Anasayfa Haber ARM Yeni İşlemci Çıkarıyor

ARM Yeni İşlemci Çıkarıyor

Mobil cihazların işlemci standartlarını belirleyen ARM, yeni M7 işlemcisini resmen duyurdu.

Bugüne dek elinize herhangi bir akıllı telefon ya da tablet aldıysanız, içinde büyük ihtimalle ARM Cortex işlemci olduğunu duymuşsunuzdur. Peki ama bu ne anlama geliyor? Kısaca özetleyelim; ARM Holdings gerçekte İngiltere kökenli bir teknoloji firmasıdır. Mobil cihazların çok yayılmasına imkan tanıyan ARM işlemci mimarisini tasarlayan firma, kendi üretim tesislerine sahip değildir, yani doğrudan üretim yapmaz. Ama pek çok başka şirket ARM tarafından çizilen planları kullanarak üretim yapar.

ARM halen mobil işlemci standartlarını tek başına belirleyen şirkettir desek yanlış olmaz. Üstelik burada sadece telefon ya da tabletlerden bahsetmiyoruz. ARM tarafından tasarlanan farklı işlemci serilerini klimalardan otomobillere kadar, içinde birazcık olsun otomasyon barındıran her tür cihazda görebilirsiniz. Yani şirketin aynı zamanda üzerine çokça yazılıp çizilen Nesnelerin İnterneti olgusunun gelişmesinde de ciddi payı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

ARM tarafından bu iş için çıkarılmış olan Cortex M4 serisi 168 MHz hızındaki işlemciler halen çeşitli üreticiler tarafından kullanılıyor ve bir süre daha piyasada olmaya devam edecekler. ARM’ın yeni tanıttığı Cortex M7 serisi ise yakında üretime girecek. Bu yeni seri 400 MHz işlemci hızıyla daha fazla güce sahip olacak. Ayrıca kablosuz veri transferi, ekran bağlantısı, servo motor kontrolü, sesli komut algılaması, ses çıkışı, GPS doğruluğu gibi hemen her konuda daha fazla performans sunacak. ARM, bu yeni işlemcilerin birbirleriyle bağlı çalışan farklı cihazların performanslarında ve dolayısıyla Nesnelerin İnterneti standartlarının artırılmasında ciddi katkısının olacağını umuyor.