Steam, Epic, PlayStation ve diğerleri yasaklanabilir - Technopat
Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net
  • Haber
  • Yapay Zeka
  • Tavsiyeler
  • Oyun
  • Video
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Nasıl Yapılır
    • Yazılım
    • Elektronik Alışveriş Fırsatları
    • Pratik
    • Ev Teknolojileri
    • Makale
    • Güvenlik
    • Ekonomi
    • İnternet
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Sağlık
    • Yazıcı
    • Sosyal Medya
    • Otomobil
      • Elektrikli Otomobil
  • Sosyal
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net
  • Haber
  • Yapay Zeka
  • Tavsiyeler
  • Oyun
  • Video
  • Teknoloji
    • Mobil
    • Nasıl Yapılır
    • Yazılım
    • Elektronik Alışveriş Fırsatları
    • Pratik
    • Ev Teknolojileri
    • Makale
    • Güvenlik
    • Ekonomi
    • İnternet
    • Giyilebilir Teknoloji
    • Sağlık
    • Yazıcı
    • Sosyal Medya
    • Otomobil
      • Elektrikli Otomobil
  • Sosyal
Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net

Anasayfa - Haber - Steam, Epic, PlayStation ve diğerleri… Yeni kurala uymazsa Türkiye’de iş yapamayacak

Steam, Epic, PlayStation ve diğerleri… Yeni kurala uymazsa Türkiye’de iş yapamayacak

2 Şubat 2026 - 18:33
- Haber, Oyun, Teknoloji
Google Haberler'de Takip Et

Türkiye’de dijital oyun mağazaları için temsilci bulundurma zorunluluğu getiren yeni bir yönetmelik taslağı hazırlandı. Taslağa göre Türkiye’den günlük erişimi belirli seviyenin üzerinde olan yurt dışı kaynaklı oyun platformları Türkiye’de resmi temsilci atamak zorunda kalacak.

Temsilci atamayan platformlara kademeli idari para cezaları uygulanacak ve yükümlülük yerine getirilmezse bant genişliği daraltma yaptırımı devreye girecek.

Düzenleme, internet üzerinden dağıtılan, oynanan ve güncellenen dijital oyunları kapsıyor ve sosyal medya platformlarına uygulanan temsilci modelini oyun ekosistemine de taşıyor.

Oyun mağazaları ve yayıncılara temsilci ve derecelendirme yükümlülüğü geliyor!

Taslak metin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlandı. Düzenleme ile mevzuata oyun sağlayıcı ve oyun dağıtıcı kavramları ekleniyor.

Oyun geliştiricileri ve yayıncıları oyun sağlayıcı olarak tanımlanıyor. Dijital mağazalar ve platformlar ise oyun dağıtıcı kapsamına giriyor. İnternet üzerinden oyun satışı ve dağıtımı yapan sistemler doğrudan düzenleme alanına alınıyor.

Oyun sağlayıcılar için yaş derecelendirmesi zorunlu hale geliyor. Türkiye’de sunulacak dijital oyunların yaş kriterlerine göre derecelendirilmiş olması şartı getiriliyor.

Yaş derecelendirmesi bulunmayan oyunların Türkiye’de piyasaya sunulmasına izin verilmiyor. Yaş sınıflandırmasının detayları ve uygulama esasları Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Oyunların satışa sunulduğu platformlar oyun dağıtıcı olarak tanımlanıyor. Bu kapsama Steam, Epic Games mağazası, PlayStation Store, Xbox Store, Nintendo eShop, EA App, Ubisoft Store, GOG ve Rockstar Games Launcher gibi dijital mağazalar ve başlatıcı sistemler dahil ediliyor. Günlük erişimi yüksek olan yurt dışı merkezli oyun dağıtıcılarının Türkiye’de temsilci bulundurması zorunlu tutuluyor.

Taslağa göre BTK, riskli görülen oyunlar için platformlardan kaldırma talebinde bulunabilecek. Kurum ayrıca oyun sağlayıcı ve dağıtıcılardan kurumsal yapı, kullanılan algoritmalar ve veri işleme mekanizmaları dahil çeşitli bilgileri talep edebilecek. Platformların bu taleplere yanıt vermesi yükümlülük kapsamına giriyor.

Temsilci bulundurma şartını yerine getirmeyen oyun dağıtıcıları için yaptırımlar kademeli ilerliyor. İlk aşamada 1 milyon TL ile 30 milyon TL arasında idari para cezası uygulanıyor.

İhlalin sürmesi halinde internet bant genişliği önce yüzde 50 oranında daraltılıyor. Yükümlülük yine yerine getirilmezse bant daraltma oranı yüzde 90 seviyesine kadar çıkarılıyor. Türkiye’de temsilci atanması halinde bant daraltma yaptırımı kaldırılıyor.

Düzenleme, yalnızca mağazaları değil oyunların çalışması için zorunlu olan başlatıcı yazılımları da kapsıyor. Bazı PC oyunları ilgili yayıncının kendi başlatıcısı üzerinden açılıyor. EA App, Ubisoft Launcher ve Rockstar Games Launcher gibi sistemler de oyun dağıtıcı tanımı içinde yer alıyor.

Bu platformların temsilci atamaması durumunda ilgili başlatıcıya erişim kısıtlanırsa, bu yazılımlara bağlı oyunların Türkiye’de çalışması da doğrudan etkileniyor. Taslak yürürlüğe girdiğinde dijital oyun platformları için Türkiye’de yeni bir uyum süreci başlıyor.

Etiketler: epicPlayStationSteam
PaylaşPaylaşTweetYollaPaylaş
Berkan

Berkan

Berkan Aslan, yazılım odaklı kariyerini bilişim ve bilgisayar teknolojileri alanındaki derin tecrübesiyle şekillendiren bir teknoloji editörüdür. Uzman yazılımcı kimliğiyle yazılım geliştirme, yapay zeka sistemleri ve bilgisayar teknolojileri üzerine uzun yıllara dayanan bir bilgi birikimine sahiptir. Aynı zamanda teknoloji haberciliği alanında da aktif olarak görev alan Aslan, geçmişte farklı ve önemli yayınlarda editoryal çalışmalarda bulundu. Technopat’ta Haber Editörü olarak görev yapan Aslan, yazılım, yapay zeka, bilgisayar, donanım ve otomobil teknolojileri başta olmak üzere geniş bir yelpazede hazırladığı içeriklerde, teknik bilgiyi güncel gelişmelerle birleştirerek okurlara aktarıyor. Dünyadan teknoloji gündemini yakından takip ederek uzmanlık alanlarına giren konularda analitik ve bilgi odaklı içerikler üretiyor.

Yorumlar 8

  1. jahrein obezion says:
    2 ay önce

    yasakçı zihniyet yasak için mazeretleri sıralamış…

    Yanıtla
  2. Vatandaş says:
    2 ay önce

    Afganistana hoşgeldiniz.

    Yanıtla
  3. Anonymous says:
    2 ay önce

    Kuzey Kore’ye hoşgeldiniz.

    Yanıtla
  4. Kiryu says:
    2 ay önce

    ver yetkiyi gör etkiyi… daha bunları ve yaptıklarını savunanlar var, hepsinin tek derdi para.

    Yanıtla
  5. Nothing says:
    2 ay önce

    Şirketi 3 yıldır milyonlarca TL vergi ödemiş bir oyun yapımcısı olarak; artık “dükkanı” kapatıp gitmek tek çare. İnşaat şirketleriyle devam edebilirsiniz. Kendi ekonomisini bitirmek için dışarıya ihtiyaç duymayan başka bir ülke yönetimi yoktur. Tebrikler, şaşırtmayan bir karar oldu. Biz yapımcılar için problem yok. Bizim üzüldüğümüz oyuncu kitlesidir. Onlar ne yapacak ve suçları nedir? Vergisini ödeyerek satın aldıkları oyunları oynayamayacak ve bir daha oyun satın alamayacaklar. Ülkede kalan gençlerin suça bulaşmamasını sağlayan, stres atabildiği tek eğlence buydu.

    Steam bu kararı umursamayacak bile, global bir şirketin bu karara tepkisi “:)” olacaktır. Dünyanın “hiçbir” ülkesinde Steam’in temsilciliği bulunmuyor. Üstelik Türkiye ile Usa arasında vergi anlaşması var. Yani halihazırda zaten oyuncu ve yapımcılar, satın aldığı / sattığı her ürünün vergisini ödemektedir.

    Son söz olarak bu kararı alan kişilere: Eğer varsa Allah size akıl fikir versin. Tımarhaneden gitme vakti, size İyi çalışmalar.

    Yanıtla
  6. sem says:
    1 ay önce

    Her ay milyonlarca liralık satış yapan firmalar 1 ofis açıp içine 3 tane insan koymayacak mı sanıyorsunuz ? İşlerini baltalamak isterler mi sizce ? Kaç gündür internette içerik çıksın diye ortalığı ayağa kaldırıyorlar. Basit şeyler bunlar. Hallolur gider, üzülmeyin.

    Yanıtla
  7. Dexter says:
    1 ay önce

    olması gereken bu zaten geç bile kalındı

    Yanıtla
  8. aslı güneş says:
    1 ay önce

    gittikçe garipleşiyor.

    Yanıtla

Yorum Yap Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

RSS Technopat Sosyal

  • Type-C IEM kulaklık almak mantıklı mı?
  • Crimson Desert ön sipariş Eneba'da 1636 TL!
  • MCHOSE Ace 60 Pro ayar önerisi
  • Türk Telekom müşteri temsilcisine bağlanılamıyor
  • PS Plus alınır mı?
  • Netspeed Google DNS ile Discord açılmıyor
  • Crimson Desert sizi heyecanlandırıyor mu?
  • Tuttu tutmadı oyunu
  • 18 yaş altı banka önerisi
  • 11.sınıf YKS için öneri

Technopat Video

Şu an oynayan

MacBook Neo kutu açılışı: İlk deneyimlerimiz

MacBook Neo kutu açılışı: İlk deneyimlerimiz

MacBook Neo kutu açılışı: İlk deneyimlerimiz

Haber
Oyuncuların gözü burada! Gamers Arena 9060 XT OEM paketi inceleme

Oyuncuların gözü burada! Gamers Arena 9060 XT OEM paketi inceleme

Haber
Haftanın teknoloji gündeminde öne çıkan başlıklar: T Raporu 13. bölüm yayınlandı

Haftanın teknoloji gündeminde öne çıkan başlıklar: T Raporu 13. bölüm yayınlandı

Haber

Teknoloji tutkunu Technopatların ortak adresi: Technopat.net!

Güncel teknoloji, internet, donanım, yazılım, oyun ve daha fazlası haber, makale ve videolar ile Technopat’ta sizlerle.

01010100 01100101 01100011 01101000 01101110 01101111 01110000 01100001 01110100

Kategoriler

  • Yapay Zeka
  • Ev Teknolojileri
  • Makale
  • Video

Sosyal Medya

Bağlantılar

  • Hakkında
  • Haber
  • Video
  • Sosyal
  • Çerez Politikası
© 2011-2025 Technopat. Tüm Hakları Saklıdır.

Hosting :

Sonuç bulunamadı
Bütün Sonuçları Göster
  • Giriş
  • Teknoloji Haberleri
  • Sosyal
  • Nasıl Yapılır
  • Yapay Zeka
  • Video
  • Tavsiyeler
  • İncelemeler
    • Video İncelemeler
  • Güvenlik
  • Oyun
  • Makale
    • Pratik
    • Yazar Köşeleri

© 2025 Technopat
Sorularınız için Technopat Sosyal