AMD'nin tarihi

AMD ( Advanced Micro Devices ) 1969 yılında Fairchaild Semicondactors adlı frimadan ayrılan mühendisler taranfından kuruldu.

image.jpeg


AMD ilk kurulduğu zaman daha çok havacılık için kart üretimi yapmayı planladı ama yarıiletken daa vizyoner ve gelecek için iyi bir seçim olduğundan yarı iletkeni seçti.

Nvidia kurulmasına vesile olan kişide ayrıca bir AMD çalışanı

Ön kısım bitti gelin fırtınalı yıllara.

AMD VS INTEL!

Her şey 1970-80 yıllara kadar normaldi lakin Intel sektör devi IBM ile anlaşma şansı yakaladı ve bu anlaşmaya çok sevindi ama, bir sıkıntı vardı IBM ABD ordusuna üretceği için ve ABD ordusu ana kurallarından biri olan "Tek kaynağa bağalı kalma" kuralı yüzünden yüzü düşen Intel mecburen lisansı AMD'ye verdi.

Aslında bu zamana kadar AMD iddasi: Tersine mühendislik.
Ama doğrusu, reband ( al etiket bas biraz saat hızı arttır) mantığı ile ürettiler Intel lisansı verince sonuç olarak bu iş yasal oldu.

ilk rekabet AMD Intel üzerinden temin ettiği işlemcilerin saat hızını biraz oynatıp iyi diye satmasıyla başladı 80 yıllarda AMD Intel'e resmen "Bak kardeşim biz sizi takip etmek zorunda değiliz biz kendi çizgimize siz kendinize" diyerek AMD K adını verdiği kendi işlemcisini mimarisini tasarlamaya başladı ama bundan önce işlemcinin anakarta olarak Intel chipset yok AMD chipset dersi yok aç tak. Yeni mimariyi tasarlayan işlemciyi üreten AMD chipset lazımdı chipset işide VIA ( çinli anakart, chipset üreticisi ) frimasına verdi VIA chipsetleri üretti kötü değillerdi ama çokta iyi değillerdi AMD K serisini üretmeyi başarmış ve artık resmen iki şirketin yolu ayrılmıştı ve büyük rekabet başlıyordu.

Rekabetin ikinci ayağına AMD'nin kazandığı ve başardıklarını kısmı ele alıcaz sonra uğradığı haksızlıklar sonra yenilgi en son olarakta ayağa kalkış ve sonda ufak bir özetle kapıtıcaz.

AMD öne geçiyor!

AMD sektörde bir ilki başararak ilk doğal çift çekirdekli işlemciyi üretti ortak L1 bellek ortak tüketim ile ilk çift çekirdek işlemciler kullanıcal tarafından beğenildi ve gerekli ilgili gördü.

Çift çekirdekli olsada performans olarak chipsetler limitliydi burada imdata abi, kardeş gibi sevip saydığı Nvidia devreye girdi.

N-Force ismi ile üretilen chipsetler meşhurdur muazzam OC potansiyeli ve chipset Nvidia üretimi olduğu için grafik kart takınca gelen peformans artışı kullanıcılar arasında meşhur ikilemeyi yarattı "İşlemcin AMD kart Nvidia olacak keyfine bakacaksın.

Bunlar dışın x86 mimarisine ilk 64 Bit desteğini sundu bu sayede kullanıcılar 64 Bit uygulama indirebiliyordu.

Bunlar dışında AMD saat hızları ile Intel'e sağlam farklar atmayı başardı Athlon, Athlon FX, Phenom gibi mimarin hızı gayet iyidi.

AMD uğradığı haksızlıklar!

Okuyunca üzülceğiniz kısım olabilir, Intel AMD ilk çift çekirdek işlemciyi yaptıktan sonra köylü kurnazı gibi davranak pentium-D denilen bir işlemci PCB sine iki tane pentium koyarak güya çift çekirdek işlemci üretti ama ortak L1 bellekleri bile yoktu.

Intel iyi oynarak yenemeyince kirliye oynadı burada açıklamak istemeyeceği işlere imza attı.

Intel tarafından işlenen suçlar;
1-Üreticilere ürün amborgosu yaparak AMD ürünlerini boykot ettirmeye uğraşmak.
2-Üreticileri tehdit ederek rakip şirketten el çektirmek.
3-Tedarikçileri tehdit ederek ürünlerin bulunmasını azaltmaya çalışmak.
4-Yerel mağazaları tehdit ederek ürün bulanabiriliğini azaltmaya çalışmak.
5-Geliştiricileri tehdit ederek AMD mimarisi/mimarileri ile uyumlu çalışacak uygulama/yazılım/API geliştirilmesini durdurmaya çalışmak.

Evet uğradığı haksızlıklar cidden kötü ve ücüzü olsada açılan davalar sonuç bularak 1.25 Milyar dolar tazminat alıyor.

AMD yenilişi!

Rakip Intel kirli oynarak yenemeyince yeni başlangıç yaparak iyi oynayarak kazanmaya çalışıyor ve başarıyor.

AMD ilk çift çekirdek işlemciyi yaptıktan sonra ve dava sonuçlanınca Intel bünyesine önemli kişileri katmış ve mimarisini geliştirmeye başlamıştır.

Core to quad,Cote to duo,pentium mimarisini iyileştirerek AMD ile olan rekabeti kazanıyor.

Alt başlık-) ATI ve diğerleri.

Başka etkenler: AMD ATI'yi satın alması FX mimarisinin resmen ayağına sıkması, Bazı üretim sorunları.

ATI 2006 yılında satın alınsada şirketi sindirmeyi başaramadılar.

Genel olarak iletişim sorunlarıda dahil.

APU işlemciler nasıl ortaya çıktı?

Bu başlıkta merak edilen soruya cevap, 1990 yılların sonuna doğru AMD APU veya o zaman için Fusion olarak bilinen fikri o zamanlar için kardeşi olan Nvidia frimasına iletiyor.

Fakat bu fikir hayata geçmeden sonra eriyor çünkü, o yıllarda 2 şirketin arası çok iyidi birleşme fikri için tartışmalar yapılıyor toplantılar ilk hafta kurabiye,çay,dosthane gayet güzel geçerken Nvidia kurucusu çıkıp "Birleşeceksek başkan benim" diyerek bu işi bozuyor haliyle Fusion projesi çöpe düşüyor.

Ama AMD ATI frimasını satın alınca hayalini gerçeğe çeviriyor ve DDR3 APU işlemciler ortaya çıkıyor

Ayağa kalkış ve Ryzen.

AMD yenilginin ardından uzun süre kendine geleniyor önemli etken ATI frimasının satın almasıda tuzu biberi.

Frima Jim keller gibi önemli mühendisleri ve tasarımcıları bünyesine katıyor.

Şirketin başına IBM ile nâmına nam katan Dr.Lisa Su geliyor.

Su ilk olarak eksikleri tepsit ederek çözüye en önemli sorun olan ATI AMD bünyesinde ayrı şirket olarak yeniden yapılandırıyor.

Radeon krizi çözüldükten sonra AMD Asıl amacı olan Intel ile rekabet için çalışmalara başlıyor.

A-) Ryzen doğuyor.

Jim keller ve ekibi sıkı çalışarak Zen mimarisini ortaya çıkarıyor ve FX fırındozer son buluyor ve Zen mimarisi devreye giriyor.

Zen Intel ile rekabet edecek kadar güçlü ama bir sıkıntı var işlemcileri üretmek.

Globalfoundries üretmekte yetersiz kalması ve üretim geometrisi 14nm olması yüzünden ihtiyaç doğuyor ve ihtiyaca cevabı aklınıza gelebilcek frima cevaplıyor.

B-) İMDAT!

AMD Ryzen işlemcileri geliştiriyor ve gayet iyi şekilde optimize ediyor ama sorun üretim geometirisini iyileştirmek ve daha fazla üretim yapmak.

Bu çağrıya Tayvanlı yarıiletken üretim devi TSMC ile anlaşma imzalanıyor.

image.jpeg


benim diyişimle, her işlemciyi üretebilcek kapasiteye sahip Tayvanlı abiler.

TSMC üretim geometirisi sorunu çözüyor ve 7nm işlemci üretme imkanını AMD'ye sağlıyor.

Ayrıca, geniş üretim hatları sayesinde stok sorunu çözüme kavuşuyor.

AMD bizlere ne kattı?

Sırasıyla:
1-İlk 2 çekirdek işlemci.
2-64-Bit desteği.
3-APU işlemciler

bu iki önemsiz gözüken şey aslında çok önemli mihenk taşlarıdır.

APU itiraz edecek kişiler vardır elbet Intel HD graphics oyundan çok masaüstünde harici kartı yemesin diye tasarlanmıştır ama APU işlemciler oyun gibi sistem gerektiren ihtiyaçlara bile cevap verebilcek güçtedir.

Ve fırtınaları atlatan AMD günümüze kadar gelmiştir :).

Kaynakça: Wikipedia, Ayhan tarakçı,donanım haber,AMD,web archive.

Duyuru: Intel'in tarihi yazısı yenilerek atılcaktır Recep Baltaş hocamızın eleştirisi neticesinde yenilenmiş olarak yazılcaktır.

Eleştirisi için teşekkür etmekle beraber yazım kurallarına olabilceğince uyumaya özen gösterdim eğer hatamız varsa kusura bakmayın.

Ortada ayrımcılık yok! eleştirlere göre kendimize geliştirmekteyiz AMD olunca detaya giren Intel olunca hatalı gelme geçme yapacak birisi değilim hiçbiri bababım şirketide değil.

Intel hakkında yenilenmiş yazı yayınlanmadan önce araştırılmada ve hazırlanmadadır cuma günü sizlerle olacaktır. (umarım).

Yorumlar

APU olarak diyorum. Atar yapmak yerine daha dikkatli okuyabilirsin. RTX 2060'ın APU olarak rakibi var mı mesela?
AMD'nin 2060'a rakip ekran kartı yok mu? Neden RX 5600XT'yi APU olarak yapmıyorla aynı soru bu. Ben gayet dikkatli okuyorum, senin sorun saçma sapan bir soru. AMD'nin güçlü ekran kartı yokmuş gibi soruyorsun soruyu.

Eğer böyle bir şey şu anki teknolojiyle mümkün olsa NVIDIA'yayla işbirliği yapmasına gerek kalmaz, kendi teknolojisini kullanırdı. Şu anki AMD çok mu geride NVIDIA'dan? Adamlar 500 dolar ucuz 6900XT'yle bazı noktalarda 3090'ı yakalıyorlar.

Neden yapmıyor peki? 2060'ın işlemcisi zaten AM4 işlemcilerden de LGA1200 işlemcilerden de büyük (fiziksel olarak) bir işlemci. İşlemci içinde koyacak yer yok bu boyutta GPU'yu.

İşlemci içine sığdırmayı başarmış olsan bile güç tüketimi çok artardı. Bu kadar küçük alanda çok fazla güç tüketimi olacağından soğutmak çok zor olacaktı. Ayrıca bellekler, GPU'ya darboğaz yapacaktı. GDDR6 bellek yerine DDR4 bellek kullanacaktı o 2060 gücünde APU. Bu yüzden de 2060 gücünde olamayacaktı hiçbir zaman. Hadi bellek hızını da geçtik, milletin o APU'yu tam gücünde kullanabilmesi için en az 32 GB bellek kullanması gerekecekti. Nereden tutsan elinde kalan bir konu. Kısaca günümüz teknolojisiyle, en azından günümüz bilgisayar sistemleriyle imkansız bir durum. NVIDIA, AMD, Intel de birleşse, Apple da gelse Samsung da gelse yine böyle bir şey imkansız.
 
Son düzenleme:
AMD'nin 2060'a rakip ekran kartı yok mu? Neden RX 5600XT'yi APU olarak yapmıyorla aynı soru bu. Ben gayet dikkatli okuyorum, senin sorun saçma sapan bir soru.

Eğer böyle bir şey şu anki teknolojiyle mümkün olsa NVIDIA'yayla işbirliği yapmasına gerek kalmaz, kendi teknolojisini kullalırdı. Şu anki AMD çok mu geride NVIDIA'dan? Adamlar 500 dolar ucuz 6900XT'yle bazı noktalarda 3090'ı yakalıyorlar.

Neden yapmıyor peki? 2060'ın işlemcisi zaten AM4 işlemcilerden de LGA1200 işlemcilerden de büyük (fiziksel olarak) bir işlemci. İşlemci içinde koyacak yer yok bu boyutta GPU'yu.
Ben 5700'ü veya 2060'ı APU olarak yapsak demedim 2060 gücünde APU dedim.

Bir de üstteki sorum 1990'lı yıllar için. O zamanlarda iki firma da APU'ya yatırım yapmış olsaydı şu an APU sektörü nasıl olurdu mesela?
 
Çok kötü bir yazı olmuş. Yazım yanlışları ve verilen eksik bilgilerden dolayı okuyamadım bile. Olay örgüsünü düzgün işleyememişsiniz. Kendinizi geliştirin.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
351633
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
2.294
Yorumlar
8
Son güncelleme
Değerlendirme
3,00 yıldız 1 değerlendirme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

351633 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı