Simya Nedir (v2)?

Öncelikle, bir öncekini aşırı kısa yapmıştım. Ancak yapılan değerlendirmeleri okuduktan sonra uzun olanını yazmaya karar verdim. Biraz yoğun olduğum için gecikti. Bu sebeple sizden çok özür dilerim. Bilgilendirmesi dileğiyle...

Antik çağlarda madde kavramı ile ilgilu bazı görüşler ortaya konmuştu. Bu görüşlerden birisi de Empodokles'e aittir. Empodokles'e göre tüm maddeler 4 elementten meydana geliyordu. Bu elementler toptak, hava, su ve ateşti.

Empodokles'in 4 element kuramından yola çıkan Aristo birbirinin zıttı olan elementlerin birbirleriyle birleştiğinde oluşan özellikleri oluşturdu. Bunlar;
  • Hava + Ateş = Sıcak
  • Hava + Su = Islak
  • Su + Toprak = Soğuk
  • Ateş + Toprak = Kuru idi.
4 element kuramının temelinde Evren'in maddelerden oluştuğu, maddelerin vardan yok edilemeyeceği gibi yoktan var edilemeyeceği, maddenin ilk halini korumasının maddenin dönüşüm yeteneğine bağlı olduğu fikirleri yatar.
Cabir bin Hayyam kimyanın babası olarak kabul edilir. Kimyaya kazandırdığı en önemli madde Kral Suyu'dur. Kral Suyu altınla etkileşime girebilen tek maddedir.

Johan Joach'im Becker Flojiston Teorisi'ni ortaya atmıştır. Teoriye göre, yanan her madde küle dönüşür ve ateş ruhu çıkarır. Ateş ruhu olmayan maddeler yanamaz. Teorinin amacı yanma ve oksitlenme olaylarını açıklamaktır. Ancak teori günümüzde çürümüştür.

Antoine Lovaisier'in yanma olayını doğru bir biçimde açıklaması ve Robert Boyle'un suyun element olmadığını ispat etmesi sonucunda simya artık yerini kimyaya bırakmıştır.

Son incelemeler

Artıları: Diğerine göre daha uzun.
Eksileri: En az 5-6 uzun paragraf bekliyordum açıkçası.
Yalnızca 2 simyacı anlatılmış.
Hiç yoktan iyidir.

Yorumlar

Hocam gerçekten simya alanında keşfi-denemesi yok denebilir. Kendisinin o dönem bir kimliği olmadığı için simyacı olarak geçiyor. Vikipedi'yi de sıradan kişiler yazıyor sonuçta.
Evet, diğer bahsi geçenler gibi somut olarak büyük katkıları yok, haklısınız. Ama birtakım ufak çalışmalarını incelemek, simyaya farklı bir açıdan bakış adına faydalı olabilir. Ayrıca Newton gibi bir bilim insanının, simya gibi bir alanla ilgilenmesi çok enteresan.

Burada mesela bulunan kayıp bir tarifi var kendisine ait:

Yine birtakım "gizemli" araştırmalarına dair:

Beni şaşırtan da böyle bir bilim insanının simya ile ilgilenmesi oldu. "Neden ki?" sorusu. Bu nedenle biraz üstüne düşmüştüm.
 
Bir önceki yılın 9. sınıf ders kitabını kopyalamışsın resmen :D
Simyacıların amaçlarını yazmamışsın.
Değersiz metalleri altına dönüştürmek ve ölümsüzlüğü bulmak bunlardan bazıları.
 
2. ve 3. sürprizbozanların arasında amaçlarını Empedokles'in kendini yanardağa atışına kadar yazdığımı sanmıştım ama yazmamışım. Ya da sürprizbozanı yanlış kullandım, bilemiyorum. Kusura bakmayın. Bende bu zamana kadar var sanmıştım 😅 .
 
2. ve 3. sürprizbozanların arasında amaçlarını Empedokles'in kendini yanardağa atışına kadar yazdığımı sanmıştım ama yazmamışım. Ya da sürprizbozanı yanlış kullandım, bilemiyorum. Kusura bakmayın. Bende bu zamana kadar var sanmıştım 😅 .
Aslında sırf amaçları zayıf kalıyor. Harry Potter serisinin amacına Harry iyi büyücü olmak istiyor demek gibi bir şey bu.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Beypazarı Maden Suyu
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
840
Yorumlar
11
İncelemeler
1
Son güncelleme
Değerlendirme
4,00 yıldız 1 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Beypazarı Maden Suyu adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı