Anasayfa Makale Pratik Oyunlarda Çözünürlük ve FPS İlişkisi

Oyunlarda Çözünürlük ve FPS İlişkisi

Oyun oynadığınız bilgisayarda çözünürlüğün FPS değerini nasıl etkilediğini hiç düşündünüz mü? İşte atlanan, performans arttırabilecek bir ilişki: Çözünürlük ve FPS ilişkisi…

Monitör çözünürlüğü, monitörünüzün gösterebildiği piksel sayısıdır. Örneğin Full HD standardının çözünürlüğü 1920 x 1080’dir. 1920 ile 1080’i çarptığımızda ortaya 2.073.600 piksel sonucu çıkar. Bu da 2 Megapiksele tekabül eder. Yani 2 milyon piksel.

Oyun oynarken ekran kartınız her bir pikseli ayrı ayrı işlemektedir. Bu yüzden çözünürlüğü ne kadar düşürürseniz, ekran kartınız daha az piksel işler. Sonuç olarak bu, ekran kartına daha az yük binmesi anlamına gelir.

Örneğin oyunu Full HD oynarken ekran kartınız 2 milyon piksel işlemek zorundayken çözünürlüğü HD Ready diye adlandırılan 1280 x 720 yaptığınızda ekran kartınız sadece 921.600 piksel işler ki bu 0.9 megapiksele tekabül eder.

768p = Daha Yüksek FPS

Bu bağlamda dizüstü bilgisayarların daha düşük ekran kartlarına sahip olmasına rağmen çoğu oyunu daha rahat oynatabildiğine şahit oluruz. Bunun nedeni çoğu dizüstü bilgisayarın 1366 x 768 çözünürlüğe sahip olmasıdır. Bu, yaklaşık 1 Megapiksel’e tekabül eder. Yani Full HD çözünürlüğün yarısı. Bu yüzden dizüstü bilgisayarlar genelde orta seviye bir ekran kartı ile çoğu oyunu rahatlıkla oynatabilmektedirler.

Özelikle oyunculara yönelik tasarlanmış dizüstü bilgisayarlarda yüksek performanslı bir ekran kartı yer alır. Her ne kadar amaç bilgisayarın bütün oyunları rahatlıkla oynatmasını sağlamak olsa da bu PC’lerde çözünürlük de Full HD olduğu için ekran kartının da bu çözünürlüğü kaldırabilecek kapasitede olmasına dikkat edilir.

Sonuç olarak çözünürlük arttıkça FPS, yani ekran kartınızın saniyede işleyebildiği kare sayısı azalır. Yine yaptığınız Anti-Aliasing gibi ayarlar da FPS oranını etkiler fakat bunlara bir başka konuda değineceğiz.