Anasayfa Teknoloji Mars 2020 Gezgini, Göreve Hazırlanıyor!

Mars 2020 Gezgini, Göreve Hazırlanıyor!

mars_2020_rover

NASA’nın kızıl gezegene göndereceği yeni gezgini üzerindeki çalışmalar son hızla devam ediyor.

NASA, 2020 yılında Mars’a bir tane daha gezgin gönderecek. Yeni gezginin çalışmaları Curiosity Mars’a iniş yaptığından beri devam ediyor. Opportuniy gezgini, Mars’taki 10. yılını geride bıraktı. Ayrıca başka bir gezegende en fazla mesafe kat eden araç olma rekorunu da ele geçirdi. Kardeşi Spirit’ten ise uzun zamandır ses seda çıkmıyor. Yani anlayacağınız Mars yüzeyinde görev yapan hali hazırda 2 adet gezgin var.

NASA, Mars üzerindeki çalışmalardan daha fazla verim almak için yeni bir gezgin üzerinde çalışıyor. Temel olarak Curiosity’nin tasarımını kullanacak olan yeni gezgin, son teknoloji ekipman ile donatılacak. Bu ekipmanlar sayesinde, Mars toprağı ve yüzeyi hakkında daha geniş çaplı araştırmalar yapılabilecek.

Yeni ekipmanlar arasında Mastcam-Z adı verilen bir bilimsel kamera bulunuyor. Bu kamera, panoramik ve stereoskopik çekim yapma özelliğine sahip. Ayrıca SuperCam adı verilen bir başka kamera ile de taşlar üzerinde kimyasal deneyler yapılacak. Planetary Instrument for X-ray Lithochemistry (PIXL) adı verilen teknoloji ise bu taşlar üzerindeki element bağlarını ve mineral yapılarını detaylı olarak inceleyecek.

Üçüncü kameraya ise Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics and Chemicals (SHERLOC) adı verildi. Bu kamera UV ışınları kullanarak organik yapıları keşfetmeye çalışacak. Bir yandan da Mars Oxygen ISRU Experiment (MOXIE) ile kızıl gezegendeki karbon dioksit, oksijene dönüştürülecek.

Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA) gezegenin çevre koşulları hakkında bilgi toplayıp, Dünya’ya gönderecek. Son olarak yüzey üzerinde tarama yapacak ve toprak altındakileri ortaya çıkartacak olan Radar Imager for Mars’ Subsurface Exploration (RIMFAX) ekipmanı bulunuyor.

Bu cihazların hepsi size fazlasıyla karmaşık gelmiş olabilir. Ancak NASA bu aletlerin hepsine 130 Milyon Dolar ödeme yapacak. Karmaşık gibi gözükse de NASA’nın işine fazlasıyla yarayacak ekipmanlardan bahsediyoruz. NASA’nın Mars 2020 gezgini için henüz bir isim seçilmedi.

Uzay ve Havacılık Ajansı, bu gezgini Mars yüzeyine göndermeden önce gezegenler arası iletişim konusunda daha hızlı bağlantı kurmayı amaçlıyor. Böylece bilgi alışverişi daha rahat sağlanacak.