CD ve USB Bellek Olmadan Temiz Format Atma Rehberi

  • Ekleyen Jobs
  • Oluşturma tarihi
  • Blog girdisi okuma süresi 2 dakika okuma
setup.png
Herkese iyi sosyaller dilerim. Başlıkta görmüş olduğunuz üzere CD ve USB belleğimiz olmadan temiz format atma yöntemini anlatacağım elimden geldiğince.
Öncelikle rehberimizin amacını nedir, ne işimize yarar onu anlatmakla başlayacağım.
Rehberimizin amacı son zamanlarda kullanıcıların bilgisayarlarını sıfırlamak isteyip sıfırlamada hatalarla karşılaşması, bilgisayarına yeni sistem kurmak isteyip kurulum CD'si veya elinde hazırlayabilecek USB'si olmaması.
Ülkemizde malum ekonomimiz iyi değil insanlar çalışan sistemlerini tekrar formatlayıp temizlemek için para vermek istemeyebilir, o parayı başka bir şeye harcamak isteyebilir bu sebepten ötürü bu rehberi hazırlama ihtiyacı duydum.
O zaman başlayalım;
Öncelikle yüklemek istediğimiz Windows'un ISO kalıbını indireceğiz. Güncel olarak istediğiniz orijinal ISO kalıbını linkteki araçtan indirebilirsiniz. Windows ve Office ISO İndirme Aracı | Technopat Sosyal
ISO kalıbımız indikten sonra disk yönetimine giriyoruz ve buradan C: Diskinin sağına tıklayıp birimi küçült diyoruz, küçülttüğümüz birimi 8 GB yapıp NTFS şeklinde biçimlendiriyoruz.

disk yönetim.png


Disk işlemlerimizi hallettikten sonra indirdiğimiz ISO kalıbını çıkartacağız bunu Windows 8.1 veya Windows 10 kullanıyorsanız sanal CD, Windows Vista ve 7 kullanıyorsanız WinRAR ile çıkartabilirsiniz.

format dosylarını diske atma.png


Dosyaları yukarıdaki şekilde yeni oluşturduğumuz 8 GB'lik bölümün içine eksiksiz atıyoruz. Sonra Windows 8.1 ve Windows 10 olanlar gelişmiş başlangıçtan bilgisayarı yeniden başlata basıyoruz. Vista ve 7 olanlar ise bilgisayarı yeniden başlatıp F8'e birkaç kere basacaklar.
Windows 8.1 ve Windows 10 olan arkadaşlar yeniden başladıktan sonra sorun gider kısmından Komut İstemine girecekler. Vista ve 7 olan arkadaşlar ise F8 bastıktan gelen ekrandan bilgisayarınızı onarına basıp oradan da Komut İstemine girmiş olacak.
Komut istemine girdikten sonra önce Diskpart'a girip format bölümümüzün harfini kontrol edeceğiz çünkü Windows ile farklı olabiliyor sonra ise Diskpart'tan çıkıp önce Komut isteminde işlem yapacağımız bölümün harfini tanımlıyoruz. Örnek D: Yazıp enterliyoruz, sonra sources\setup.exe yazıp entera basıyoruz ve kurulum başlıyor.

diskpart.png


setup.png


Buradan sonrası normal USB'den CD'den format atar gibi format atacağız tek dikkat etmeniz gereken listede format bölümüde gözüküyor bunu asla silmiyoruz! Diskimizi kendimiz belirledikten sonra kurulum işlemi başlamış oluyor;

kurulum.png


Ek olarak

Eğer format bölümü için ayırdığımız 8 GB'yi geri C: Bölümüne eklemek istiyorsak disk yönetimine girip format bölümünün sağına tıklayıp bölümü sil diyoruz, sildikten sonra ayrılmamış bölüm oluşunca C: Diskimizin sağına tıklayıp birimi genişlet diyoruz ve oradan ekliyoruz.

disk yönetimi.PNG




Bundan sonra sistem kendini aynı USB'den kuruyor gibi kurar ve sıfırlamadan daha temiz şekilde kurulum yapmış olursunuz.
Şöyle bir detayı da atlamayalım Windows 10 kullanıyorken canınız Windows Vista kullanmak isterse kurabilirsiniz sadece aynı işletim sistemi zorunluluğu da yok.
Rehber bu kadardı umarım ilk rehberim iyi ve yararlı olmuştur kendinize iyi bakın :)

Son incelemeler

Artıları: Çok iyi bir uygulama
Eksileri: ancak işletim sistemi bozuksa bir işe yaramaz
Bu sistemle Windows 7'nin yanına Dual boot olarak kurulabilir mi?
  • İnanılmaz
  • Beğen
İfadeler: England ve One Face
Artıları: Acil bir durumda imdada yetişebilecek, harika bir konu.
Eksileri: Bu işlemi sorun yaşamadan önce yapmalıyız, sorun yaşandıktan sonra pek bir esprisi kalmıyor.
Hayat kurtardı desem yeridir, teşekkürler.
Bu bilgi çok lazım olacak.
  • Muhteşem
İfadeler: Jobs

Yorumlar

Teşekkür ederim arkadaşlar geçen gün bu yöntem ile bakkal bilgisayarcıda korsan Windows 7 yüklenmiş bilgisayarı Windows 10 yaptım arkadaşımın flash belleği yoktu.
 
Sadece o 8 GB'ı geri ana diske katma yolunu gösterseniz daha iyi olur da bu hali bile yeterli.
 
Hem Windows 7 hem Windows 8.1 ISO dosyası indirip ikisini ayrı disklere atıp Windows 8.1'de sorun yaşayınca tekrar Windows 7'ye dönebilir miyiz?
 
Hem Windows 7 hem Windows 8.1 ISO dosyası indirip ikisini ayrı disklere atıp Windows 8.1'de sorun yaşayınca tekrar Windows 7'ye dönebilir miyiz?

Hocam muhtemelen sorun yaşamazsınız dönersiniz ancak sizin için deniyorum şimdi. Bu arada ayrı disk değil ayrı bölüm başka HDD'den veya SSD'den başka HDD veya SSD'ye format atmak sorun yaşatabiliyor.
 
Hocam muhtemelen sorun yaşamazsınız dönersiniz ancak sizin için deniyorum şimdi. Bu arada ayrı disk değil ayrı bölüm başka HDD'den veya SSD'den başka HDD veya SSD'ye format atmak sorun yaşatabiliyor.
Pardon yanlışlıkla disk demişim bölüm olacak. 😅
 
Pardon yanlışlıkla disk demişim bölüm olacak. 😅
Önemli değil hocam muhtemelen hangi bölümde hangi Windows varsa ona göre kurulum başlatılır Bilgisayara yeni geçebildim internet ne kadar iyi olsada bilgisayar yavaş disklere yazılınca kesin sonucu yazacağım sonuçta sorumluluk alıp bir blog yazdım ihtimaller ile ilerleyemeyiz.
 
Evet denendi ve sonuç şu şekilde iki ayrı bölüme farklı Windows dosyaları yükleyip dilediğimiz zaman rehberdeki gibi yükleyebiliriz ama bir Windows'u yüklerken diğer format bölümü silinmemek şartıyla. Yüklemek istediğiniz Windows hangi harfli bölümdeyse o bölümün harfini seçip kurulum yapacaksınız. Harflere her zaman Diskpart'tan bakın.Eki Görüntüle 886972Eki Görüntüle 886974
20210219_175155.jpg
 
Sizin yöntem ile format attım normal flash veya cd ile atılan format gibi gayet yararlı bir rehber olmuş.
 
Arkadaşlar bloga eklenmediği için tekrar buraya yazıyorum bilgisayarım olursa tekrar temiz bir blog girdisi hazırlayabilirim buraya eklediklerimle ancak şimdilik buraya ekleyebiliyorum. Genelde Windows 8.1 ISO'larında bazen de diğer ISO'larda sources klasöründe setup.exe yerine install.exe bulunabiliyor. Eğer setup yerine install var ise sources\setup.exe kısmını sources\install.exe olarak yazıp çalıştırabilirsiniz.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Jobs
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
26.658
Yorumlar
97
İncelemeler
9
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 15 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Jobs adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı