Türkiye genelinde afet ve savaş durumlarında vatandaşların korunmasını amaçlayan yeni sığınak yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından ortak hazırlanan düzenleme büyük ölçekli kamu ve özel yapılarda sığınak bulundurmayı zorunlu hale getiriyor.
Yeni sığınak yönetmeliği detayları
Yeni yönetmeliğe göre kamu kurumları, belediyeler, özel sektör kuruluşları ve bireyler tarafından inşa edilecek yapılarda, nüfus yoğunluğu ve kullanım amacına göre uygun sığınak tipleri oluşturulacak. Özellikle 5 bin kişi ve üzeri kapasiteye sahip spor tesisleri, alışveriş merkezleri, otoparklar ve millet bahçeleri gibi alanlarda sığınak yapımı zorunlu hale getirildi.

Metro, yeraltı geçitleri, otoparklar ve çarşılar gibi alanlar artık projelendirme aşamasında genel sığınak olarak kullanılabilecek şekilde planlanacak. Yönetmelik bu alanlarda teknik şartnamelere uygun altyapının kurulmasını şart koşuyor. Buna göre kişi başına en az 1 metrekarelik alan ayrılacak, tavan yüksekliği en az 2.40 metre olacak ve havalandırma ile acil aydınlatma sistemleri zorunlu olacak. Ayrıca iletişim donanımları ve nükleer filtreleme sistemleri de bu yapılarda bulunacak.
Sığınaklar yapı emsali hesabına dahil edilmeyecek ve yapı kullanma izni verilen her bina için sığınak alanları AFAD kayıt sistemine işlenecek. Mevcut binalarda eksikliklerin ise 31 Aralık 2028 tarihine kadar tamamlanması gerekiyor.
Yeni düzenleme kapsamında sığınaklar iki kategoriye ayrıldı. Bunlar basınç sığınakları ve serpinti sığınakları. Serpinti sığınaklarının yapımına ilişkin kriterler yeniden belirlendi ve genel sığınak ihtiyacı ile yer seçim esaslarının Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından tespit edileceği açıklandı.
Yönetmelik, sinema, tiyatro, eğlence merkezi, otopark, garaj, kapalı çarşı ve pasaj gibi alanların yeraltında inşa edilmesini teşvik ediyor. Belediyeler bu tür yapıların projelendirilmesi ve gerektiğinde genel sığınak olarak kullanılabilmesi için kolaylık sağlamakla yükümlü olacak.
Bazı küçük ölçekli yapılarda ise sığınak yapma zorunluluğu aranmayacak. Bu kapsamda 10’dan az bağımsız bölümü olan konut yapıları, 1.500 metrekareden küçük iş yerleri, 1.000 metrekareden küçük resmi binalar, 50 yatak altı konaklama tesisleri ve 25 yatak altı bakım evleri muaf tutuldu. Tarım ve hayvancılık yapıları ile küçük sanayi tesisleri de bu kapsamda değerlendirildi.
Yapı kullanma izni verilen her binadaki sığınak alanları, belgelerin iletilmesinden itibaren 5 iş günü içinde mülki idare amirlikleri tarafından kayıt altına alınacak. Bu kayıtların ilgili idarelerce düzenli olarak Valiliğe ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne bildirilmesi zorunlu olacak.




otelde yangın çıktı, yangın sistemleri olmadığı anlaşıldı. şimdi sen çıkıp şu yapıda, şu tesiste sığınak olacak şartları da şunlar olacak diyorsun. hadi lan ordan.
Canı sıkılmış ne yapsak ne etsek diye iki işsiz kendine yönetmelik hazırlatmış. Soran olursa var mı var.