Apple, önümüzdeki dönemde çıkacak iOS cihazlarına beklenen çoklu kullanıcı desteğini getirecek gibi gözüküyor.
Apple tarafından gelecekteki iPhone ve iPad modelleri için tek bir ürünün aile içinde sorunsuz bir şekilde paylaşılmasına olanak tanıyan çoklu kullanıcı desteğinin sunulabileceği yeni bir patent başvurusu ile ortaya çıktı.
Apple’ın iPhone ve iPad’de çoklu kullanıcı desteğine izin verecek Secure Enclave teknolojisi üzerinde çalıştığı görülüyor. Öte yandan patentte aslında iOS‘tan bahsedilmiyor. Şirketin tüm işlevi veya işlemi olabildiğince sorunsuz ve güvenli hale getirmeye çalıştığıysa ortada. Patente göre cihaz, her bir kullanıcıyla ilişkilendirilecek olan birden fazla şifre, benzersiz şifreleme anahtarı ve daha fazlasını kullanacak. Profil erişimi verilmeden önceyse kullanıcı giriş ekranında kimlik doğrulaması yapılacak. Bu noktada verilerin şifrelenmesi gerektiğini ve aksi durumda bir kullanıcının ek şifrelere ihtiyaç duymadan başka bir bireyin verilerine erişebileceğini de unutmamak gerekiyor.
iPhone ve iPad’in çoklu kullanıcı desteği için küçük bir püf noktası olacak. Bazı özellikler ana kullanıcıya özel kalırken, ortak özellikler diğerleri için de kullanılabilir olacak. Örneğin; Apple Pay, App Store girişi ve iCloud gibi diğer özellikler her birey için benzersiz olacak. Bu aynı zamanda uygulama içi satın alımlar, uygulama abonelikleri ve daha fazlası için de geçerli olacak.
Apple’ın patentte T2 çipsetinden bahsetmemesi de dikkat çeken bir başka nokta. Bu da akıllara Apple’ın farklı bir çipset üzerinde çalışıyor olabileceğini getiriyor.
Patentte yöneticinin diğer kullanıcılara erişim sağlama hakkı sunabildiği ve bir profile nasıl sınırlı erişim izni verileceği de açıklanmakta. Ek olarak kullanıcılar Touch ID, Face ID ve parola aracılığıyla oturum açma seçeneğine sahip olacak. Bir kullanıcı başka bir profilde oturum açmaya çalışırsa da yeni mekanizma sistemi yavaşlatacak. Bu özellikse parola kısıtlama olarak anılıyor.
Bakalım, bu patent başvuruş ne zaman gerçeğe dönüşecek?




