-Beta'dan Finale Windows 8- | 3. Bölüm [Final] |: Consumer, Release Preview ve RTM

betadanfinale8rtm.png
>Beta'dan Finale: Windows 8<
>Consumer, Release Preview ve RTM<
Yeniden selamlar değerli Beta'dan Finale okuyucuları. Bugün ki yazımızda Windows 8'in geliştirme sürecinin sonlarına değineceğiz. Windows 8 serisinin son bölümü olacak bu yüzden bu yazım. Bu yazım da Windows 8 ile alakalı soruların yanıtlarını arayacağız. Fazla vakit kaybetmeden yazıya geçelim.

2011 sonları: Consumer Preview öncesi son rötuşlar
>Yapı 8128
Windows8-6.2.8128-Desktop.png

Bu Consumer Preview'ın ilk yapısıdır. Sağ köşe de Developer Preview yazsa da Consumer olarak geçiyor bazı yerlerde. O yüzden eklemek istedim. Bir yeniliği yok. 5 Ekim 2011 tarihinde derlenmiştir. Çok önemli bir yapı olmadığından geçiyorum bunu.

>Yapı 8148: Yeni renkler
8148c.png

Bu yapı 3 Kasım 2011 tarihinde derlenmiştir. Yapı ile birlikte göreceğiniz üzere yan taraftan çıkan küçük ayar menüsü son halini alıyor. Onun dışında Developer Preview yapısında bulunan yeşil rengin yanına yeni renkler ekleniyor. Ayar menüsü gördüğünüz gibi koyu mavi. Onun dışında bir yenilik yok. Ancak söylemem gerekirse yapı çok hoş duruyor tasarım olarak.

-Bu yapıdan bazı görseller-
>Başlangıç Ekranı:
8148f.png

Mavi renk ile hoş duruyor açıkçası.

>Sistem ayarları:
8148d.png

Sistem ayarları ekranı ise böyle yapımızın. Yani tablet için yapıldığı bariz belli.

>Yapı 8161: Şu oturum açma ekranını salın bir artık
Windows8-6.2.8161dp-Desktop.png

Bu yapı 28 Kasım 2011 tarihinde derlenmiştir. Yapı ile birlikte oturum açma ekranı küçük değişikliklere uğruyor. Mesela profil fotoğrafı değişiyor. Ancak şöyle bir durum var. Microsoft bu yapıda eklediği varsayılan profil fotoğrafı aslında Bill Gates'in bir fotoğrafının silüeti. Böyle bir sürpriz yumurta var.

-Bu yapıdan bazı görseller-

>Oturum açma ekranı ve Bill Gates silüeti:
8161_login_screen.png

Yeni oturum açma ekranımız bu şekilde. Şimdi bu profil fotoğrafı ile Bill Gates ne alaka diyecek olursanız;
bill-gates.jpg

Bill Gates gençken böyle bir foto çektirmiş. Microsoft'da bunu profil fotoğrafı haline getirmiş. Enteresan.

Yıl 2012: Windows 8 bitmek üzere!
>Yapı 8176: Başlat menüsünün son kalesi
Windows8-6.2.8176beta-Desktop.png

Bu yapı 4 Ocak 2012 tarihinde derlenmiştir. Artık yıl oldu 2012. Windows 8 için son yıl. Bu yapı an itibariyle başlat düğmesi ve başlat menüsü bulunan son Windows 8 yapısıdır. Bundan sonraki yapılarda görev çubuğundan tamamen kaldırılıyor fotoğrafta göreceğiniz düğme. Tabii bu büyük bir hata. Sebebini az çok biliyorsunuzdur. Windows 8 son derece stabil olmasına rağmen başlat düğmesi olmadığı için tutmadı. Yani 7'den bile iyi çalışmasına rağmen bir başlat düğmesi bitirdi koca projeyi. Eee ne yapalım kullanıcı alışkanlıkları. Yapı ile birlikte Developer Preview yazısı da kalkıyor sağ köşeden.

>Yapı 8195: Başlat düğmesi nerede?
Windows8-6.2.8195-Desktop.png

Bu yapı 1 Şubat 2012 tarihinde derlenmiştir. Bakınca bir şeylerin eksik olduğu hemen anlaşılıyor. Bir garip oluyor insan bakınca. Kardeşim o başlat düğmesini lütfen geri yerine koyun. Hiç estetik durmuyor vallahi. Bu yapı başlat menüsünü ve düğmesini kaldırıp atmıştır resmen. Büyük bir tartışmayı başlatacak tohumları atmıştır yani. Başlat menüsü mü? Başlangıç ekranı mı?

Yapı ile birlikte oturum açma ekranı da yine değişiyor. Ve sonunda bitiyor şu oturum açma ekranı değişimleri. Her yazıda mutlaka yazıyorum oturum açma ekranı değişti diye. Yeter yav Microsoft! Ayrıca yapı ile sağ alt köşede göreceğiniz üzere Consumer Preview yani Tüketici Önizlemesi sürümüdür. Yani bu sefer Developer Preview gibi sadece geliştiricilerin değil tüketicilerin yani bizlerin de test etmesi için yayınlanmıştır. Tabii başlat düğmesinin gitmesi eleştirildi çok fazla. Ancak Aero hala bulunduğu için güzel. Şimdilik...

-Bu yapıdan bazı görseller-
>Oturum açma ekranı:
Windows8-6.2.8195cp-LoginScreen.png

Windows XP'den beri değişip değişip durdu bu oturum açma ekranı ha. Yeter be sürekli değişir mi bir ekran. Profil fotoğrafı değişiyor yine. Bill Gates göndermesi kalkıyor. Yerine daha sade bir fotoğraf geliyor böyle.

>Yapı 8250: Resmi Consumer Preview Yapısı
Windows8-6.2.8250-Desktop.png

Bu yapı 17 Şubat 2012 tarihinde derlenmiş ve yayınlanmıştır. Başlat düğmesi olmasa da Aero ile birlikte güzel duruyor. Microsoft bunu zamanında herkesin bedava indirmesine olanak sağlamıştı test etmemiz için. Ki test ettim ben de. Şu an bu yazıyı yazdığım laptopum bu yapıyı zamanında bizzat çalıştırdı. Çok güzel de çalışıyordu yani. Ayrıca Phenom II X6 işlemcili bir masaüstünde de test etmiştim. Güzeldi ama yani tablet ağırlıklı olması sıkıntıydı. Başlat düğmesi olayı can sıkıyordu zaman zaman.

Yapının masaüstü görüntüsüne baktığımızda zamanında Windows 7'nin Beta ve RC yapılarında kullanılan Betta balıklı duvar kağıdının Flat bir versiyonu bizi karşılıyor. Microsoft bu duvar kağıdı ile düz renklere vurgu yapmak istemiş. Eyvah diyoruz çünkü Aero'nun gideceğine bir işaret bu. Onun dışında sağ alt köşede yazan saçma sapan, uzun uzun yazılar kaldırılıyor. Sadece yapı numarası ve işletim sistemi sürümü yazıyor artık.

-Bu yapı ile birlikte gelen yenilikler-
  • Windows XP ile birlikte gelen ve Vista, 7'de de kullanılan logo yerini hala kullanılan günümüz Windows logosuna bırakıyor.
  • Metro arayüzü RTM haline benzeyecek şekilde büyük güncellemeler alıyor.
  • Bu yapı ile Metro arayüzüne çeşitli özelleştirme imkanları ekleniyor.
  • Önyükleme ekranı değişiyor.
-Bu yapıdan bazı görseller-
>Önyükleme ekranı:
8250boot.png

Betta balıklı bir önyükleme ekranı.

>Başlangıç ekranı:
8250-startscreen.png

Başlangıç ekranı da son halini alıyor diyebiliriz artık. Nereden nereye.

>Yeni Windows logosu:
8250-explorer.png

Yeni Windows logosu gördüğünüz gibi böyle. Zaten biliyorsunuzdur bunu da. Çünkü hala kullanılıyor. Onun dışında Aero teması olsa da buzlu bir cam efekti var temada. Ama yine de güzel. Keşke RTM'de böyle olsa.
>Yapı 8400: Release Preview
Windows8-6.2.8400-Desktop.png

Bu yapı 18 Mayıs 2012 tarihinde derlenmiştir ve yayınlanmıştır. Bu yapı Release Preview yani Sürüm Önizlemesi yapısıdır. RTM sürümünün çoğu özelliğini içeren nispeten kusursuz bir sürüm diyebiliriz kendisine. Aero şeffaflığını içeren son yapı kendisi. Bu yapı ile birlikte SSE2, PAE ve NX komut setlerini içeren eski işlemcilere destek kesilmiştir. Yani böyle eski Pentium 3 gibi işlemciler falan işte.

Yapı ile birlikte Betta balığı da kaldırılmıştır. Hem duvar kağıdı hem de önyükleme ekranından kaldırılmıştır.

-Bu yapıdan bazı görseller-
>Önyükleme ekranı:
84008441boot.png

Artık kocaman bir Windows yazısı var ve altında toplar dönüyor.

>Başlangıç ekranı:
8400-Start.png

Başlangıç ekranı artık tamamen son halini alıyor. Arka plan desenleri olsun, kutucuklar olsun bitiyor artık.

>Yapı 8888: RTM öncesi son durak
Windows_8_build_8888_CharmsBarFull.png

24 Temmuz 2012 tarihinde derlenmiştir. Bu yapı RTM öncesi son yapıdır. Yapı numarası 8888 olduğu için garip olabilir belki. RTM ile aynı aslında bir farkı yok. Sadece RTM sürümünde 8000'li yapı numaralarından 9000'lere atlanıyor. Bu yapıda Aero bulunmamaktadır. Tamamen düz bir tasarıma geçiş yapılmıştır. Mesela bakın;
Windows_8_build_8888_Explorer.png

Pencelerde Aero şeffaflığı tamamen kaldırılıyor. Bana soracak olursanız çok çocuksu, kartonumsu bir tema olmuş. XP'den farkı kalmamış yani. Aero gitmemeliydi kesinlikle. Windows 10'da bile hala bu çocuksu, kartonumsu tema devam ediyor maalesef.


Veee Final!

Yapı 9200: RTM sürümü

Windows8-RTM-Desktop.png
Eveeett! Sonunda istediğimiz yere ulaştık. Windows 8'in RTM yapısına geldik. Bu yapı 25 Temmuz 2012'de derlenmiştir ancak 26 Ekim 2012'de yayınlanmıştır. 3 bölümde siz değerli Beta'dan Finale okuyucularına Windows 8'in gelişimini anlattım. Şimdi gelelim bazı soruların cevaplarına;


-Soru-Cevap Bölümü-

Windows 8 neden başarısız oldu?
Windows 8 aslında gayet başarılı bir işletim sistemi olabilirdi. Ancak yine klasik Microsoft davranışları ile tutmamıştır. Microsoft'un bu işletim sistemini geliştirirken yaptığı en büyük hatası başlat menüsüydü. Yani başlat menüsü kesinlikle kaldırılmamalıydı. Bir şekilde ayarlardan açılıp yine kullanılabilmeliydi. Microsoft kullanıcı alışkanlıklarını bir anda değiştirmeye kalkınca olumsuz karşılandı bu durum. Çünkü düşünün 1995 yılından beri başlat menüsü kullanıyorsunuz. Artık alışmışsınız. Windows 8 çıkıyor ve bum gidiyor başlat menüsü. Normal olarak kurmazsınız bu sürümü. Microsoft kesinlikle tamamen kaldırmak yerine isteğe bağlı özellik olarak koymalıydı sisteme. Ayrıca başlat düğmesi Developer Preview gibi kalmalıydı bence. Başlat düğmesi gidince estetiği bozuluyor görev çubuğunun.

Bir de şöyle bir olay daha var. Microsoft eğer Windows 8'e geçişi bedava yapsaydı emin olun başlat düğmesi olmasa bile insanlar bedava diye geçerdi. Kimse başlat düğmesi bile olmayan bir işletim sistemine para vermek istemez yani.

Bu arada Vista ile karıştırmayalım Windows 8'i. Vista kararsız olduğu için tutmamıştı. Windows 8 ise 7'den çok daha stabildi ama başlat menüsü yüzünden tutmadı.

Windows 8 ile 7 arasında ki fark tam olarak ne?
Şimdi öncelikle arkadaşlar Windows 7 her ne kadar iyi bir işletim sistemi olsa da esasında XP'yi öldürmek için çıkmış bir sürümdü. Vista'nın kernelini düzelten ve küçük yenilikler getiren bir sürümdü. Vista tutmadığı için XP resmen ayrı bir devlet kurmuştu piyasada. Windows 7'de bunu engellemek için çıkmıştı ve haliyle ne kadar az özellik o kadar iyi performans mantığıyla çıkmıştı. Ama Windows 8 çok fazla yenilik getiriyordu Vista'dan sonra ilk kez. Mesela yepyeni bir arayüz getiriyordu. Ve bunlara rağmen çok stabildi. 1.5 GB RAM ile akıyordu diyebilirim sizlere. Onun dışında başlat menüsü yerini başlangıç ekranına bırakıyordu. Uygulama indirebileceğiniz bir mağaza ekliyordu. Ve üstüne UEFI desteği mevcuttu. Bugün hepimiz UEFI kullanıyoruz neredeyse. UEFI esasında Vista ile gelecekti ama o dönemler popüler değildi ve gereksizdi. O yüzden Windows 7'de de kullanılmamıştır. Ancak Windows 8 ile birlikte UEFI artık yaygınlaşmaya başlamıştır yeni sistemlerde. UEFI desteği ise İntel tarafında 2. nesil işlemciler ve AMD tarafında FX serisi işlemcilerden itibaren başlıyordu. Anakart destekliyorsa Phenom işlemcilere de kurulabiliyordu bildiğim kadarıyla UEFI işletim sistemi. Yanlış bilgilendirme olmasın bir bilen varsa yorumlara yazıp düzeltebilir.

Windows 8'de Longhorn özellikleri var mı?
Zamanında Windows Longhorn ile gelmesi planlanan bazı özellikler proje iptal olunca askıya alınmıştı. Bu özelliklerin bazıları Windows 8 ile geliyor. Mesela Push-Up bildirimler. Böyle sağdan hani bildirimler geliyor ya kutucuk içinde. İşte o özellik aslında bir Longhorn özelliğiydi ama yıllar sonra Windows 8 ile gelebildi. Bir de kilit ekranı olayı var. Longhorn kilit ekranın da saati gösteren bir alan vardı. O da yıllar sonra Windows 8 ile geri geliyor.

Son Konuşma
Evet bir Beta'dan Finale serimizin daha sonuna geldik. Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Önerilerinizi ve isteklerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz. Bundan sonra ise Windows 95'in gelişim sürecini ele alacağız bildireyim. O vakte kadar hoşçakalın!

20 Aralıkta yayında!


PossibleTurco Sundu...​

Yorumlar

Yine betalarda güzel bir görünüm sağlayıp beta sonrası bitiriyorlar şu işletim sistemini.Longhorn sıfırlama öncesi bazı görsellikleri aklıma getirdi betaları.Ellerine sağlık hocam.
 
Ben de Windows 2000 ile mesaj atmıştım. :D Bu arada 18:00'da Apple ve Mac ile ilgili bir blog yayınlayacağım hocam. Bu kadar Windows yeter biraz da macOS inceleyelim. :)

Ama sen Microsoft'cusun nasıl geçersin nasıl ihanet edersin(!) İşin şakası bunların yaptığı salaklıklar kahrediyordu beni farklılık her zaman iyidir inşallah müsait bir zamanda okuyacağım belki birazda macOS'un yanlışını buluruz seninle :)
 
Ama sen Microsoft'cusun nasıl geçersin nasıl ihanet edersin(!) İşin şakası bunların yaptığı salaklıklar kahrediyordu beni farklılık her zaman iyidir inşallah müsait bir zamanda okuyacağım belki birazda macOS'un yanlışını buluruz seninle :)
18:00'da kaydet tuşuna bastım. 1 saattir onaylanacak. Daha şimdi onaylandı. Bana gıcığı var herhalde moderatörlerin. (!) :D
 
Hocam bence Microsoft 8.1'den hemen sonra Windows 10u çıkararak hata etti. Windows 7'nin 2018 yılına kadar geçilememesine sebep oldu. Eğer Windows 10 2015 yerine 2018 yılında falan çıksaydı piyasa 8.1'e kalacaktı.
 
Hocam bence Microsoft 8.1'den hemen sonra Windows 10u çıkararak hata etti. Windows 7'nin 2018 yılına kadar geçilememesine sebep oldu. Eğer Windows 10 2015 yerine 2018 yılında falan çıksaydı piyasa 8.1'e kalacaktı.
Windows 10 zorunluluğu olmasaydı donanımlarda yeni yazılımlar da Windows 8.1 piyasada çok yer bulabilirdi Windows 7 desteğinin kesilmesinden sonra.
 
Bugün ona değineceğim Beta'dan Finale Windows 10'da. İşteyim şu an boşken yazmaya başlayayım en iyisi. :)
Benim bilgisayar bozuldu şu sıralar pek düşünmüyorum rehber yazmayı ara verdim benim yazdığım rehberde aktif halde konuşmadığımız halde 179 görüntülenmiş bence iyi tanınmayan ilk rehberi olan birine göre öyle kalsın bakalım kaça kadar gidecek :)
 
Benim bilgisayar bozuldu şu sıralar pek düşünmüyorum rehber yazmayı ara verdim benim yazdığım rehberde aktif halde konuşmadığımız halde 179 görüntülenmiş bence iyi tanınmayan ilk rehberi olan birine göre öyle kalsın bakalım kaça kadar gidecek :)
Geçmiş olsun hocam. Ben de şu an emektar Phenom II X6 sisteme SSD taktım. Onunla yazıyorum. Ölüyü diriltti SSD resmen.
 
Geçmiş olsun hocam. Ben de şu an emektar Phenom II X6 sisteme SSD taktım. Onunla yazıyorum. Ölüyü diriltti SSD resmen.
Sağ olun SSD candır ama benim şuan ki XP sistemde yaşadığım sorun islemci ile ilgili sayfalarda takılmalar falan oluyor kullanılmıyor bende kullanmıyorum.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
PossibleTurco
Okuma süresi
6 dakika okuma
Görüntüleme
2.667
Yorumlar
17
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

PossibleTurco adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı