Güzey Kore ziyaretimiz esnasında Age of Empires II’den aşina olduğumuz Changdeokgung Sarayı’nı ziyaret ettik.
Çıkışının üstünden tam 17 yıl geçmiş olmasına rağmen halen daha dünyanın gelmiş geçmiş en iyi gerçek zamanlı strateji oyunları arasında yer alan Age of Empires II, kalbimizdeki yerini korumaya devam ediyor. Mükemmel oyun dinamiklerinin yanında bizi oyuna bağlayan önemli bir detay da şirin görselleri idi. Seçtiğiniz uygarlığa göre değişen yapılar arasında özellikle Uzak Doğu uygarlıklarını seçtiğinizde çok renkli manzaralarla karşıllaşabiliyordunuz. Güney Kore gezimiz esnasında bu renkli yapılardan birini doğrudan görme şansı elde ettik: Changdeokgung Sarayı.
Güney Kore’nin başkenti Seoul’de yer alan Saray, Joseon Hanedanlığı esnasında (1392–1897) inşa edilmiş. Doğu Sarayı olarak da anılan saray, Joseon prenseslerinin en sevdiği saraylar arasında yer almış. Saray, diğer bütün yapılar gibi 1910–1945 arasında gerçkleşen Japon işgali esnasında ağır hasar almış ve bugün Güney Kore’de bu işgalden sonra dönemin yapılarının sadece %30’u ayakta kalmayı başarmış.
1997 yılında Unesco Dünya Kültür Mirası listesine alınan Saray, Uzak Doğu saray mimarisi ve bahçe tasarımının en güzel örneklerinden biri olarak tanımlanıyor. Saray aynı zamanda popüler Kore dizisi Dae Jang Geum‘un çekimleri için de kullanılıyor.
Meraklıları için Age of Empires II’deki kaleler:





Yalnız resimde hiç görmediğim kale çeşitleri gördüm. Acaba ek paket mi yoksa normalinde de mi vardı.
Sonradan gelen güncellemelerle yeni uygarlıklar eklendi.
Keşke açık alanlarda sigara yasağı ülkemizde de olsa. Sokaklarımız izmarit çöplüğü gibi.