Anasayfa Makale Az Bilinen 8 Yeni iOS 8 Özelliği

Az Bilinen 8 Yeni iOS 8 Özelliği

Apple’ın yeni işletim sistemi iOS 8 ile birlikte birçok yeni özellik sunuldu. Ancak birçok kullanıcı işletim sisteminin sunduğu tüm yenilikleri bilmiyor.

Apple’ın yeni iPhone telefonlar ile birlikte duyurduğu iOS 8 mobil işletim sistemi, birçok özelliği beraberinde getiriyor. Sadece iPhone 6 değil, eski iPhone telefonlar da bu güncellemeden yararlanabilecek. Yeni güncelleme ile birlikte diğer yazılım geliştiricilerin klavye yazılımları indirilebilecek, güncellenmiş iCloud Drive ile bulut tabanlı depolama alanına dilediğiniz görüntüleri yükleyebilecek ve yeni Health uygulaması ile sağlık günlüğü tutabileceksiniz.

iPhone 6 piyasaya çıktıktan sonra kısa bir sürede 10 milyondan fazla satmayı başardı. Ancak telefon bu kadar ilgi görmesine rağmen, iOS 8’in sunduğu tüm özelliklerden haberi olmayan çok kullanıcı var. Bu makalede, iOS 8’in sunduğu az bilinen bazı yeni özellikleri sizinle paylaşacağız.

Kayıp iPhone telefonunuzu bulmak artık daha kolay

apple-icloud-find-my-iphone

Apple’ın sunduğu Find My iPhone özelliği ile kayıp ya da çalınmış telefonunuzu bulabiliyorsunuz. iOS 8 gelene kadar bu özelliği kullanmak için telefonunuzun açık olması gerekiyordu. Find My iPhone paneline yeni getirilen bir ayarlama sayesinde, bataryanız azaldığı anda yer bildiriminiz Apple sunucularına gönderiliyor. Böylece telefonunuz kapanmadan önce son olarak nerede bulunduğunu görebiliyorsunuz. Apple bu bilgiyi 24 saat boyunca saklıyor ve sonrasında siliyor. Tek yapmanız gereken iCloud hesabınıza girip, telefonunuzun son olarak nerede bulunduğunu tespit etmek.

Safari tarayıcı ile kredi kartınızı tarayabileceksiniz

iOS 8’in en beğenilen özelliklerinden birisi Safari internet tarayıcısı ile birlikte sunuluyor. Tarayıcı üzerinden online olarak alışveriş yapacağınız zaman ekrana “Scan A Card – Kartı Tara” seçeneği çıkıyor. Safari’nin sağladığı özellik ile kredi kartınızın fotoğrafını çekerek, istenilen bilgileri otomatik olarak sisteme aktarabiliyorsunuz.

İstenmeyen fotoğraflar gizlenebilecek

photos-uygulama-gizlemiphone

Fotoğraf galerisinde görünmesini istemediğiniz özel anlarınızı, iOS 8 sayesinde gizleme imkanı sunuluyor. Tek yapmanız gereken Photos uygulaması içinde bulunan ve gözükmesini istemediğiniz fotoğraf ya da video üzerine basarak, “Hide – Gizle” seçeneğini işaretlemek. Kullanıcı bir daha komut verene kadar bu içerik gizlenecektir.

Hangi uygulamanın daha çok enerji tükettiğini bulun

iPhone kullanıcılarının uzun zamandır beklediği bir özellik sonunda iOS 8 ile birlikte sunuldu. Yeni Batarya Kullanımı paneli sayesinde, hangi uygulamanın daha fazla enerji tükettiğini bulabileceksiniz. Bunun için Ayarlar > Genel> Kullanım > Batarya Kullanım adımlarını takip etmeniz yeterli. Karşınıza açılacak listede, hangi uygulamanın ne kadar enerji tükettiğini görebileceksiniz.

Silinmiş fotoğraf ya da videoları kurtarmak

iphone-silinmis-fotograf

Aslında üçüncü parti yazılım geliştiriciler tarafından hazırlanmış bir çok veri kurtarma (Recovery) uygulaması bulunuyor. Ancak iOS 8 ile birlikte bu uygulamalara gereksinim kalmayacak. Photos uygulaması altında “Yeni Silinmiş” adında bir fotoğraf albümü oluşturuluyor. Bu albüme girerek daha önceden silmiş olduğunuz fotoğrafları ya da videoları kurtarabileceksiniz.

Note uygulamasına fotoğraf eklemek

iPhone kullanıcılarının vazgeçilmezlerinden biri olan Notes uygulamasına, fotoğraf ekleme özelliği geldi. iOS 8 kullanıcıları artık, not alırken fotoğraf da ekleyebilecek. Note uygulamasını açtıktan sonra ekrana dokunduğunuzda açılacak menü vasıtasıyla, istediğiniz fotoğrafı notlarınıza yerleştireceksiniz. Uygulama ayrıca daha zengin not alma özellikleri de sunuyor.

Paylaşım alanı genişletildi

Apple’ın Extensibility olarak adlandırdığı yazılım ile uygulamalar arasında paylaşım yapabileceksiniz. Örneğin, bir fotoğrafı hem Instagram, hem de Facebook’ta paylaşmak istiyorsunuz. Görselin üzerine bastığınızda, eğer yazılım izin veriyorsa, fotoğrafı aynı anda iki farklı platformla ya da uygulamayla paylaşabiliyorsunuz. Bu özelliğin en büyük sıkıntısı, menüsünün fazlasıyla karmaşık olması. Apple’ın kısayol ve ikonlar konusunda biraz daha fazla çalışması gerekiyor. Kullanıcılar bu özelliği anlayana kadar biraz zaman harcayacaklar gibi gözüküyor.

Web sitesine girdiğiniz şifreyi, uygulama ile paylaşabileceksiniz

iOS 8’nin sunduğu yeni API sayesinde bir web sitesine girdiğiniz kullanıcı adını ve şifreyi, sitenin sunduğu uygulamada da otomatik olarak kullanabiliyorsunuz. Diyelim ki, Amazon.com web sitesi üzerinden alışveriş yapacaksınız. Safari üzerinden kullanıcı adı ve şifrenizi girdiğinizde, aynı bilgileri otomatik olarak Amazon uygulaması ile de paylaşabiliyorsunuz. Yani Safari web tarayıcısı üzerinde şifrenizi kaydederek, uygulama üzerinde seçebiliyorsunuz.