Anasayfa Haber NoMoreRansom Projesiyle 6 Milyon Mağdur Fidye Ödemekten Kurtuldu

NoMoreRansom Projesiyle 6 Milyon Mağdur Fidye Ödemekten Kurtuldu

NoMoreRansom projesi, 6 milyon fidye yazılımı mağdurunu fidye ödemekten kurtardı.

5. yılını kutlayan No More Ransom projesi, 6 milyondan fazla fidye yazılımı mağdurunun ücret ödemeden dosyalarını kurtarabilmesine yardım etti. Yaklaşık olarak bu projeyle beraber 1 milyar dolar kadar inanılmaz bir para tasarrufu sağlandı.

“NoMoreRansom” yani “Fidye Ödemeyin” adıyla çıkış yapan bu web projesi, 2016 yılında Hollanda Siber Suçlar Birimi, Europol Siber Suçlar Birimi, Kaspersky ve McAfee şirketlerinin öncülüğünde başlatılan bir girişim. Web sitesinin amacı fidye yazılımı kurbanlarına gerekli desteği ücretsiz bir şekilde sağlayarak dosyaları kurtarmalarına yardımcı olmak.

Şu ana kadar 170 adet şirket projeye ek sponsor oldu. 151 adet birbirinden farklı fidye yazılımının şifrelemiş olduğu dosyaların kurtarılabilmesi için ücretsiz araçlar kullanıcılara sağlandı. Bu başarıda özel güvenlik şirketleriyle beraber kolluk kuvvetlerinin de beraber çalışması yatıyor. Son zamanlarda güvenlik şirketlerinin araştırmaları sonucunda yapılan başarılı fidye yazılımı operasyonları ve engelleme girişimleriyle sadece şifrelerin çözülmesine yardımcı olmakla kalınmıyor ayrıca zararlıların daha da geniş bir yüzeye yayılmasının da önüne geçiliyor.

Kullanıcılara ve şirketlere fidye yazılımlarına karşı korunmaları için proje bünyesindeki uzmanlarca yapılan öneriler ise şöyle,

  • Verilerinizi düzenli olarak yedekleyin
  • E-posta eklerine dikkat edin
  • Nereye girdiğinize ve hangi bağlantılara tıkladığınıza dikkat edin
  • Güvenlik yazılımınızı ve işletim sisteminizi güncel tutun
  • Fidye yazılımı mağduruysanız ödeme yapmayın, No More Ransom’un web sitesini kontrol edin.

37 dilde destek veren “No More Ransom” projesine NoMoreRansom.org adresinden ulaşabilirsiniz.