Anasayfa Video AOC 24G2SPU 165 Hz IPS Oyuncu Monitörü İncelemesi

AOC 24G2SPU 165 Hz IPS Oyuncu Monitörü İncelemesi

AOC 24G2SPU

AOC hesaplı kategoride hızlı bir IPS panel kullanarak, teknik özellikleri oldukça rekabetçi bir monitör tasarlamış.

AOC 24G2SPU kendi kategorisindeki oyuncu monitörleriyle hızda yarışırken, renk hacmi konusunda yüzde 30’a varan bir fark sunabiliyor. Input Lag testinde ortalama 9.3 milisaniye ile turnuva seviyesinde hızlı. Nasıl hem çok canlı renkleri, hem de yüksek hızı oluyor? Artısıyla ve eksisiyle bakalım.

Renk Ve Gamut Ölçümleri

Önce renk ölçüm sonuçlarına bakalım;

Gamut Coverage:

  • 99.5% sRGB
  • 80.5% Adobe RGB
  • 90.7% DCI P3

Gamut Volume:

  • 130.3% sRGB
  • 89.8% Adobe RGB
  • 92.3% DCI P3

Çoğu oyuncu monitörü artık tam sRGB hacmi sunabiliyor. Ancak AOC burada 100% değil 130% ile başta dediğimiz gibi yüzde 30’a varan bir farka sahip. IPS paneli gerçekten renk açısından çok iyi. Parlak, canlı 400 nit’e yaklaşıyor ve kontrastı da klasik 1000:1 değil 1400:1’e kadar uzanıyor. VA paneller kadar iyi bir tipik kontrast sunmasa da renk gamı ve parlaklığı daha iyi, karakter olarak daha canlı. Bir noktada o mu, bu mu iyi tartışmasından ziyade zevkiniz önemli.

AOC 24G2SPU

Bunun bedeli sol üst, sağ üst ve orta alt kısımda karanlıkta parlaklık, hem panel eşitliği yani her alanda aynı değerlerin verilmesi noktasında profesyonel monitörler gibi değil, hem de karanlıkta kullanımda dümdüz, simsiyah durmuyor. Işık sızması mı? Daha ziyade IPS parlaması, IPS Glow olarak adlandırılan bu parlama panelin bir özelliği ancak çoğu kullanıcı bu ikisini pek ayırt etmiyor. Bu yüzden de süper renk ve hız değerlerine karşın fiyat rekabeti de yapıyor.

Ergonomi

Bu kadar çok satan ve rekabet eden bir modelde stanttan da kısılmış olmasını bekliyoruz ama öyle değil. Hem yükseklik ayarı var, hem sağa/sola dönüyor. Klasik öne arkaya yatma ayarı da var, standından bir tuş ile kolayca da ayrılabiliyor. 130 mm yükseklik, +/-30 derece yanlara, -5 öne 23 derece arkaya, 90 derece pivot bile var. Yetmezse 100×100 mm VESA destekleniyor. Yani standı da kategorisine göre çok iyi diyebiliriz. Ancak çok ağır ve sabit bir stand değil, Wobble dediğimiz sallantı abartı değil ama tam olarak ortadan kalkmıyor.

AOC 24G2SPU pivot modu

Yenileme Hızı

165 Hz ile fabrika çıkışı hız aşırtmalı ve 144 Hz’in üzerindeki bu hız tepkisellik anlamında ölçülebiliyor. Daha önce 120, 144, 165, 240 ve 360 Hz monitörlerde hep arada tepkisellik farkları olduğunu görmüştük.

Adaptive Sync ile yırtılma ve takılma engelleyebiliyor, FreeSync’in diğer adı diyebiliriz buna. MBR de destekliyor AOC 24G2SPU ancak Motion Blur Reduction yani hareket bulanıklığı azaltma teknolojisi FreeSync ile aynı anda çalışamıyor. Oyununa göre bulanıklık azaltma önemliyse onu, yırtılma rahatsız ediciyse onu açabilirsiniz.

AOC 24G2SPU

Menü Ayarları

AOC 24G2SPU’nun menü geçişleri yavaş, Joystick yok, alt ön sağ kısımdaki tuşlarla ayar yapıyoruz. AOC G-Menu masaüstü uygulaması da sunuyor. Yazılım seçeneği güzel, kullanmak için USB kablosunu kasaya bağlamayı unutmayın USB Hub özelliği bile var, ek portlar yararlı. HDMI portları sürüm olarak 1.4, DisplayPort 1.2. HDMI üzerinden PC’de 144 Hz, konsolda destekleniyorsa 120 Hz alabilirsiniz. DP ile de 165 Hz elde edebiliyorsunuz.

Bağlantı Portları

İşin ilginç yanı bu monitörde VGA da var! 3.5 mm kulaklık da var. VGA portu yüksek Hz veremiyor ancak eski bir cihaz bağlamakta ya da IT sektöründe yararlı. Monitörün ekranında yansıma önleyici kaplama da var, bunu VGA portuyla birlikte düşününce oyun oynayan ama oyun dışı saatlerde çok çalışan insanlara da uygun olduğunu görüyoruz.

Sonuç Değerlendirmesi

Peki eskisiyle yenisinin farkı ne? Fabrika çıkışı Overclock, 144 Hz – 165 Hz farkı var. Arada ufak bir de fiyat farkı var. Eskisi de çok satan bir model olduğu için AOC’nin bu modeli yüksek adetlerde ürettiğini, yani özelliklerden kısmaktan çok toplu üretim ile maliyeti düşürdüğünü ve rekabet ettiğini tahmin ediyoruz.

Bu kullanıcının yararına, çok kullanıcısı olan monitörlerin artısı eksisi uzun vadede çok belirginleşiyor. Burada bulutlanma, panelin 6 bit artı 2 bit FRC olması ve 1 Ms MPRT’nin 4 Ms GtG olması temelde monitörün kabul edilebilir eksileri. Bu arada parantez açıp belirtelim, benzer oyuncu monitörlerinin çoğunda bu değerler aynı. Ancak IPS renkleri ve stand özellikleri öne çıkıyor.

Alınır mı? Kesinlikle evet, 1080p oyunculuk halen canlı ve güçlü, 24 inç sınıfında piksel yoğunluğu güzel. Bu monitör de ülkedeki oyuncu bilgisayarlarının çoğu için çok uygun. Özellikle VA ve TN panel sevmeyen, renkleri canlı, parlak ve genç olsun, çok da hızlı olsun diyenler için harika. Stokta bulmak biraz zor olabilir, zira yurtdışında 200 USD civarına indirimlerle de bulunabilen bu monitör çok satıyor. Denk gelirseniz ya da stoklarda karşınıza çıkarsa değerlendirebilirsiniz.