Anasayfa Haber Apple’ın Camcısı İflas Etti

Apple’ın Camcısı İflas Etti

Apple ile iş ortaklığı yapan firmalardan GT Advance Technologies iflasını bildirdi.

Apple’ın özellikle telefonlarında kullandığı ekran camlarının ne kadar kırılgan oldukları, ilk iPhone piyasaya çıktığından beri konuşulan bir konudur. Çoğu telefon üreticisi Gorilla Glass gibi çok daha dayanıklı camları, en alt seviye telefonlarına bile takarken, Apple yıllarca bundan kaçındı. Yeni iPhone 6 modellerinde de yine çizilmeye dayanıklı sertleştirilmiş cam kullanıldı ve bunun da pek dayanıklı olmadığı ilk günden ortaya çıktı.

Ne var ki Apple’ın gerçek niyeti iPhone 6 serilerinde safir cam denilen yeni bir ürünü kullanmaktı. Şirketin yaptığı açıklamalar bu yeni camın beklentileri karşılamadığı ve bu yüzden de telefonlarda kullanılmasından şimdilik vazgeçildiği yolundaydı. Safir camı geliştiren GT Advanced Technologies şirketiyle olan işbirliğine devam edileceği, bu yeni camın Apple Watch gibi ürünlerde kullanılacağı söylenmişti.

GT Advanced Technologies safir camın üretilmesi için Arizona’da yeni bir tesis kurmuş ve ciddi bir personel alımı yapmıştı. Bu iş için de Apple’dan 578 milyon dolar almıştı. Ancak anlaşılan bu anlaşma GT Advanced için pek hayırlı olmamış. Safir camın iPhone 6 serilerinde kullanılmaması, şirketin beklentilerini suya düşürmüş gibi görünüyor. Nitekim gün itibariyle şirketin kasasındaki para 80 milyon dolara inmiş ve bu miktar da ayakta kalabilmeleri için yeterli değil.

Sonuç olarak GT Advanced Technologies resmen iflas başvurusu yapmak zorunda kalmış. Bu haber duyulduğu anda şirket hisseleri yüzde doksan değer kaybetmiş bulunuyor. Şirketten gelen açıklama bu iflas başvurusunun bir yatırımcı bulana dek alınan bir önlem olduğu yönünde. Fakat bunun mümkün olup olmayacağı da henüz belli değil. Bu gibi durumlar genellikle iflas eden şirketin teknoloji patentlerinin ve diğer değerli varlıklarının haraç mezat el değiştirmesiyle sonuçlanır.