Anayasa Mahkemesi, korsan maç yayınlarına erişim engeli getirme yetkisini Türkiye Futbol Federasyonu’ndan aldı. Yüksek Mahkeme bu yetkinin temel hak ve özgürlükleri kısıtladığına hükmederek yürürlükten kaldırdı.
AYM’den TFF’ye erişim engeli freni
Bu yetki uzun süredir TFF’nin yasa dışı maç yayınlarını hedef alarak erişim engeli kararı verebilmesini sağlıyordu. Ancak yüksek yargı organı bu düzenlemenin kanunla değil, yalnızca bir yönetmelikle yapılmasını Anayasa’ya aykırı buldu. Mahkeme kararında ifade ve basın özgürlüğünün korunmasının zorunlu olduğuna dikkat çekildi.

AYM, internetin bilgiye erişim ve fikirlerin yayılması açısından hayati bir platform olduğunu vurguladı. Kararda, TFF gibi bir kurumun yargı kararı olmadan doğrudan erişim engelleme yetkisine sahip olmasının, temel hakları orantısız şekilde kısıtladığı belirtildi. Bu durumun, demokratik hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmadığı ifade edildi.
Kararda ayrıca erişim engeli kararlarının verilmesinde yargı denetimi eksikliğine de değinildi. Yüksek Mahkeme, herhangi bir mahkeme kararı olmadan uygulanan erişim yasaklarının, hak arama özgürlüğünü zedelediğini belirtti. Bu gerekçeler doğrultusunda erişim engeli yetkisi iptal edildi.
Kararın ardından TFF, korsan yayın yaptığı iddia edilen sitelere artık doğrudan erişim engeli koyamayacak. Bu tür bir işlem için mahkeme kararı gerekecek. Böylece internet üzerindeki içerik denetiminde yargısal denetim yeniden belirleyici hale geliyor. Bu karar özellikle spor yayın hakları ve dijital içerik erişimi alanında önemli bir dönüm noktası. Zira erişim engeli süreçlerinde yargı kararının şart hale gelmesi hem kullanıcı haklarını hem de ifade özgürlüğünü doğrudan ilgilendiriyor.