Anasayfa Makale İncelemeler Seagate Backup Plus 500 GB İncelemesi

Seagate Backup Plus 500 GB İncelemesi

Seagate Backup Plus 500 GB
Seagate Backup Plus 500 GB

Seagate’in yeni Backup Plus 500 GB taşınabilir sabit diskini sizler için inceledik. İşte teknik özellikleri, günlük kullanımı ve sunduklarıyla Backup Plus…

[tab name=’Seagate Backup Plus 500 GB’]

Seagate Backup Plus 500 GB
Seagate Backup Plus 500 GB

Taşınabilir sabit diskler uzun bir süredir bilgisayar kullanımının ayrılmaz bir parçası haline geldiler. Her ne kadar USB hafızalarla kıyaslandıklarında çok daha büyük olsalar da, kapasite olarak sundukları depolama birimi başına fiyat oranıyla, neredeyse diğer tüm taşınabilir veri depolama medyalarının yerini aldılar. Ancak tabii bu kadar popüler olmalarının getirdiği bir sorun var, o da piyasada çok fazla çeşit bulunması. Şüphesiz çok çeşit tüketicinin seçimi açısından iyidir, ancak seçim yapmak da bir o kadar zorlaşır.

 

Piyasada bulabileceğiniz en geniş taşınabilir disk ürün portföylerinden biri Seagate markasına aittir. Şüphesiz dünyanın en büyük sabit disk üreticilerinden biri olan Seagate’in bu pazarda ciddi bir oyuncu olması şaşırtıcı değil. Yeni çıkardıkları Backup Plus serisi de bu pazara ne kadar ciddi yaklaştıklarının bir göstergesi denebilir.

 

Gerçekte Backup Plus serisi, Seagate’in uzun süredir piyasada olan GoFlex serisi taşınabilir disklerinin yerini almak üzere tasarlanmış. GoFlex serilerinde kullanılan teknolojilerden bazıları bu yeni seride de kullanılıyor. Ancak GoFlex serileriyle Backup Plus serileri arasında ciddi farklar da var. Bu farklardan en önemli olanı da depolama kapasitesi, Backup Plus serileri GoFlex serilerinden çok daha büyük kapasite seçenekleriyle geliyor.

[/tab]

[tab name=’Tasarım’]

Seagate Backup Plus 500 GB
Seagate Backup Plus 500 GB

Tasarım

Seagate bu yeni seride fırçalanmış alüminyum görüntüsü verilmiş, ancak tamamen plastikten mamul, gayet ince bir kasa kullanmış. Mavi, kırmızı, siyah ve gümüş olmak üzere dört farklı renk seçeneği sunulmuş. Cihaz gayet hafif ve rahat taşınabiliyor, ancak kasanın plastik olması, metal seven kullanıcıları biraz rahatsız edebilir.

 

Backup Plus’ın yapısı gerçekte iki temel parçadan oluşuyor; birincisi sabit diskin kendisini içeren kasa, ikincisi ise Seagate tarafından USM (Universal Serial Module) adı verilen bağlantı modülü. Bu modül daha önce de bazı GoFlex modellerinde kullanıldı ve aslında cihaza benzerlerinde pek olmayan bir esneklik kazandırıyor. USM kısmı gerçekte herhangi bir 2,5 inçlik SATA sabit diskin takılmasına izin veren bir soket. Bu sayede herhangi bir sabit diski anında USB üzerinden bilgisayarınıza bağlayabiliyorsunuz. Özellikle eski sabit disklerden veri kurtarma ya da onları arşiv için kullanma gibi durumlarda çok işe yarıyor.

 

Ancak USM’nin tek işlevi bu değil. Eğer Backup Plus sabit diskinizi Firewire ya da Thunderbolt bağlantı portlarını kullanarak bağlamak isterseniz, o zaman uygun USM adaptörünü edinmeniz yeterli. Beraberinde uygun kabloyla birlikte gelen bu değişik USM’ler, maalesef ayrıca satılıyorlar ve pek ucuz oldukları da söylenemez. Mesela Thunderbolt uyumlu USM ve kablo için yaklaşık 260 TL gibi bir fiyat ödemek söz konusu. Şüphesiz bu fiyat farkı 500 GB ya da 1 TB kapasiteli bir sabit diske, neredeyse kendisi kadar yatırım yapmayı gerektirdiğinden, ilk bakışta pek olumlu bir pazarlama stratejisi gibi görünmüyor.

 

Öte yandan, Backup Plus serileri her ne kadar şimdilik en fazla 1 TB kapasiteyle sunuluyor olsa da, yakında çıkacak olan ek modellerde bu sınır 4 TB seviyesine kadar yükselecek. Ancak keşke Seagate tüketiciye baştan farklı USM modülleri arasında seçim yapma imkanı sunabilseydi. Öte yandan Thunderbolt arabiriminin maliyeti USB 3.0’dan çok daha yüksek, bu da şüphesiz böyle bir seçenek sunmayı çok zorlaştırıyor.

[/tab]

[tab name=’Yazılım’]

Seagate Backup Plus 500 GB
Seagate Backup Plus 500 GB

Yazılım

Backup Plus serisinde kullanılan Dashboard isimli yazılım tamamen yeni değil, önceki serilerde de bulunuyordu. Ne var ki Dashboard’ın bu en son sürümü, kullanım kolaylığı ve yetenekleri açısından önceki sürümlerden çok daha ileride ve Backup Plus’ın tüm yeteneklerinden faydalanabilmek için kullanılması elzem. Öncelikle, Dashboard’ın ana menü rengi, seçtiğiniz Backup Plus’ın kasa rengiyle uyumlu olarak geliyor. Bu da daha diski bilgisayara bağlarken hangisini kullanmakta olduğunuzu anlamaya yardımcı olan basit ama etkili bir uyarıcı. Ancak şüphesiz birden fazla ve değişik renklerde Backup Plus kullanıyorsanız işe yarıyor.

 

Dashboard kurulduğunda kullanıcıya üç temel seçenek sunuyor: Protect, Share, Save (Koruma, Paylaşma, Kaydetme). Protect seçeneği kullanıcıya çeşitli yedekleme seçenekleri sunuyor. İsterseniz yedekleme işlemlerini hayli detaylı bir plana göre otomatikleştirebiliyorsunuz. Share seçeneği ise Backup Plus üzerindeki resim ve benzeri dosyaları doğrudan Facebook üzerinde paylaşmanıza imkan tanıyor. Bu sayede Facebook arabirimiyle uğraşmadan çok sayıda resim yüklemek mümkün oluyor. Save seçeneğiyse, Facebook ya da Flickr üzerine yüklenen dosyaların, otomatik olarak Backup Plus üzerine yedeklenebilmesine imkan tanıyor. Bu sayede başka kaynaklardan yüklemiş olsanız bile, dosyalarınızın bir yedeği alınabiliyor.

 

Backup Plus ambalajından PC uyumlu NTFS formatlanmış olarak çıkıyor, ancak istenirse Apple bilgisayarlarda kullanılmak için uygun şekilde formatlanabiliyor. Ya da eğer istenirse Paragon NTFS türünden bir yazılım kullanılarak da Mac uyumlu dosya aktarımı sağlanabilir. Öte yandan Dashboard programı da genel olarak Mac uyumlu, ancak Protect seçeneği Mac bilgisayarlarda çalışmıyor. Seagate bunu bilerek yapmış, Mac kullanıcılarının yedekleme için Time Machine kullanmasının çok daha güvenilir olacağı vurgulanmış.

[/tab]

[tab name=’Performans’]

Seagate Backup Plus 500 GB
Seagate Backup Plus 500 GB

Performans

Backup Plus içindeki sabit disk, Seagate yapımı ve 5,400 RPM çeviren bir model. Şimdilik 500 GB, 750 GB ve 1TB kapasiteli olarak sunuluyor, ancak yakın zamanda 4TB’a kadar modellerin çıkması da bekleniyor. Her ne kadar 5,400 RPM bir model yavaş gibi görünse de, aslında USB 3.0 ile birleştiğinde gayet yüksek hızlara ulaşabiliyor. Nitekim Backup Plus’ı USB 3.0 portunda bağladığımızda, gerek küçük parçalardan oluşan yığınların, gerek tek parça büyük dosyaların aktarılmasında çok hızlı çalıştığını gördük. Testte kullandığımız 1.2 GB boyutundaki deneme klasörünü yaklaşık 15 saniye içinde aktaran Backup Plus, sürat olarak çok tatmin edici çıktı. Tabii ki USB 2.0 portundan bağlarsanız hız çok daha düşüyor, aynı işlem 40 saniye civarında sürüyor, fakat bu bile benzer pek çok cihazın USB 2.0 performansından daha iyi. Maalesef elimizde ilgili USM modülleri olmadığından cihazın FireWire ya da Thunderbolt performansını ölçemedik. Ancak tahminimizce çoğu kullanıcı USB 3.0 kullanmakla yetinecektir.

[/tab]

[tab name=’Sonuç’]

Seagate Backup Plus 500 GB
Seagate Backup Plus 500 GB

Sonuç

Seagate Backup Plus, tasarım ve performans açısından bizden tam puan aldı. Belki kasanın plastik olması bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyebilir, ancak hafiflik açısından önemli olduğu bariz, üstelik sağlamlık açısından da pek bir sorun teşkil etmiyor. En önemlisi ise USM sayesinde, bu cihazdan elde olan diğer 2,5 inçlik diskleri depolama işlerinde kullanmak için faydalanma imkanına kavuşulabilmesidir.

 

Fiyatlara gelince, şu an teknoloji marketlerde 500GB ve 1TB olan modelleri 189 ve 253 TL fiyatlarla bulmak mümkün. Şüphesiz bunlar piyasadaki en uygun fiyatlı seçenekler sayılmazlar, Seagate’in fiyatları birkaç rakip markadan biraz daha yüksek kalıyor. Ne var ki Backup Plus modelinin sunduğu esneklik ve sürat, diğer markaların rakip modellerinde pek rastlanmayan türden. Bu yüzden de verilen parayı hakettiğini düşünüyoruz.

[box type=”tick”]Technopat Notu: 5/5  –  Tasarım Ödülü[/box]

[/tab]

[end_tabset]