Necip Fazıl kimdir?

Necip Fazıl, şair olduğu ve kalemi güçlü olduğu için sevilen birisi ama bu onun karakterini düzgün yapmaz.

26 Mayıs 1904 yılında İstanbul'da doğan Necip Fazıl 1924 yılında Üniversite de girdiği sınavda gösterdiği başarı ile 4 yıllın üniversitesinin 3. yılında okulu bitirdi sayılıp Paris'e eğitim için gönderilmiştir, bu zamana kadar birçok okul değiştirmiştir. Paris de kumarbaz ve alkolik olan Necip bu alışkanlıkları yüzünden parası yetmediği için evinden ayrılıp yurda geçmiştir. Ardından tekrar Osmanlı'ya dönmüştür.

1943 yılına kadar Atatürkçü olan Necip, Atatürk'ün vefatı üzerine şunları yazmıştır: "Benim gözümde birbirine bağlı iki işin sahibi iki Atatürk var. Zaman tasnifinde bunlardan biri düşmanın denize dökülüşüne, öbürü bugüne kadar sürer. Biri ölüm hükmü giymiş bir milleti şahlandırdı. Mucize çapında bir başarıyla madde ve askerlik planında Muzaffer kıldırdı. Öbürü, bir an evvelki ölüm tehlikesini doğuran sebepler âlemine karşı harekete geçti, fikir ve cemiyet planında yeni bir bünye inşasına girişti. Milli kahramanın ölümü önünde duyduğumuz matem hissini tek bir emniyet duygusu ile teselliye muktediriz. Teknesinde Atatürk'ü yoğuran Türk milleti daima Atatürk gibi kahramanlara ihtiyaç duyacaktır."

1943 yılının mayıs ayında CHP ölçülerinde yayınlar yapacağını söyleyerek çıkaracağı dergi için CHP'den 5000 TL para istedi ve CHP'den millet vekili adayı olmak için başvuru yaptı. Hiçbir zaman, hiçbir ideolojiyi doğru yaşayamayan Necip, Atatürk'ü adeta ilahlaştırdı:

1612714577153.png


1612714607996.png


İstediği parayı alamayınca ve MV başvurusu da kabul edilmeyince 180° dönen Necip zararlı yazılar yazmaya başladı, tabii bu hükümetin gözünden kaçmadı ve yargılandı:

1612714733628.png


1612714752546.png


Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, Necip gibilerin ağzına bırakmayan Türk halkı sokağa indi, çok yerde protesto mitingleri düzenlendi.

1612714804310.png


Ardından mektuplar ile Adnan Menderes'ten sürekli para isteyen Necip, Adnan Menderes'e birçok mektup yazdı. Necip'e aktarılan 700.000 TL'nin sadece 147.000 TL'si dergi için harcandığı ortaya çıkınca başı mahkeme ile derde girdi.

Necip'in "Benim geçmişim bir çöplüktür çöplüğü ancak kediler ve köpekler karıştırır." sözünü atacaklar için eski bir Türk atasözü bırakayım:
"Eskisi olmayanın yenisi de olmaz, geçmişini bilmeyenin geleceği de olmaz!"

Kaynakça:
Yazar hakkında
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yorumlar

Ek: Mini eteğe lanet okuyan Necip'in zamanında bacaklara yazdığı şiiri de bırakalım :p.



Eski konuları okurken dikkatimi çekti, burada da bulunsun.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Blog girdisi detayları

Ekleyen
EKAloji
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.367
Yorumlar
3
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

EKAloji adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı