Anasayfa Haber REvil Fidye Çetesi, FSB Operasyonuyla Yakalandı

REvil Fidye Çetesi, FSB Operasyonuyla Yakalandı

revil yakalandı

İlk kez görüldüğü 2019 yılından bu yana yapmış olduğu fidye saldırılarıyla oldukça ses getiren REvil fidye çetesi, Rus İstihbarat Teşkilatı FSB tarafından düzenlenen operasyonla yakalandı.

Rus emniyet yetkilileri istihbarat birimlerinden gelen direktifler doğrultusunda 14 çete mensubuna ait olduğu düşünülen St. Petersburg, Moskova ve Lipetsk olmak üzere 3 farklı lokasyondaki 25 adrese eş zamanlı baskın düzenledi. Yapılan baskın sonucunda 426 milyon ruble, 600.000 dolar ve 500.000 euro olmak üzere toplamda 6 milyon 759 bin 885 dolar değerinde para ele geçirildi. Ayrıca 20 adet lüks araba ile beraber saldırganların ödemeleri aldığı kripto para cüzdanları ve bilgisayarlara da el konuldu. Operasyon anına ait görüntüleri aşağıdan izleyebilirsiniz.

Kaseya VSA ve Colonial Pipeline gibi devasa kuruluşlara saldırılar düzenleyen grup, son 1 yıl içerisindeki en büyük ve zarar verici siber saldırılara imza atmıştı. 2021’in Temmuz ayında hükümetlerin çok fazla dikkatini çektiği için yer altına çekilmiş, Eylül’de tekrar aktif olmaya çalışmışsa da pek başarılı olamamıştı.

Kaseya VSA‘nın ele geçirilmesinin hemen ardından ABD başkanı Joe Biden, Amerikan şirketlerine yönelik artan siber saldırılar nedeniyle bunu çözmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e müdahale etmesi gerektiğini söylemiş, aksi takdirde kendilerinin duruma el atmak durumunda kalacaklarına dair uyarılarda bulunmuştu.

FSB (Rusya Federal Güvenlik Ajansı) tarafından yapılan açıklamaya göre operasyon ABD makamlarının talebi üzerine yürütüldü. Tutuklanan REvil üyelerinin isimleri basına sunulmamakla beraber, Rus yasalarına göre illegal ödeme yöntemlerinin yaygınlaştırılmasıyla suçlanıyorlar.

Görünüşe bakılırsa Rusya, dışarıya yapılan siber saldırıları görmezden gelme politikasını yavaş yavaş terk ediyor gibi. Zira daha önceleri Rusya Federasyonu haricindeki ülkelere saldırılar düzenleyen gruplar herhangi bir adli soruşturmadan kolay kolay geçmiyor ve faaliyetlerini rahatlıkla yürütebiliyorlardı.