Korsan kullanmak zararlı mı?

Öncelikle bu konuyu açamın sebebini belirtmek istiyorum. Son hafta içinde en az 3 tane "Korsan kullanmak zararlı mı" ve buna benzer adlarla başlıklar türedi.
Benim konuyu açma sebebim ise "%913891704659235 ihtimal virüslendin yazanlar"

A)Korsanlar Neden Korsanlık Yapıyor?
Korsanlar DRM karşıtlığından dolayı korsanlık yapıyor. Korsanlar kendileri uygulama fiyatların ve kopyalama izinlerinin pahalılığınından dolayı yapıyor.

DRM bir programı korumak için yazılan koruma sistemidir ve bazıları rootkit cinsinde oldukları için ve içinde ne olacağını bilemeyeceğimiz için kişisel gizliliği konu edinen korsanlar da var, yani açık kaynak savunucusu bazı korsanlar da var.

B) Korsan Parti Nedir?

İsveç'te 2006 yılında kurulan Korsan Partisi, telif hakkı yasaları, patent ile ilgili değişiklik ve bu konularda reform hareketleri için çabalamaktadır. Parti gündeminde ayrıca, devlet yönetiminin şeffaflığı ve İnternet üzerinde gizlilik için doğru, dürüst bir ortamın güçlendirilmesi için destek vermektedir.
Parti, 2006 Riksdag seçimlerine katılmış ve oy yetersizliğinden parlamentoya girememiştir, girebilmesi için burada en az 4% oy gereklidir. The Pirate Bay davası ile birlikte paylaşım ağlarına duyulan nefretin tepki oyları ve parti katılımı olarak geri tepmesi partinin son 6 aylık dilimde hızlı bir yükselişe geçmesini sağlamış ve yakın dönemdeki seçimlerde parlamentoya girmesine kesin gözüyle bakılmaktadır. Korsan Partisi şu sıralar 2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri için hazırlama sürecinde bulunuyor. Parti seçimlerde %7.1 aldı ve bir koltuk kazandı.
Kaynak: Wikipedia

Korsan Parti Hareketi neleri savunur?
– Teknoloji, bilgi ve kültür temel insanlık haklarıdır.
– Her bireye, başta internet olmak üzere, teknoloji imkanlarına azami erişim imkanı sağlanmalıdır.
– Teknoloji kullanımı ile bilgi kaynaklarına ve kültür eserlerine erişim tamamen özgür bırakılmalıdır.
– Kişisel bilgiler ve kişilerin özel kabul ettiği her şey korunma altına alınmalıdır.
– Her şeyin çok daha hızlı ilerlediği ve geliştiği 21. Yüzyıl ihtiyaçlarına yanıt vermeyen, çağın gerisinde kalmış telif ve fikri mülkiyet hakları yasaları yeniden düzenlenerek, süre ve kullanım sınırlamaları yeniden tanımlanmalıdır.
– Üretici ve sanatçıların hakları korunarak, toplum yararına olmayan patent ve lisanslar yerine, daha özgür ve paylaşımcı üretim modelleri geliştirilmelidir.
– Her alanda açıklık ve şeffaflık sağlanmalıdır.
– Düşünce, inanç ve ifade özgürlüğünün tam olarak sağlanması için internet başta olmak üzere tüm iletişim araçlarının etkin kullanımı sağlanmalıdır.
– Tüm bireysel ve toplumsal ihtiyaçlar için, başta iletişim araçları olmak üzere, insan hayatına ve gelişimine katkı sağlayacak tüm teknolojilerden faydalanılmalı.
Kaynak: Manifesto - Korsan Parti Hareketi | Pirate Party Movement of Turkey

Korsan Parti Hareketinin temel argümanı, patent ve telif hakkı kanunlarının bireyin bilgiye erişimini engellemekte olduğu, bu engellemenin boyutunun patent, telif hakkı korumalarının amacını aştığı, bireysel ve toplumsal gelişimi sınırlayıcı hal aldığı, dolayısıyla bu korumaları düzenleyen kanunlarda reform yapılması gerektiği yönündedir.
Kaynak: korsan parti nedir – IPR Gezgini

Konunun daha iyi anlaşılması adına bir de tavsiye ettiğim belgesel var.
The Pirate Bay: Away From Keyboard

C) Technopat neden korsan önermiyor?

Çünkü Technopat ailesi korsan karşıtı bir Web sitesi ve şirketlerin emeklerinden dolayı uygulamaların satın alınmasını savunuyor ve ben de satın alınmasını savunuyorum fakat DRM haklarının biraz da gevşemesini de savunuyorum, bazı programlar cidden çok büyük maaliyetlere satılıyor ve çok uzun süre korumada kalıyor.

D)Peki Korsan zararlı mı?

Değil arkadaşım adam gibi yerden indirirsen, bu konuları destekleyen yerlerden indirirsen %70 değil! ! (arada virüs çıkabilir tabi siteden siteye değişir bu durum mesela The Pirate Bay sitesi kullanıcıların eklediği torrentlerden oluştuğu için arada çıkabiliyor ve size ister TPB sitesi olsun ister başka site kimse size garanti veremez çünkü virüs dağıtmak için kullananlar da var korsanlığı)
Anlayın şunu artık, indirdiğiniz dosyaları sadece virüs dağıtmak için yapmıyorlar. Başka sebepleri de var.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son incelemeler

Artıları: Açıklayıcı.
Eksileri: Korsan her taraftan bakıldığında korsandır. Kimse babasının hayrına oyun veya uygulama yapmıyor. Günün sonunda her şey paraya geliyor. Milyarlarca dolar para ve zaman harcanıyor.
Yazılımların fiyatları hitap ettiği işe göre gayet yeterli. Kimse babasının hayrına oyun veya uygulama yapmıyor. Günün sonunda her şey paraya geliyor. Milyarlarca dolar para ve zaman harcanıyor. Sadece yaparken değil yaptıktan sonra geliştirmekte ayrı bir para ve zaman işi. Kullandığınız uygulamaları zaten çalıştığınız yerin size lisans sağlaması gerekiyor. "Param yok. Ne yapayım?" sadece bir bahanedir ve yapılan suçun ciddiyetini azaltmamaktadır. Ortada olan şey bir üründür, bir karşılığı vardır ve kullanım haklarını almadan kullanmak suçtur.
B
Buğra S
Hocam ben zaten korsanın kötü olmadığını söylemedim hatta direkt korsan kötüdür dedim fakat açık kaynak yanlısıyım diye de ekledim.
Neden herkes bu konuyu yanlış anladı :D.
Artıları: Çok haklı bir konu olmuş.
Eksileri: Eksiği yok.
Senin de dediğin gibi çoğu program ve yazılımlar ülkemizde fahiş fiyatlarla satılıyor aylık 100-300 arası değişen programlar var.
  • Beğen
İfadeler: tahamert123 ve TÇB
Artıları: Korsanın asıl ne olduğunu açıklamışsınız.
Eksileri: Yok.
Kesinlikle hak veriyorum. Diyelim ki çocuk animasyon bölümünü tutturdu ve çok çalıştı. Ailenin durumu yok. Grafik uygulamasından animasyon istedi, ne yapacak öğrenci? Yazılım pahalı, ailesinin durumu yok. Mecbur korsan indirecek. Eğer virüs bulaşırsa projesini yapamayacak, geri kalacak. Ama sağlam çıkarsa yapabilecek ve animasyoncu olacak. Bu şans işi. Güvenli yerden indirirsen çıkmaz, sağdan soldan indirirsen virüs çıkar.

Yorumlar

"Korsan indirmek kul hakkı" diyen insanlar oldukça zengin olmalı. Bende 10TL'lik bir oyunu korsan indirmeyi savunmuyorum fakat 300-400TL'lik uygulamayı, oyunu korsan indiren adama bunu demek yanlış. Empati kurmayı öğrenmeniz gerekiyor kimse öğrenme amaçlı kullandığı uygulamanın milyarlık şirketlerine yıllık 400-500TL veremez. Alım gücümüz belli.
 
"Korsan indirmek kul hakkı" diyen insanlar oldukça zengin olmalı. Bende 10TL'lik bir oyunu korsan indirmeyi savunmuyorum fakat 300-400TL'lik uygulamayı, oyunu korsan indiren adama bunu demek yanlış. Empati kurmayı öğrenmeniz gerekiyor kimse öğrenme amaçlı kullandığı uygulamanın milyarlık şirketlerine yıllık 400-500TL veremez. Alım gücümüz belli.
10TL kul hakkı sorun var, 300-400 olun sorun yok :D İyi kafa.
 
Korsan ile ilgili çok yararlı bir içerik paylaşmışsınız teşekkür ederim.
Konuyu nesnel bir bakış açısıyla değerlendirmişsiniz, öznel tercihinizi de belirtmişsiniz.

Uygulama olarak korsan kullanmıyorum, işletim sistemim laptopum ile birlikte gelen lisanslı Windows 10
Kullandığım 80 e yakın program genelde açık kaynak kodlu freeware ve portable programlar.

Yasal değil korsan yazılım paylaşmak, çeşitli kanunlar ile telif hakları kapsamında değerlendirliyor. Yasaya uymak değerlendirme kriteri olduğunda paylaşılmaması kullanılmaması gerekiyor.

Etikte değil, ürettiği ürün için ücret isteyen emek ve zaman harcanmış ürünler bunlar. Zaten çoğu uygulamanın bedava olarak benzerleri var.

Ekonomimiz uçtuğu için bu tarz dolar ve euro karşılığı olan şeyleri rahat rahat alabiliyoruz artık ;)
 
Adamlar "milyonlarca dolar yatırımla geliştirilmiş en iyi Anti-Tamper koruması DENUVO'yu tersine mühendislik becerimiz ve bilgimizle alt edebiliyoruz" diyebiliyor gurur ve onurla.

Bizimkiler de "İçiNe MiNiNQ ViRÜsÜ KOyMUşALr HE İndİRme kRdŞM" diyor şaka gibiler. Adamların önce içerisinde bulunduğu vizyonu ve yapmayı başardıkları işi görebilmek gerekiyor. Kimse sizin değersiz donanımlarınız ve bilgilerinizin peşinde değil.
 
Korsan oyunlar sadece FPS düşer para hakkina girmiyor Sony gibi markalar ya da Ubisoft gibi şirketler para kazanmasin kazik oyunlari kazik fiyata satarken burada gönül eylendiriyoruz bu korsan oyunlari oynuyarak halbuki sen bu oyuna para yatirmiyorsun dilediğin gibi oyna PC senin oyun korsan bu kadar basit.
 
Alım gücü, ekonomik durumlar vs insanları korsan yazılıma yönlendiriyor maalesef.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Buğra S
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
6.003
Yorumlar
49
İncelemeler
4
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
3,00 yıldız
Değerlendirme
4,22 yıldız 9 değerlendirme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

Buğra S adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı