Bilgisayar virüsleri

Bilgisayar virüsleri 3 ana başlıkla gösterilir.

1-Boot Virüsleri
2-Dosya virüsleri
3-Makro virüsleri

1-öncelikle Boot virüs lerinden bahsedelim Boot virüsleri çok güçlüdür başa çıkmasının çok bir yolu yoktur. Diyelim ki fark ettiniz bilgisayarınıza bir virüs bulaştığını dosya silinmesi, bilgisayar kitlenmesi vb antivirüs taraması yaptığınızda bir şey çıkmaz. Bilgisayarınızı onarma bölümünden sıfırlamak da işe yaramaz çünkü Boot virüsleri kendini böyle apacık ortaya koymazlar belli etmezler bunlar kendilerini harddiskin MBR kısmına yani ilk kısmına kaydederler peki nasıl fark edersiniz mesela 1 TB harddisk aldınız fakat 50 GB yok vb bu normal aslında fakat Boot virüsleri o 40-50 GB olan yere yani bilgisayarın kendine ayırdığı yere gider. Peki nasıl kurtulacağız? Bilgisayardaki harddiski tamamen biçimlendirmek gerektir ya da gerçekten buna özelleştirilmiş bir antivirüs kullanmak ile gider.

2-Dosya virüsleri sizin en çok karşılaştığınız virüs türleridir işte trojanlar solucanlar vb truva atlarından bahsedelim yani trojanlar, trojanlar fark ettirmezler kendilerini göstermezler PC nizde trojan olduğunu bilgisayar boştayken bilgisayarınızın yorulması RAM'in fazla kullanılmasından vb fark edersiniz size tavsiyem bu ve benzeri dosya virüs lerinden Malwarebytes ile taratmanız ve silmenizdir. Solucan virüsleri ise kendilerinş belli ederler her zaman fark edersiniz ve yaygın kullanılırlar ve bir kurdun elmayı kemirdiği gibi bilgisayarını yok etmeye kemirmeye başlarlar ve sisteme zarar verirler onu çalışmaz hale sokarlar kendilerini çoğaltırlar ve hızlı virüs lerdir. Bir de Logic bomb virüs ü vardır en güçlü virüs türlerinden biridir fakat bunlarda fazla karşılaşmazsınız önemli bir devlet kurumunda olmanız lazım veya size uyuz olması gereken bir kişi Logic bomb un çalışma mantığı eğer bu virüs ü yapan kişi bu virüs e bir takvim kurmuşsa yani şu dk şu saat vb yapmış ise virüs cidden o saat o dk da aktive olur ve bütün işletim sisteminiz çöker. Bir de adwarelar vardır bu virüsler adı üstünde reklam virüsleri vb dir. Özellikle torrenten bir şey indiriyorsanız onun kaynağında olur eğer o torrentte vb mailden gelen spam klasörüne düşen dosyalarda da olur neyse torrenten o dosyayı çalıştırğınızda adware çalışabilir. Saçma sapan reklamlar gelir tarayıcınızın ana sayfası değişir sürekli saçma saçma siteler açılır sizinle alakasız şeyler açılır. O yüzden torrentden bir şey indirmemeye çalışın evet kabul ediyorum fiyatlar yüksek eğer durumumuz kötü olmasaydı böyle bir şey sizde yapmazdınız bizde ki hepimiz yaptık. Bir de nereden geldiği belirsin mailleri açmayın orada da bulunur bu gibi adwareları silmek için gerçekten çok yol denersiniz fakat olmaz bilgisayarı kitlerler fakat antimalware programları işte Malwarebytes zemana gibi programlarda silmek kolaydır fakat denetim masasından vb silmeye çalışırsanız çok da işe yaramaz.

3-Makro virüsleri ise yine sisteminizi tamamen çökertmek içindir bunlara makro denilmesinin sebebi temel kodlama dilleri ile yazılmamış olmasındandır işte Java C+ vb ile yazılmamasındandır. Bu virüsler Word Excel gibi Office programları kullandığı yazılım standratlarında yazılırlar. Zaten de genellikle Office dokümanlarını yok ederler yani tamamen veri imha etmek üzerine kurulmuştur bu virüsleri de Kaspersky vb programlarla rahatlıkla silebilirsiniz.

Okuduğunuz için çok teşekkür ederim :)
kaynak:Tıkla

Yorumlar

Öyle bir şey yok bilgisayarın harddiskte kendine ayırdığı yere kaydeder kendini onu silmek için temiz biçimlendirme gerekir kalıntılar kalır.
Bu videodan bahsediyorum mesela. MBR Overwriting işlemi yapan bu virüsü Windows kurulum diskinden atıyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Boot virüslerini temizlemek zor değil ki, yeni MBR kurarsanız en fazla 15 dakikaya bilgisayar cillop gibi olur, eğer virüsün veri silme özelliği yoksa ya da ransomware değilse hiçbir verinize zarar gelmez :)
 
Boot virüslerini temizlemek zor değil ki, yeni MBR kurarsanız en fazla 15 dakikaya bilgisayar cillop gibi olur, eğer virüsün veri silme özelliği yoksa ya da ransomware değilse hiçbir verinize zarar gelmez :)
Ne bilip konuşuyon @Alfred Lafonde trojan fidyeci onları söylememiş trojan:bilgisiyarınızı bozar çökertir bilgisayarınız uyut sistemi katta basarsanız açıldığında kuruluma geçer ama kirli kurlum olur fiyeci:dosyalarınızı 1,2 saat içerisinde kilitler bunlar kilidini bozmak için bitcoin vermelisiniz.Ransomware : bilgisyarınızı bios'sa geçirir.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Alfred Lafonde
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.744
Yorumlar
18
Son güncelleme
Değerlendirme
4,80 yıldız 10 değerlendirme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı