Anasayfa Video ASUS ExpertBook B9450 İş Laptopu İncelemesi

ASUS ExpertBook B9450 İş Laptopu İncelemesi

Uzun zamandır gelişini beklediğimiz bir dizüstü olan ExpertBook B9450 modelini bu videomuzda detaylı olarak inceliyoruz.

Kısa adı ExpertBook B9 olan B9450, 14 inçlik ve 870 gram ağırlığında bir laptop. ASUS ilk sergilediğinden bu yana incelemek istediğimiz, 2020 yılının iş insanları için en heyecan verici dizüstü bilgisayar modellerinden biri. Tasarım alanında 2020 Reddot ödülü alan B9 modeli özellikle pil ömrü konusunda etkileyici sonuçlar verdi.

Tasarım Özellikleri

İncelememize kasa ile başlayalım, magnezyum-lityum alaşımdan kasası mat ve ciddi bir görünüme sahip. Bu alaşım sayesinde kasa hem çok hafif, hem de çok sağlam. Kasa maliyetini artırsa da laptopu elinizde tuttuğunuzda, ilk dokunuşta kalitesini hissedebiliyorsunuz. Parmak izi göstermeyen bir yüzeyi var, bu devamlı taşınan bir ürün için estetik açıdan da önemli.

Ekranı masaya paralel olacak şekilde 180 derece geriye yatabiliyor. Bu sayede herhangi bir konumda kullanabiliyorsunuz. 90 derece ya da 120 derece kullanımlarda özellikle menteşe mekanizmasının sağladığı yükseltme, klavyeyi de açılı hale getiriyor. Bu tasarım ASUS’un pek çok farklı laptopunda kullanıldı. Bilgisayarın alttan da hava almasını sağladığı için ergonominin yanında soğutma performansına da katkısı var.

Açıp kullandığınızda ilk dikkati çeken incecik çerçeveler oluyor. 14 inç olarak tanımlansa da kasa boyutları 13 inç civarı laptoplarda olduğu kadar kompakt. Bu tasarım kasayı ufaltırken ekranı geniş tutuyor. Ekran çerçeve oranı etkileyici, yüzde 94! Yanlardaki 4 mm genişliğinde çerçeveler sayesinde boşa alan kaybedilmemiş. Ekran Anti-Glare yani yansıma azaltıcı bir kaplamaya sahip, bu gözü rahatsız etmeyen hafif bir kaplama. Panel 1920×1080 Full HD ve IPS türü geniş görüş açısı, yüzde 72 NTSC renk gamutu sunuyor.

Kamera, Klavye Ve Touchpad

Ekranın üzerinde Windows Hello destekli bir kamera sistemi var. Ön kamerası gece de kızılötesi ile sizi net görebiliyor ve her koşulda anında sistemin kilidini açıyor. Hem güvenli, hem hızlı çalışıyor. Ayrıca telekonferans görüşmeleri için hem kamera, hem mikrofon kalitesi bu kadar ince bir alanda yer alan, kompakt bir sistem için oldukça iyi. Kameranın üzerinde plastik bir kapak da var, parmağınızın ucuyla bunu fiziksel olarak çekip kamerayı örtebiliyorsunuz. Cihazda veri şifrelemede anahtar güvenliği için TPM modülü de bulunuyor.

Klavye kısmında da parmak izi okuyucu mevcut, bu sayede maske ile, yüz tanımaya alternatif bir güvenlik sunuyor. Klavyesi çok rahat ve geniş tuşlara, rahat aralıklara sahip. Arka aydınlatmalı tuşları her koşulda görerek yazabiliyorsunuz. Ayrıca bir bardak su dökülmesi gibi durumlarda da kurulayıp kullanmaya devam edebiliyorsunuz, tamamen su geçirmez değil ama sıvı dayanıklılığı var.

Touchpad yani dokunmatik yüzey sağ üstüne bastığınızda dokunmatik nümerik tuş takımı olarak aydınlatılıyor. Sol üstten de devre dışı bırakılabiliyor. Windows dokunmatik hassasiyeti ve komutlarını ayarladığınızda da çok daha hızlı veya hassas çalışacak şekilde kullanabiliyorsunuz. Touchpad’in önünde bir ışık var, bu dahili Alexa sesli komut desteği çalıştığında size bildiriyor, Türkiye’de Alexa olmasa da yurt dışında oldukça yaygın.

Bağlantı Portları

Yandan jilet gibi incecik görünen ekran ve kasa buna karşın kasanın malzemesi ve tasarımı sayesinde oldukça sağlam duruyor, sallanmıyor. Üstelik bir iş bilgisayarında olması gereken bağlantılara da sahip. İki adet Thunderbolt 3 Type-C portu var ve bilgisayar bu portlar üzerinden şarj ediliyor. Beraberindeki şarj cihazı kompakt, hafif ve Type-C uca sahip.

RJ45 Ethernet portu micro HDMI uç ile sağlanmış, yaygın olmasa da kompakt ethernet ucu kullanabilirsiniz. Tam boy HDMI portu da var, bu özellikle de sunumlar ve monitör bağlantıları için önemli. Toplantılarda adaptörü çantaya attım mı stresi olmuyor.

USB 3.1 Gen2 portu sağ kısımda yer alıyor, bu Type-A portu USB Dongle yani adaptörler ile kablosuz fare takmak için ideal. Yine adaptör aranmadan işinizi halletmenizi sağlıyor. Kensington kilidi, 3.5 kombo ses portu, bildirim ışıkları da sağ tarafta yer alıyor.

Sağlamlık Testleri

ASUS’un ExpertBook B9450 laptopu ağır dayanıklılık testlerinden geçiyor. Menteşe 50.000 kez açma ve kapatma, portlar 5000 kez takma çıkartma, kapalı halde üzerinde 30 kilogram ağırlıkla baskıya dayanma testi oldukça etkileyici. Klavye tuşları 10 milyon basım, laptopun kendisi de her yönden, 6 kez 150 G şok testinden geçiyor. Bunlar laptopun limitleri değil, sadece geçtiği testler.

120 cm düşürme testi, 1 saat boyunca 5-500Hz titreşim; yüzde 85 nem, 40 derece sıcaklıkta 24 saat çalışma, 50 derece ve 0 derecede 20 saat testleri, 15000 feet yükseklikte hava kargosunda taşınma ve uçakta çalışma gibi fantastik denemeler, testler de sıralanıyor. Özetle bir bilgisayarın maruz kalabileceği türlü kullanım ve zorluklar bu modelde hep denenmiş. Bu da bize uzun yıllar sorunsuz çalışabileceğini gösteriyor.

Donanım Özellikleri

Donanım özelliklerine bakarsak cihazın havalandırması alttan alınan havayı, kasanın arka kısmından tahliye ediyor. Bu tahliye kısmı menteşe sebebiyle sıcak havayı ekrana yöneltiyor. Başka laptoplarda da gördüğümüz bu tasarım, Ultrabook sınıfı aşırı sıcaklık oluşturmayan cihazlarda denediğimiz kadarıyla bir soruna sebep olmuyor.

İçini açtığımızda tek fanlı soğutmayı, çift M.2 SSD yuvasını görüyoruz. Siyahi kaliteli bir PCB, kompakt yerleşim kasanın üst kısmında toplanmış. Alt kısımda hoparlörler ve alanın çoğunu kaplayan bataryayı görüyoruz.

Cihazın farklı SSD konfigürasyonları var, biz çift 1 Terabyte M.2 SSD’li sürümü denedik. 8 ya da 16 GB LPDDR3 gömülü RAM ile geliyor. RAM değişimi açısından bu bir eksi ancak kompakt laptoplarda gördüğümüz bir durum. SSD’leri değiştirmek ise kolay. Her iki SSD de NVMe standardında.

İşlemci seçenekleri Intel Core i7-10510U ve Core i5-10210U. Core İ7 modelde 1.8 GHz temel, 4.9 GHz Turbo frekansı, 4 çekirdeği ve 8 MB Cache’i görüyoruz. Core İ5 modelde 1.6 GHz temel, 4.2 Turbo Boost frekansında 4 çekirdek ve 6 MB Cache var. Intel vPro teknolojisi opsiyonel olarak desteklenebiliyor. Bu teknoloji Intel işlemcilerde kurumsal uzaktan yönetim özelliklerinde kullanılıyor.

En beğendiğimiz özelliklerden biri B9450’nin Wi-Fi 6 desteklemesi oldu. AX olarak da adlandırılan yeni nesil kablosuz ağ, cihazın kesintisiz ve çok hızlı bağlanması için yeni nesil özellikler sunuyor. ASUS’un ZenWiFi Mesh sistemi gibi bir Mesh ile kullanırsanız, çok katlı bir evin ya da iş yerinin her bölgesinde kesintisiz ve hızlı dosya aktarımı, çalışma deneyimi yaşıyorsunuz.

Batarya Kapasitesi

Batarya kapasitesi testleri bu laptop incelemesinin en zevkli kısmı oldu. PCMark Batarya testlerini ekran parlaklığı yüzde 50, Wi-Fi açık, ses yüzde 20 seviyede yaptık. Bunlar bizim batarya testlerinin standardı diyebiliriz. Klavye ışıklandırması da kısık ayarda açıktı.

İş testinde maksimum pil tasarrufunda 16 saat, video oynatmada ise maksimum performans modunda 12 saat gördük! 4-6 saat arası pil ömrü oldukça tatmin edici ve beğendiğimiz bir pil performansı, ExpertBook B9450 ise beklentimizin çok ötesinde. Bu pil ömrü ofiste, evde, yolda, her yerde çalışmak için mükemmel.

Bence cihazın tek eksiği LTE desteği. Daha önce SIM kart takılabilen tablet ve laptop modellerinde açıkçası ek faturaya katlanıp SIM kart almadım. Ancak bu laptopun pil ömrünü gördükten sonra cidden telefonun HotSpot bağlantısına kalmadan ayrı bir abonelik almayı düşünürdüm. Elbette gönlümden geçen ek fatura ödemeden, hatta SIM kart da takmadan eSIM ile laptop türü cihazlarımı da hattıma tanımlatabildiğim bir gelecek diyebilirim.

Sonuç Değerlendirmesi

Sonuç itibariyle işinizin çoğu ofis uygulamaları, mali tablolar, tarayıcı üzerinden erişilen bulut uygulamalar, telekonferans türündeyse B9450 günlük çalışma için mükemmel bir bilgisayar. Birinci önceliği uzun pil ömrü ve saatlerce şarja takmadan kullanım olan, ayrıca cihazının ağırlığını hissetmek istemeyen kullanıcılar kesinlikle çok sevecekler.

Bunların ötesinde kasa başta olmak üzere her bileşenin sağlamlığı bu bilgisayarı normalde tavsiye edilenin çok ötesinde uzun yıllar kullanabileceğinizi gösteriyor. 4 yıl verimli kullanımdan sonra da kişisel tahminim ilk çıkan ZenBook serilerinde olduğu gibi çoğu kullanıcının bir 4 yıl daha rahatça kullanabileceği yönünde. Elbette resmi olarak böyle bir iddia yok, ancak kullanıcı deneyimi ve tecrübesi olarak tahminim bu yönde. Bu yüzden de bütçesi imkan verenlere rahatlıkla tavsiye edebiliyorum.