Anasayfa Haber Engelleri Ortadan Kaldıran İki Uygulama

Engelleri Ortadan Kaldıran İki Uygulama

Teknoloji zamanla hayatımızın tüm alanlarına erişiyor ve günlük yaşantımızı dönülemez bir şekilde değiştirmeye devam ediyor. Türk girişimcilerin hazırladığı iOS uygulamaları ise engelleri ortadan kaldırmayı başarıyor.

Teknolojinin belki de en önemli özelliklerinden biri toplumsal fayda diyebiliriz. Günlük hayatımızda kullandığımız araçlar akıllı hale geldikçe, erişilebilirlikleri artıyor. Bir teknolojinin ne kadar erişilebilir olduğu, doğrudan başarısını etkiliyor. Erişilebilirlik prensibini temel alan Apple, yıllardır hem cihaz hem de işletim sistemi versiyonlarında daha rahat kullanımı desteklemeyi amaçlıyor.

Dünya Engelliler Haftası’na dikkat çekmek isteyen Apple, geliştirdikleri uygulamalar ile engelleri “gerçekten” ortadan kaldırmayı hedefleyen iki genç girişimciyi bizlerle buluşturdu. Ankara Ayrancı Anadolu Lisesi’nde son sınıfta okuyan Arda Mavi ve yıllardır aktif olarak yazılım mühendisliği alanında çalışmalar yapan Özgür Şahin tarafından geliştirilen iki uygulama, engelli bireylerin topluma kazandırılmasında kilit rol oynuyor.

Teknoloji ve Toplumsal Fayda

Arda henüz bir öğrenci olmasına rağmen geliştirdiği Sesgoritma uygulaması büyük başarılar kazandı. Iceberg Technologies firmasında Teknoloji Şefi olarak çalışan Arda, Sesgoritma ile geçtiğimiz yıl düzenlenen TÜBİTAK yarışmasında 1. olmuştu. Biz bu makaleyi kaleme alırken, ekibiyle beraber ülkemizi Amerika’da temsil ediyor olacak.

Özgür Şahin ise Para Okuyucu uygulaması ile dikkat çekiyor. Core ML kitini eğiterek iOS cihaz kameralarının para banknotlarını tanıyarak sesli bir şekilde telaffuz etmesini sağlayan Şahin, böylece görme engellilerin, kimseye ihtiyaç duymadan elindeki paranın değerini bilmesini sağlıyor.

Bu noktada ufak bir ara verip CoreML ve Apple’ın geliştiricilere sağladığı uygulama kitinden bahsetmek gerekiyor. Makalemizin başında Apple’ın erişilebilirlik konusuna önem verdiğini ifade etmiştik. Şirket bu sebeple hazırladığı uygulama kitleriyle geliştiricileri teşvik ediyor.

2017 yılında duyurulan Core ML, makine öğrenme yeteneğine sahip bir framework. Core ML sayesinde programcılar nesneleri yüksek doğrulukta algılayan uygulamalar geliştirebiliyor. Kamera özellikleri, Siri ve QuickType’ı kapsayan framework’e öğretilen algoritmalar, birbirinden değerli uygulamaların geliştirilmesini sağlıyor.

Özgür Şahin, Core ML üzerinden makine öğrenme vasıtasıyla para banknotları tanıtıyor. Yapay zekanın yeteneklerini kullanan bu uygulama hakkında detaylı makaleye bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.

iOS özel uygulamaları olan Para Okuyucu‘yu bu bağlantı üzerinden inceleyebilirsiniz.

Arda ve ekibi tarafından geliştirilen Sesgoritma için kullanılan Core ML modelinde ise iki farklı veri seti kullanılmış. Hatta bu veri setlerinden biri, açık kaynak proje ve makalelerde kullanılması için herkese açık durumda. Ekibin eğittiği bu yapay zeka modeli, yine kendi ifadelerine göre popüler yapay zeka modellerinden yüzde 10 daha başarılı.

Sesgoritma, işitme ve konuşma engelli insanların çevresindeki insanlarla olan iletişimini geliştirmek üzere tasarlanmış bir uygulama. Özetle Sesgoritma, engellilerin çevresindeki insanlarla olan iletişiminde, işaret dili tercümanlığı yaparak önemli bir köprü kuruyor.

iOS özel uygulamaları olan Sesgoritma‘yı bu bağlantı üzerinden inceleyebilirsiniz.

Güncelleme: Arda Mavi biz bu makaleyi kaleme aldığımız sırada Amerika’da ülkemizi temsil ediyordu. Uluslararası Intel ISEF Yarışma’sına Zeynep Dikte ile birlikte katılan genç yazılımcı, Sistem Yazılımları kategorisinde Dünya 4.’sü olmayı başardı.

Kendilerini yürekten tebrik ediyor ve başarılarının devamını bekliyoruz.