Anasayfa Makale Windows 10 Ekim 2018 Güncellemesinin Getirdiği Yenilikler Neler?

Windows 10 Ekim 2018 Güncellemesinin Getirdiği Yenilikler Neler?

Windows 10’un Ekim 2018 yeni özellik güncelleştirmesi (Sürüm 1809, Redstone 5) hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda anlatıyoruz.

Windows 10’un bir sonraki büyük özellik güncelleştirmesi olan Redstone 5 (Sürüm 1809) birçok yeni özellikle ve kullanıcı deneyimini daha iyi hale getirecek geliştirmeler ile birlikte geliyor. Windows 10 Türkçe İndirme ve Kurulum konusunda sürümün ISO dosyasını sizlerle paylaştık.

Windows Tasarımındaki Değişiklikler

Redstone 4 güncellemesiyle birlikte ortaya çıkan yeni Windows 10 tasarımı, Redstone 5 güncellemesiyle artık daha fazla efekte ve özelliğe sahip. Standart Windows uygulamaları da dahil olmak üzere daha fazla uygulamada bu yeni tasarımın etkilerini görmek mümkün. Ayrıca Mixed Reality platformu yeni 3D efektlere sahip.

Ayarlar – Kişiselleştirme – Renkler – Varsayılan uygulama modunuzu seçin menüsünü kullanarak koyu renk seçeneğini işaretlerseniz, dosya gezgini de koyu temaya sahip olacak.

Geliştirilmiş Oyun Modu ve Oyun Çubuğu

Windows 10 oyun modu, etkisi çok fark edilmese de oyuncular için biraz avantaj sağlıyor. Redstone 5 ile birlikte oyun moduna performansı artırmak için birçok seçenek eklendiğini belirtiliyor. Ancak detaylar hakkında bilgi verilmiyor.

Oyun çubuğundaki değişiklikler ise daha fark edilebilir düzeyde. Oyun çubuğu sadece oyuncular için değil, bilgisayar meraklıları için de faydalı hale geldi. Üçüncü bir parti yazılım kullanmak yerine GPU, CPU, RAM kullanımı ve FPS değeri bu yolla görüntülenebiliyor. Mesela oyunun neden yavaşladığını bilmek isteyen kullanıcılar oyun çubuğundan bilgi edinebilecek.

Akıllı Depolama Özelliğindeki Yenilikler

Akıllı depolama özelliği Redstone 5 güncellemesi ile yeni bir özellik daha kazanıyor. OneDrive’da bulunan, daha önce görüntülediğiniz ya da düzenlendiğiniz, ancak son 30 gün içerisinde erişmediğiniz dosyaların yerel ve önbelleğe alınmış kopyaları, disk alanı düşük kaldığı zaman silinecek. 30 gün süresini Ayarlar – Sistem – Depolama – Otomatik alan boşaltma biçimini değiştir seçeneğini kullanarak değiştirebilirsiniz.

Daha İyi Progressive Web Apps Desteği

Progressive Web Apps (PWA) normal uygulamalar gibi çalışan, kullanıcılara bildirim veren, canlı ön izleme sunan ve hatta çevrimdışı çalışan web uygulamalarıdır. Redstone 5 güncellemesiyle bu uygulamalar Windows 10 ile daha uyumlu şekilde çalışacak.

Geliştirilmiş arayüz sayesinde bu uygulamalar standart Windows 10 uygulamaları gibi gözükecek ve davranacak. Uygulamalar Edge tarayıcısı üzerinden indirilebilecek.

Geliştirilmiş Telefonunuz Uygulaması

Microsoft, Windows 10’un tüm cihazlarla uyumlu çalışabilmesi için yoğun çaba harcıyor. Redstone 5 ile birlikte de Telefonunuz uygulaması birçok yeniliğe kavuşuyor. Akıllı telefonunuz Windows 10 ile artık daha iyi etkileşim kurabilecek. Bunun için eski ismi Microsoft Apps olan, yeni ismiyle Your Phone Companion uygulamasını Android telefonunuza yüklemeniz gerekiyor.

Uygulama, size bilgisayarınız ile telefonunuz arasındaki etkileşimi sağlayacak diğer Microsoft Android uygulamalarını da gösteriyor. Bu yeniliklerle Windows 10 cihazınızdan mesajları okuyabilecek ve cevap verebileceksiniz. Dosyaları, fotoğrafları ve daha fazlasını telefonunuz ve bilgisayarınız arasında kolayca paylaşabileceksiniz.

Bulut Pano Özelliği

Redstone 5 ile birlikte bulut pano özelliği Windows 10’a gelecek. Kullanıcılar bulut teknolojisi sayesinde birçok farklı cihazdan kopyalama ve yapıştırma işlemlerini gerçekleştirebilecek. Yapmanız gereken Windows + V tuş kombinasyonunu kullanmak. Böylelikle daha önce kopyaladığınız metin, 1 MB’dan küçük resimler ve sayfalar karşınıza çıkacak.

Kopyalanan metin 100 KB’dan küçük boyuttaysa, aynı Microsoft hesabına bağlı tüm cihazlarda karşınıza çıkacak. Windows yeniden başlatıldığında kopyaladıklarınızın durmasını istiyorsanız, sabitleme seçeneğini kullanabilirsiniz.

Windows Mixed Reality Platformundaki Yenilikler

Redstone 5 ile birlikte Mixed Reality platformuna birçok yenilik getirildi. Artık Mixed Reality, monitör olmadan da kullanılabilecek. Ayrıca karma gerçeklik dünyasında ekran görüntüsü almak ve bunu e-posta olarak göndermek de mümkün.

Arama Ön İzlemeleri

Redstone 5 ile birlikte arama ön izlemeleri de geliştirildi. Artık uygulamalar, belgeler ve diğer dosyalar ön izlenebilecek. Bu yüzden Cortana arama penceresi de daha büyük bir yer kaplıyor.