Anasayfa Haber Sabit Diskler Zamlanacak!

Sabit Diskler Zamlanacak!

Sabit diskler yıldan yıla ne güzel ucuzluyor derken fiyatlar birdenbire fırlarsa şaşırmayın. İşte sebebi…

Sabit disklerin fiyatları yıldan yıla düşerken önümüzdeki aylarda ani bir yükselişle karşılaşabiliriz. Sabit disk üreticileri daha az alana daha çok GB sıkıştırmanın yollarını geliştirerek GB başına maliyeti düşürse de son olaylar üretimi bir hayli sıkıntıya soktu.

Sabit diskler zamlanacak dememizin sebebi basit: Doğal afet! Dünya devi sabit disk üreticilerinin fabrikalarının bulunduğu Tayland’da yaşanan sel felaketi pek çok sabit disk fabrikasının kapanmasına yol açtı. Tayland halkının doğal afet ile birlikte öncelikli derdi hayatlarını yeniden kurmak. Küreselleşmenin doğal sonucu olarak Tayland’ı vuran sel, kapanan fabrikalar sadece orada yaşayan halkı değil, dünyanın geri kalanını da etkiliyor.

Üretildikleri farbrikalara göre çeşitli modellerin üretim ve tedarik zincirinde yaşanan ciddi sorun sebebiyle bazı modellerin fiyatları iki hatta üç katına katlanıyor. Özellikle en büyük sabit disk üreticisi olan Western Digital zarar görmüş durumda. IDC’nin verilerine göre Western Digital’in üretim kapasitesinin yüzde 75’i yani dörtte üçü bu sel afeti yüzünden durdu. Yine IDC verilerine göre sel sonrasında fabrikaların tekrar açılması ve ürünlerin pazara ulaşması 2012 yılının Mart ayını bulabilir. Fiyatların eski seviyesine gerilemesi ise daha uzun sürebilir…