Cemal Süreya kimdir?

Cemalettin Seber veya tanınan adıyla Cemal Süreya (1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul), Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan ikinci yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir. İlk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lise de aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başlamıştır. üvercinka (1958), göçebe (1965), beni öp sonra doğur beni (1973), uçurumda açan (1984), sıcak nal (1988), güz bitigi (1988) ve sevda sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazmıştır. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikadır. Ayrıca Fransızca'dan kırka yakın kitabı türkçeye çevirmiştir. onüç günün mektupları (1990) dışında hiçbir yazısı veya şiiri, dergi ve gazetede yayımlanmadan kitaba dönüşmemiştir. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan süreya, papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.

Dersim isyanı sebebiyle Erzincan'dan Bilecik'e göç etmek zorunda kalan alevi kürt-zaza bir ailede dünyaya gelen süreya, devlet memurluğu da yapmıştır. Dört defa evlenen süreya, bunların dışında "üvercinka" adını verdiği kişi ve tomris uyar dâhil olmak üzere çeşitli ilişkiler yaşamıştır. Sanat hayatı boyunca çeşitli mahlaslar kullanmış, çocukken kendisine verdiği "cemal süreyya" adını kullanırken girdiği bir iddia sonucu adındaki "y" harflerinden birini atmıştır. 9 Ocak 1990'da girdiği şeker koması sonucu vefat etmiş, cenazesi 10 Ocak'ta şişli camii'nde kılınan öğle namazından sonra kulaksız mezarlığı'nda toprağa verilmiştir.

Yazdığı kitaplarla 1959'da yeditepe şiir armağanı (üvercinka), 1966'da Türk dil kurumu şiir ödülü (göçebe) ve 1988'de necatigil şiir ödülü (sıcak nal ile güz bitigi) kazanmıştır. kitap-lık dergisinin Türkiye'nin kuruluşunun 75. yıldönümü sebebiyle 1998'de hazırladığı "75 yılda 75 kitap listesi"nde iki kitabıyla (üvercinka ve sevda sözleri) yer almıştır. Ayrıca çocuklar için ele aldığı yazılardan oluşan ve daha sonra kitaplaştırılan aritmetik iyi kuşlar pekiyi, Türkiye cumhuriyeti millî eğitim bakanlığı tarafından hazırlanan 100 temel eser listesinde 30. sırada yer almıştır. 1991'den itibaren cemal süreya kültür ve sanat derneği tarafından cemal süreya şiir ödülü verilmektedir.

220px-Cemal_Süreya.jpg


sesinde ne var biliyor musun.
Bir bahçenin ortası var.
Mavi ipek kış çiçeği.
Sigara içmek için.
Üst kata çıkıyorsun.

Sesinde ne var biliyor musun.
Uykusuz Türkçe var.
İşinden memnun değilsin.
Bu kenti sevmiyorsun.
Bir adam gazetesini katlar.

Sesinde ne var biliyor musun.
Eski öpüşler var.
Banyonun buzlu camı.
Birkaç gün görünmedin.
Okul şarkıları var.

Sesinde ne var biliyor musun.
Ev dağınıklığı var.
İkide bir elini başına götürüp.
Rüzgarda dağılan yalnızlığını.
Düzeltiyorsun.

Sesinde ne var biliyor musun.
Söyleyemediğin sözcükler var.
Küçücük şeyler belki.
Ama günün bu saatinde.
Anıt gibi dururlar.

Sesinde ne var biliyor musun.
Söylenmemiş sözcükler var​

Yorumlar

Soy ismini daha sonra bir şiirindeki iddiadan dolayı değiştirdiğini duymuştum. Doğrudur herhalde değil mi? Sanırsam sonuna bir 'y' harfi daha ekleyeceğim demiş ve 'Süreyya' olmuş.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
DarkPythonOffiziel
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
436
Yorumlar
4
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı