanız, artık ses ayarlarını bilgisayarlar arasında da senkronize edebilirsiniz.
Artık dosyalar bir kez daha Windows Gezgini’nde sürükle-bırak kullanılarak adres çubuğu üzerinden taşınabilecek ve kopyalanabilecek. Microsoft ayrıca içerik menüsünü de revize etti. Üst kısımdaki simgeler artık etiketlenmiş durumda ve bu da kullanımlarını çok daha kolay hale getiriyor.
Farenin kaydırma yönü artık ayarlardan değiştirilebiliyor ve VPN yapılandırması basitleştirildi. Kilit ekranı Windows 11 24H2’de trafik bilgileri ve finans haberleri gibi daha fazla bilgi görüntüleyebiliyor. Genel olarak, kilit ekranı daha esnek bir şekilde özelleştirilebilecek. Copilot PC kullanıyorsanız, girişlere ve fare hareketlerine tepki veren dinamik görüntüler bile elde edebilirsiniz.
Ek bir detay olarak, gelecekte akıllı telefon kameranızı Windows 11 24H2 için kablosuz web kamerası olarak kullanmak mümkün olacak.
Telefon Bağlantısı ile Güncellenmiş Başlat Menüsü
Telefon Bağlantısı en kullanışlı Windows özelliklerinden biri haline geldi. Yeni panel telefonunuzun pil seviyesini, bağlantı durumunu, son mesajları ve aramaları gösteriyor. Bu özellik başlangıçta yalnızca Android telefonlarla çalışıyor, ancak iPhone desteği daha sonra sunulacak. Başlat Menüsü’ndeki daha küçük güncellemeler arasında sabitlenmiş simgeleri doğrudan Görev Çubuğu’na sürükleme özelliği de yer alıyor.
Geliştirilmiş Sağ Tık Menüsü
Windows 11 ile birlikte klasik içerik menüsünü değiştiren Microsoft, nihayet her bir düğmenin ne işe yaradığını kolayca tanımlamak için etiketler getiriyor. Windows 11 24H2 güncellemesi, içerik menüsündeki düğmelerin yanına metin etiketleri ekledi.
Kaydırılabilir Hızlı Ayarlar ve Wi-Fi Yenileme Düğmesi
Windows 11 24H2 güncellemesi çok kapsamlı görsel değişikliklere sahip olmasa da bazı yenilikler var. Misal olarak eylem menüleri için kaydırılabilir bir hızlı ayarlar sayfası sunuldu. Panelde daha fazla hızlı eyleminiz olduğunda tüm seçenekleri bulmak için kolayca kaydırabilirsiniz. Buna ek olarak, artık Wi-Fi eylem menüsünün içinde bir yenileme düğmesi var. Ve en iyi yanı da Microsoft’un Hızlı Ayarlar panelinin performansını geliştirmiş olması.
Dosya Gezgini
Bu güncelleme ile PNG resim dosyalarının meta verilerini de düzenleyebilirsiniz. Sağ tıklama içerik menüsü, tıpkı bir web tarayıcısında olduğu gibi bir sekmeyi çoğaltmanıza olanak tanıyor.
Bazı Android telefonlar ve Windows arasında zaten kablosuz olarak dosya aktarımı yapabiliyorsunuz, ancak 24H2 Dosya Gezgini’ne sadece aktarılan dosyalar için bir giriş ekliyor.
HDR Arka Plan Desteği
HDR özellikli bir monitörünüz varsa, Windows’u tüm canlı renk özellikleriyle birlikte daha güzel bir hale getirebilirsiniz.
Widget Güncellemeleri
Ayarlar > Kişiselleştirme bölümünden widget’ları özelleştirebilir ve kilit ekranında hangilerinin görüntüleneceğini seçebilirsiniz.
Birleşik Teams Uygulaması
Artık kişisel ve iş Teams hesapları için iki ayrı uygulamaya ihtiyacınız yok. Bildirimler daha ayrıntılı hale geliyor ve tekrar oturum açmak zorunda kalmadan toplantılara katılabiliyorsunuz.
AI Voice Clarity
Voice Clarity bir süredir Surface cihazlarının bir parçasıydı. Şimdi Microsoft, Windows 11 24H2 yapısından başlayarak yapay zeka özelliğini tüm x64 ve ARM Windows cihazlarına getiriyor. Adından da anlaşılacağı gibi bu özellik, CPU (NPU değil) kullanarak görüntülü veya sesli arama yaparken arka plandaki gürültüyü bastırıyor. Gürültü ve yankıyı gerçek zamanlı olarak filtrelemek için düşük karmaşıklıkta yapay zeka modelleri kullanılmakta.
Bu özellik Voice Focus (Ses Odağı) adında sunulabilir. Kullanılabilir olduğunda bir NPU kullansa da hem Copilot+ olmayan hem de Copilot+ bilgisayarlarda çalışmakta.
Wi-Fi 7 ve Bluetooth LE Desteği
Yeni sürümle birlikte Wi-Fi 7 desteği de eklendi. Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E’de olmayan MLO (Çoklu Bağlantı İşlemi) özelliği, 320 MHz ultra geniş bant genişliği desteği, 4096-QAM modülasyonu ve daha fazlası gibi özellikler getiren Wi-Fi 7’yi kullanmaya başlayabilirsiniz.
Bunun yanında, 24H2 güncellemesi Bluetooth Düşük Enerji (LE) Ses cihazları için de destek getiriyor.
7-Zip ve TAR Dosyaları Oluşturma
Önceki Windows 11 sürümlerinde 7Z, TAR ve diğer arşiv dosyası formatlarını açabilseniz de, özel programlarını kullanmadan dosya oluşturamıyorsunuz. Ancak Windows 11 24H2 ile bilgisayarınızda yerel olarak 7Z ve RAR gibi arşiv dosyaları oluşturabilirsiniz.
Energy Saver (Enerji Tasarrufu) Modu
Yazılım geliştiricisi, Pil Tasarrufu’nu yeni bir ‘Enerji Tasarrufu’ moduyla değiştirdi. Bu mod, arka planda sistem ve kullanıcı uygulamaları arasında güç tüketimini yöneterek dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü uzatmanıza olanak tanıyor.
En iyi yanı ise Enerji Tasarrufu’nun hem dizüstü hem de masaüstü bilgisayarlar için kullanılabilir olması. Energy Saver arka plandaki uygulamaları engelliyor (filtre listesini özelleştirebilirsiniz), OneNote, OneDrive, Phone Link gibi uygulamaların arka planda senkronizasyonunu durduruyor ve kritik olmayan Windows güncellemelerini devre dışı bırakıyor. Telemetri hizmetlerinin çoğu da engelleniyor.
Dizüstü bilgisayarınızın pil ömrünü uzatmak için Hızlı Ayarlar panelinden Enerji tasarrufu modunu etkinleştirebilir ve daha iyi performans istediğinizde devre dışı bırakabilirsiniz. Android’deki pil tasarrufu modu gibi.
Yeni Enerji Tasarrufu modu, sistem performansını düşürerek bilgisayarınızın enerji tüketimini azaltacak. Böylelikle dizüstü bilgisayarlarda pil ömrü uzayacak, masaüstü bilgisayarlarda ise prizden çekilen güç daha düşük seviyelere inecek.
Etkinleştirildiğinde, masaüstü bilgisayarların sistem tepsisinde dizüstü bilgisayarlardaki pil ömrü göstergesine benzer, ancak pil yüzdesi olmayan bir enerji tasarrufu simgesi bile görünecek. Energy Saver’ın amacı, bilgisayarınızı daha enerji verimli hale getirerek karbon ayak izinizi azaltmak.
Microsoft ek olarak modern Ayarlar uygulamasındaki Güç ve pil alanına daha fazla güç denetimi ekledi. Artık kapak ve güç düğmesi kontrollerini ayarlayabilir, hatta bilgisayarınızın belirli bir süre sonra ne zaman hazırda bekleme moduna gireceğini yapılandırabilirsiniz. Daha önce bu denetimler yalnızca klasik Denetim Masası uygulamasında yapılandırılabiliyordu.
Sudo Komutu
Linux terminaline aşina olan kullanıcılardan mısınız? Sudo komutu desteğinin sonunda 2024 Güncelleştirmesi ile Windows 11’e geliyor. Sudo, bir komut için izinleri yükseltmenize, yani komutu yönetici olarak çalıştırmanıza olanak tanıyan basit bir talimat. Sudo komutuyla normal bir kullanıcı olarak bir Komut istemi açsanız bile, artık aynı pencerede yönetici ayrıcalıkları gerektiren istemleri çalıştırabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, yönetici olarak çalıştırmak istediğiniz komuttan önce sudo yazmak.
Windows 11, komutu yeni bir pencerede veya satır içi olarak çalıştırma gibi sudo’nun nasıl çalıştığına ilişkin seçenekler içerecek, böylece deneyimi tercihlerinize göre uyarlayabilirsiniz.
Yazıcı Sürücüleri
Bilgisayarınızın yalnızca Mopria sertifikalı yazıcılarla çalışan Windows modern yazdırma yığınını kullanarak yazdırmasına olanak tanıyan yeni bir “Windows korumalı yazdırma modu” özelliği de var. Hepimiz ek üçüncü taraf yazılımlar ve sürücülerle yazıcı kurmanın zorluklarını biliyoruz. Bu nedenle Microsoft, modern yazdırma yığınını getiren Windows 11 24H2 güncellemesiyle yazdırma işlemini sorunsuz hale getiriyor. Windows korumalı yazdırma modu, cihazların yalnızca Morpia sertifikalı yazıcılar için tasarlanmış modern yazdırma yığınını kullanarak yazdırmasına izin veriyor. Bu sayede artık üçüncü taraf yazıcı sürücülerine güvenmenize gerek kalmıyor.
Wi-Fi Paylaşımı için QR Kod
Son sürümle artık Wi-Fi bağlantınızı bir QR kodu kullanarak paylaşabilirsiniz. Bunun dışında, bir mobil hotspot oluşturduğunuzda bu hotspot’u diğer kullanıcılarla paylaşmak için bir QR kod belirecek. Wi-Fi özellikleri altında Wi-Fi şifrenize bakarken de bir QR kod görünecek.
24H2: Yapay Zeka Özellikleri
Recall (Copilot+ PC’lere Özel)
Microsoft, Mayıs ayında yepyeni yapay zeka Recall (Geri Çağırma) özelliğini tanıtmıştı. Ancak güvenlik ve gizlilik sorunlarıyla birlikte kullanıcılardan gelen güçlü tepkiler nedeniyle özelliğin dağıtımı durduruldu. Güvenlik konusu tekrar elden geçirilirken, Recall Ekim ayından itibaren sadece Windows 11 24H2 Insider’lara sunulacak.
Geri Çağırma, ilk olarak Ekim ayında Insider kanalındaki Snapdragon X serisi işlemcilerle çalışan Copilot+ PC’lere ulaşacak. Kasım ayında ise Intel Core Ultra Series 2 ve AMD Ryzen AI 300 işlemcilerle çalışan Copilot+ bilgisayarlar yine Insider kanalında Recall AI özelliğine kavuşacak.
Microsoft, Geri Çağırma özelliğinin varsayılan olarak kapalı olduğunu ve kullanıcıların isterlerse bunu kaldırabileceklerini söylüyor. Ve şimdi yerel vektör dizini güvenli bir VBS ortamında saklanıyor ve yalnızca Windows Hello kimlik doğrulamasından sonra erişilebiliyor.
Geri Çağırma (Recall), aktivitelerinizin bir geçmişini görüntülemenize ve daha önce yaptığınız şeylere kolayca geri dönmenize olanak tanıyor. Arka planda çalışan ve bilgisayarınızda gördüğünüz ve yaptığınız her şeyin anlık görüntülerini yakalayan bu uygulama, bilgisayarınızda yaptığınız her şeyi doğal bir dille aramanıza imkan tanıyacak.
Recall, ekranın en üst kısmı boyunca uzanan bir zaman çizelgesine sahip ve kullanıcının belirlediği süre boyunca yakalanan tüm anlık görüntüler arasında gezinmesini sağlıyor. Bunun yanında, uygulamalar, cümleler, web sayfaları, belgeler, fotoğraflar, videolar ve daha fazlası dahil olmak üzere ekranda gördüğü her şeyi belgeleyebiliyor.
Geri Çağırma işlevi ile yaptığınız veya gördüğünüz hemen hemen her şeyi günler ve haftalar sonra tekrar arayabilirsiniz. Örneğin, “Technopat web sitesinde geçen hafta gördüğüm Recall ile ilgili haberi bul” yazabilirsiniz. Yeni özellik, geçmişi tarayarak anında sonuçları karşınıza çıkarabilir.
Cocreator, Generative Erase ve Fill in Paint (Copilot+ PC’lere Özel)
Windows 11 24H2’ye gelen bir başka yapay zeka özelliği de Cocreator ve Generative. Bu özellik Copilot+ PC’lere özel ve çiziminize dayalı yapay zeka görüntüleri oluşturmak için cihaz üzerindeki NPU’yu kullanmakta. Ayrıca metinsel istemleri besleyebilir ve tercihinize göre görüntüler oluşturmak için yaratıcılık düzeyini ayarlayabilirsiniz. Şimdiye kadar gördüğümüz demolarda, Cocreator özelliğinin oldukça hızlı olduğu ve çizime başladığınızda gerçek zamanlı olarak görüntüler oluşturduğu görülüyor.
Bunun dışında, artık Generative AI kullanarak MS Paint uygulamasında bir görüntüdeki belirli bölümleri silebilir veya doldurabilirsiniz. AI ile düzenleme yapmanızı sağlayan ayarlanabilir bir fırça sunuldu. Adobe Photoshop’un Generative Fill özelliğine benzer şekilde, bir görüntüden belirli alanları eklemek veya kaldırmak için açıklayıcı istemler girebilirsiniz. Bu özellik Android’deki Google’ın Magic Editor uygulamasında da mevcuttu.
Image Creator (Copilot+ PC’lere Özel)
Windows 11’deki resmi Fotoğraflar uygulaması 24H2 güncellemesiyle yeni yapay zeka özelliklerine kavuştu. Artık Fotoğraflar uygulamasının içindeki Görüntü Oluşturucu (Image Creator) ile görüntüler oluşturabilirsiniz. Saniyeler içinde bir görüntü oluşturmak için detayları içeren bir istem metni girebilirsiniz. Ancak özelliği kullanmak için bir internet bağlantısına ihtiyacınız olduğunu unutmayın.
Bunun dışında, Fotoğraflar’daki Restyle Image (Görüntüyü Yeniden Stilize Et) özelliği, açıklayıcı istemleri kullanarak bir görüntünün farklı sürümlerini oluşturmanıza olanak tanıyor. Ayrıca Anime, Fantezi, Sürrealizm vb. stillerden birini seçebilir ve görüntüye uygulayabilirsiniz. Her iki özelliğin de Copilot+ PC’lere özel olduğunu söylemeye gerek yok. Windows 11 24H2 güncellemesini yükledikten sonra Fotoğraflar uygulamasını Microsoft Store üzerinden güncelleyin.
Super Resolution (Copilot+ PC’lere Özel)
Piyasada birçok AI görüntü yükseltme aracı olsa da, Windows 11 24H2 ile birlikte Fotoğraflar uygulamasına görüntüleri yükseltmenize ve çözünürlüğü 8 kata kadar artırmanıza olanak tanıyan yeni bir güncelleme getirildi. Bir Copilot+ bilgisayarda üçüncü taraf araçlara güvenmeden görüntüleri yerel olarak yükseltebilirsiniz. Microsoft, Fotoğraflar’daki Süper Çözünürlük özelliğinin görüntüleri yükseltmek için cihaz üzerindeki NPU’dan yararlandığını söylüyor.
Click to Do (Copilot+ PC’lere Özel)
Android’de ekranınızdaki bir nesneyi vurgulamanıza ve yapay zekanın sizin için bulmasına olanak tanıyan Circle to Search aracını hatırlıyor musunuz? Microsoft, 24H2 güncellemesiyle Windows 11’e de benzer bir deneyim getiriyor. Windows 11’deki yeni Click to Do özelliği, ekranınızda ne olduğunu analiz eden ve bağlamsal eylemler sunan bir yapay zeka katmanı sağlıyor.
Örneğin bir görüntü üzerinde Click to Do’yu başlatırsanız, arka planı kaldırmanıza veya bulanıklaştırmanıza, nesneleri silmenize veya Bing’i kullanarak görsel bir arama gerçekleştirmeniz için seçenekler göreceksiniz. Ayrıca ekranınızdaki içeriği özetlemek ve yeniden yazmak için de açabilirsiniz. Click to Do’yu başlatmak için Windows tuşuna basılı tutmanız ve ekranınızda gördüğünüz nesneye veya metne tıklamanız yeterli.
Auto Super Resolution (Otomatik Süper Çözünürlük, Copilot+ PC’lere Özel)
Windows 11 24H2’nin dikkat çekici özelliklerinden biri de Otomatik Süper Çözünürlük. Bu, desteklenen oyunlarda çözünürlüğü yükseltmek için yerleşik NPU’yu kullanan yapay zeka destekli bir özellik. Yeni ayarı Sistem -> Ekran -> Oyunlar altında bulabilirsiniz.
AMD FSR ve NVIDIA DLSS teknolojisine benzer şekilde çalışıyor ancak GPU yerine NPU kullanıyor. Oyunlara nasıl katkı sağladığını zaman içinde göreceğiz.
Geliştirilmiş Windows Araması (Copilot+ PC’lere Özel)
Windows’un arama kısmı her zaman sorunlar yaratmıştı. Microsoft şimdi bunu iyileştirmek için yapay zekayı Windows Arama’ya entegre ediyor. Windows 11 24H2 güncellemesinden sonra Dosya Gezgini’nde açıklayıcı aramalar yapabileceksiniz. Artık dosyayı/klasörü bulmak için tam dosya adını girmenize gerek yok. Şimdilik belgeler ve resimler için çalışıyor.
Örneğin, bir görüntüyle ilgili görsel ipuçları girebilirsiniz, o görüntü yapay zeka sayesinde karşınıza çıkacak. Maalesef ki bu özellik 24H2 yapısını çalıştıran Copilot+ bilgisayarlara özel olacak. Başlangıçta yalnızca Dosya Gezgini’nde çalışacağını unutmayın. Microsoft bu özelliğin evrensel Windows Arama bölmesine ve Windows Ayarları’na da geleceğini söylüyor.
Windows Studio Effects (Copilot+ PC’lere Özel)
Cihaz üzerindeki NPU’nun yardımıyla çalışan Windows Studio Effects’i kullanmaya başlayabilirsiniz. Windows 11 24H2 ile video görüşmeleri sırasında arka plan efektini değiştirebilir, göz temasını ayarlayabilir, otomatik çerçevelemeyi etkinleştirebilir, gürültüyü azaltabilir ve sesinizi yükseltebilirsiniz.
Canlı Altyazılar (Copilot+ PC’lere Özel)
Canlı Altyazılar (Live Captions), Windows 11 24H2 güncellemesiyle büyük iyileştirmeler alıyor. Bu özellik farklı dillerdeki konuşmaları gerçek zamanlı olarak çevirmenizi sağlıyor. Ayrıca çevrimdışı modda da çalışıyor. Üstelik artık hem sesli hem de görüntülü aramalar için canlı altyazı desteği de var. Canlı altyazılar için İngilizce olmayan birkaç dilin eklenmesi hoş bir değişiklik.
Windows 11 24H2 Sistem Gereksinimleri
İşte Windows 11 24H2 (2024 Güncellemesi) için sistem gereksinimlerinin tam listesi:
- 1 GHz çift çekirdekli CPU.
- 4 GB RAM.
- 64 GB depolama alanı.
- UEFI
- Secure Boot (Güvenli Önyükleme)
- TPM 2.0 (kayıt defterini değiştirerek atlamak mümkün).
- Recall AI: 40 TOPS’a (saniyede trilyon işlem) kadar performans sunan işlemci. Şu anda yalnızca Snapdragon X Elite ve X Plus’a sahip bilgisayarlar için uygun. Yeni nesil Intel ve AMD işlemciler de destek kazanacak.
- Diğer AI özellikleri için 16 GB RAM ve 256 GB SSD depolama alanı öneriliyor.
Yeni Güncelleme Mekanizması
Windows 11 24H2 yeni Germanium platformu üzerine inşa edildi, bu da mevcut işletim sisteminin daha yeni sürümle değiştirilerek kurulacağı anlamına geliyor. Başka bir deyişle, Nickel platformunu temel alan 23H2 sürümünün yerini tamamen Germanium alacak.
Platform değişikliği iki büyük güncellemeden sonra gerçekleşiyor; Windows 11 22H2 ve 23H2. Windows 11, 21H2 olarak piyasaya sürüldü ve Cobalt platformunda geliştirildi. Bunun dışında Microsoft, 24H2 güncellemesi ile Windows 11’e “hot patching” getiriyor. Böylelikle sistemin güvenlik güncellemelerini bilgisayarı yeniden başlatmadan uygulamasına olanak sağlandı.
Yeni Platform Kodu
Microsoft, Windows platformunun çekirdek kodunun bir kısmını işletim sistemini daha hızlı ve bellek hatalarına daha az eğilimli hale getirecek olan Rust programlama dilinde yeniden yazdı. Bu küçük bir değişiklik değil ve dört yıldır üzerinde çalışılıyor.
Eski Donanımlar Devre Dışı Bırakılıyor
24H2’de hoş karşılanmayan bir değişiklikle başlayalım. Daha önce bilgisayarınız gereksinimleri karşılamasa bile çeşitli yollarla Windows 11’i yükleyebiliyordunuz. Artık bilgisayarınız Windows 11 gereksinimlerini karşılamıyorsa, hileler kullanılarak yüklenmiş olsa bile 24H2’ye güncelleme yapamazsınız.
Arm işlemcili bir bilgisayar kullanıyorsanız, 24H2 için en az Arm 8.1 sürümüne ihtiyacınız var. Daha eski sürümlere sahip bilgisayarlarda 24H2’ye güncelleme yapamazsınız.