Valve’nin birkaç gün önce yayımladığı SteamOS işletim sisteminin kurulumunu anlatan detaylı bir rehber hazırladık.
Valve’nin merakla beklenen işletim sistemi kısa bir süre önce dağıtılmaya başlandı. Her ne kadar nihai sürüm olmasa da, beta versiyonu stabil olarak çalışıyor. SteamOS işletim sistemi ve Steam yazılımı sayesinde Linux için tasarlanmış oyunları indirebiliyor ve oynayabiliyoruz. USB, ağ/klavye/fare ve ekran kartı için herhangi bir güncelleme yapmanız gerekmiyor. Ancak Windows tabanlı herhangi bir oyunu oynama yada uygulama çalıştırma şansınız hiç yok. Bunun yanında farklı bir sistemde oynamak için, Windows destekli oyunu/oyunları rahatlıkla indirebilirsiniz.
Firmanın açıklığı minimum sistem gereksinimleri ;
- Intel veya AMD işlemci
- 4GB veya daha büyük sığalı bellek kapasitesi
- 500GB veya daha büyük sığalı sabit sürücü
- Nvidia ekran kartı (AMD ve Intel ekran kartları şu an desteklenmiyor)
- UEFI BIOS’a sahip anakart
- Yükleme için USB yuvası
Valve, GB’larca büyüklükteki oyunları düşünerek minimum sistem gereksinimlerinde kullanılacak sürücünün alt limitini 500GB olarak belirlemiş. Ancak SteamOS’u, 100GB’lık bir SSD’ye sorunsuz bir şekilde kurduğumuzu ve sistemi sorunsuz çalıştırdığımızı yazının hemen başında belirtelim.
- i7-4770K
- MSI Z87I Gaming AC
- Kingston HyperX Genesis 8GB 1600MHz bellek
- MSI GTX 770 Lightning
- Western Digital Blue 1TB mekanik sürücü
- Seasonic 750 watt güç kaynağı
- Cooler Master Elite 120 Advanced (65$)
Kuruluma; bu adresten ulaşabileceğiniz SteamOS imajının indirilmesi ile başlıyoruz. Steam’in resmi sayfasında trafik yoğun olduğundan dolayı bağlantı hızınız düşük olabilir, bu nedenle yüksek hızlı torrent seçeneğini alternatif olarak tercih edebilirsiniz. İndirme işlemi bittiğinde 982MB büyüklüğündeki işletim sistemini, FAT32 olarak formatlanmış 2 yada 4GB sığalı bir USB belleğe çıkartıyoruz. Bu arada USB belleğin adını “SYSRESTORE” olarak değiştirmeyi unutmayın.
USB belleği, anakartın USB girişlerinden birine takarak BIOS’u açıyoruz:
MSI Z87I Gaming AC’nin UEFI BIOS’undaki “Settings” menüsünden “Boot” seçeneğini tıklıyoruz. Sizin kullandığınız anakartta bu menüler/seçenekler farklı olabilir:
Boot menüsünde, sistemin ilk açılış tercihi sabit sürücü:
Bu seçeneği “UEFI USB Key” olarak değiştirip, ayarları kaydettikten sonra BIOS’dan çıkıyoruz:
Sistem, USB bellek üzerinde üzerinden açıldıktan sonra karşımıza aşağıdaki ekran geliyor. “Automated Install‘u” seçerek yüklemeyi başlatıyoruz:
Sürücünün formatlanması ve…
…işletim sisteminin kurulması sırasında herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan, tüm işlemler otomatik olarak gerçekleşiyor:
Yükleme bittiğinde “Continue” seçeneğine tıklayarak sistemin boot etmesini sağlıyoruz. Bu aşamada USB belleği çıkartmayı unutmayın:
Sistemin açılmasından sonra karşımız ilk olarak giriş ekranı geliyor:
Buradan “GNOME’yi” seçerek Login ve…
…Password kısmına “desktop” yazıyoruz:
Masaüstü görüntüsü geldi. Sol üst köşede yer alan “Activities” seçeneğine tıklayarak….
…Application ve ardından Terminal’i seçiyoruz:
Karşımıza, komut girebileceğimiz bir arayüz geliyor. Buraya “steam” yazıyoruz:
Komutun ardından sistem otomatik olarak bağlanarak Steam yazılımını indirmeye başlıyor:
İndirme bittiğinde Steam’in klasik karşılama ekranı görünüyor:
“LOGIN TO AN EXISTING ACCOUNT“dan Steam adınızı ve şifrenizi giriyorsunuz:
Steam, yazılımın farklı bir sisteme kurulduğunu algılayarak bizden mail adresimize gönderilecek şifre için teyit istiyor:
Teyidi verip, mail adresine gelen şifreyi yazdıktan sonra…
…Steam tamamen kullanıma hazır bir şekilde karşımıza çıkıyor:
Sadece Linux platformu üzerine neden bu kadar çaba gösteriyorlar anlamış değilim. Günümüzde multi platform olarak daha fazla iş yapabilir Steam ancak kendini tek bir platforma sıkıştırarak onlarca oyun firmasının Linux platformunda baba oyunlar yapmasını mı bekleyecekler. Eğer Microsoft’un Directx çıkış zamanlarında bu tip çalışmalar yapılsaydı belki de OpenGL uygulamalar ve oyunlar şu anda çok daha iyi yerlerde olabilirdi. Teknolojik gelişim olarak bence çok geç kalınmış bir adım. Hele ki konsol pazarını düşünürsek ben çok fazla iş yapacağını düşünmüyorum -ki mobil platform olarak sunmak çok daha mantıklı olurdu- bu platformu, heyecan yaratacak bir adım değil. Oyun firmalarının tamamı destek sunsalar eyvallah denebilir ancak şu durumda o bile muallakta.
Steam, oyun geliştiricilerin en büyük dağıtıcısı. Steam Machines’lerin yaygınlaşması ile beklenenden fazla desteği alacak gibi görünüyor.
playstation tabanida linux adam microsoft ta tonla telif ücreti vereceğine linux e yarisini verir geliştirir daha iyi zaten bizim millet mic yalakasi oldugundan hiç linux un teknolojiyi nasıl etkilediğini anlamadi uzun yıllardır linux kullanıyorum yavaş ama artan ivme ile piyasaya hakim oluyor kısa zamanda oyunlar linux üzerinde cikacak eli mahkum linux üzerinde wine ile cs 1.5 calistirdigimizda bile fps 100 olurdu ayni makinada win xp ayni performansi vermezdi. android linux cekirdeği üzerinde bir sonraki adimda steam android’e de cikabilir. zaman içinde oyun piyasasinida linux kapacak bu kacinilmaz
arch+kvm+crysis 3 hd performansini i5 te denedim yine win makinadan iyi oldu ayrica oyunlar direk linux üzerinde calismaya başladigi andan itibaren mic artik piyasayi %50 paylaşmak zorunda ama bizim millet mic yalakasi biz ayni kaliriz
Cok güzel anlatim olmus hocam ellerinize saglik. Lakin eminim her linux sürümünde oldugu gibi bunuda binlerce hata mesaji görmeden kurmak imkansiz olucaktir.
Talep artarsa, yazılım iyileştirmeleri mutlaka gelir.
abi benim masa üstü yok notebook sistem çok güçlü mac te var kurulurmu acil cevappppp notebooka kurulurmu?
Acil cevap veremiyoruz, Technopat Sosyal’de kurallara uygun konu açar ve sisteminiz hakkında bilgi verirseniz yardımcı olabiliriz.
sistemim 256 bit 2 gb ekran kartı 500 gb hdd 3.1 ghz işlemci 8gb ram notebook nividia ekran kartı intel core i7 işlemci 2.nesil
hocam hala cevap gelmemiş ona göre kuracam
birisi cevap versinnnnnnnnnnnnnnn