1 Günlüğüne Cumhurbaşkanı Olan Adam: Mustafa Abdülhalik Renda

Atatürk'ten sonra gelen cumhurbaşkanının İsmet İnönü olmadığını söylesem bana inanmazdınız, değil mi? Ama doğru söylüyorum, Atatürk'ün ölümünden sonra sadece bir günlüğüne vekâleten cumhurbaşkanlığı yapmış bir isim var: Mustafa Abdülhalik Renda. (29 Kasım 1881-1 Ekim 1957)

Mustafa Abdülhalik, cumhurbaşkanlığına gelmeden önce 4. TBMM başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı yapmıştı. Atatürk'ün ölümünden sonra İsmet İnonü cumhurbaşkanlığına çıkana kadar vekâleten cumhurbaşkanlığı yapmıştır. (10 Kasım 1938-11 Kasım 1938)
1606934543964.png


Yorumlar

Aynı şekilde İbrahim Şevki Atasagun ve İhsan Sabri Çağlayangil'de vekaleten Cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Hatta İhsan Sabri Çağlayangil vekaleten Cumhurbaşkanı iken 1980 Darbesi olmuş. Ne şanssız adam yahu.
 
Ayrıca Hüsamettin Cindoruk ve Tekin Arıburun da vekaleten Cumhurbaşkanlığı yapmıştır.

Vekaleten Cumhurbaşkanı'nın görevi, meclis yeni Cumhurbaşkanı'nı seçmeden Cumhurbaşkanlığı makamını boş bırakmamaktır. Vekaleten Cumhurbaşkanı olan kişi genelde görevde olan Cumhurbaşkanı Yardımcısı olur.
Vekaleten Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 45 gündür. 45 gün içerisinde meclis yeni Cumhurbaşkanı'nı seçer ve Vekaleten Cumhurbaşkanlığı yapan kişinin görevi biter. (Tabi artık Cumhurbaşkanı seçimle geliyor, bu eski sistem.)
 
Son düzenleme:

Blog girdisi detayları

Ekleyen
GreatestOfAlltimes
Okuma süresi
1 dakika okuma
Görüntüleme
2.945
Yorumlar
6
Son güncelleme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

GreatestOfAlltimes adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı