BIOS güncellemeleri ve Chipset sürücüleri neden önemlidir?

Bugünkü yazımda size BIOS güncellemelerinin ve Chipset sürücülerinin öneminden bahsedeceğim.

BIOS güncellemesi herkesin işin içine giremeyeceği riskli bir işlemdir. BIOS güncellemesini sadece BIOS üzerinden güncellemenizi öneririm. Sebebi şu ki benim son oluşturduğum sistemin başlangıcında Gigabyte B450M S2H anakartı vardı. Gigabyte'ın kendi sitesinde yayınlamış olduğu BIOS güncelleme programını indirip güncelleyeyim dedim daha sonra anakart açılmaz hale geldi. Belli ki yanlış BIOS yüklenmişti. Kurtaramadık kendisini evde yatıyor öylece. Birisine satmadım vermedim öylece duruyor. Demem o ki BIOS güncellemesini BIOS üzerinden FAT32 formatlı USB ile yapın. Ayrıca BIOS Flashback özelliği veya Dual BIOS özelliğine sahip anakartlarda yanlış BIOS atsanız dahi, BIOS atarken elektrikler kesilse yani işlem yarım kalsa dahi BIOS'u kurtarabiliyorsunuz. Tavsiyem böyle anakartlar almanız. Ben de öyle bir anakart aldım BIOS'tan giden B450M S2H anakartından sonra MSI B450 Gaming Plus Max aldım. Öylesine rastgele indirimdeydi aldım. Halbuki anakart baya sağlammış VRM listesinde üst sınıflarda yer alıyormuş. Haberim yoktu bundan.
Neyse gelelim;

BIOS güncellemesi ne işime yarar, yapmak zorunda mıyım böyle riskli bir işlemi?

Maalesef yapmak zorundasınız. Şöyle örnek verelim, günümüzde bir oyun tamamen sorunsuz, bugsız çıkıyor mu? Hayır. Geliştiriciler ne yapıyor yama yayınlıyorlar değil mi? Bu da aynı hikaye.
BIOS güncellemeleri büyük önem taşımaktadır. Yeri geldiğinde PCI portunuzdaki sorunu çözer, yeri geldiğinde mikrokod güncellemesiyle performansı yükseltir ya da güvenlik açığını kapatır.
Kendi anakartımdan örnek vereyim. Misalen ilk BIOS'tan bu yana neler düzeltilmiş bir bakalım.
indir (1).png


Bellek uyumluluğu geliştirilmiş, mikrokod güncellemeleri yayınlanmış, sistem açılış süresi iyileştirilmiş, PCI-E aygıt uyumluluğu iyileştirilmiş, NVMe aygıt uyumluluğu iyileştirilmiş, işlemci desteği genişletilmiş, Re-size Bar özelliği getirilmiş, RX 570 ekran kartındaki HDMI ses problemi giderilmiş. Bir yığın güncelleme ve iyileştirme gördüğünüz gibi. Ve yakında Windows 11 için uyumluluk ve mikrokod güncellemesi gelecektir.

Gelelim Chipset konusuna. Sosyal'de ısrarla belirttiğim Chipset kurulu mu veya güncel mi sorusunun cevabına.

Chipset kurmak veya güncellemek zorunda mıyım?

Microsoft'un Windows Update üzerinden yaptığı eski sürücüler eski kaldığından güncelleme ya da kurulum yapmak zorundasınız. Neden yapmak zorundasınız?
Zero day diye bir kavram var. Açık bulunur bulunmaz yayınlanan güncellemelere denir.
Önemli bir açık keşfedildiğinde sizin işlemciniz veya yonga setiniz ile ilgili bunu Microsoft'un Windows Update kataloğuna sokması biraz zaman alır.
Chipset güncellemeleriyle benim yonga setimde neler düzeltilmiş bir bakalım.

indir (1).png


Hata düzeltmesi, frekans ayarı, program desteği, kritik güvenlik düzeltmesi, yeni aygıt desteği gibi önemli güncellemeler içeriyor. İlk resimdeki eski, ikinci resimdeki yeni bir Chipset sürücüsü.
Ayrıca bu haberi okumanızı tavsiye ediyorum;

Her şeyi Windows Update'e bırakmadan, kendiniz yapın. Ve kurulumunuzu aşağıdaki rehber konuma göre yaparsanız daha sağlıklı bir yazılımınız olur.

Yorumlar

Bu tür işlerden fazla anlamıyorum. Chipset nasıl öğreniliyor ve nasıl kuruluyor? Anlatma imkanınız varmıdır?
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Shadow Ryzen
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
875
Yorumlar
4
Son güncelleme
Değerlendirme
4,00 yıldız 1 değerlendirme

Donanım kategorisindeki diğer girdiler

Shadow Ryzen adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı