Erwin Rommel Kimdir?

Erwin Rommel kimdir?

Tam adı Johannes Erwin Eugen Rommel olan Erwin Rommel, 15 Kasım 1891 tarihinde Heidenheim an der Brenz, Almanya'da bir matematik öğretmeninin oğlu olarak doğmuştur. Çoğu Alman generalin aksine ailesinde asker olan hiç ama hiç kimse yoktur. Rommel çocukken fiziksel olarak öne çıkmaktan çok zihinsel olarak öne çıkıyordu. Yaşıtlarının arasında baskın biri olarak biliniyordu. Çok zeki olmasına rağmen dersleri ile pek arası yoktu. Makinelere olan ilgisi yüzünden işçi olmak istiyordu fakat babası bunu istemiyordu ama mühendis olmak için de notlarının iyi olması lazımdı. Babası bunun üzerine Rommel'i piyade okuluna gönderdi. 1 yıl sonra ise 124. Piyade Alayı'nda teğmen olarak göreve başladı. Rommel bu sıralarda bir kadın ile aşk yaşamaya başladı ve bu kadın Rommel'den hamile kaldı. Evlenmek istemelerine rağmen Rommel'in ailesi kariyeri yüzünden baskı yaparak bu ilişkiyi bitirmesini sağladı. 1913 yılında Rommel'in oğlu dünyaya geldi ve evlendiler.

1. Dünya Savaşı

Savaş patlak verdiğinde müfreze komutanıydı ve birliği Fransa'da görevlendirildi. Rommel teğmen rütbesiyle Fransa, Romanya ve İtalya'da çarpıştı. Erwin Rommel'in birliği korkusuzca savaşan birliklerin başında geliyordu. Hatta bir defa mermileri bitince süngüler ile Fransızlara hücum ettiler, Rommel bu hücum sırasında bacağından yaralandı. Rommel'in birliklerinin bir özelliği ise nerede olduklarının tam olarak bilinmemesi idi. Sadece cesareti ile öne çıkan bir subay olmaktan çok geliştirdiği taktikler ve askerlere verdiği eğitim ile adından çokça söz ettirmişti. Rommel'in en ilginç başarısı ise İtalya'da gerçekleşmiştir. Dağlık bölgede askerleri neredeyse açlıktan ölecekken Avusturya, Macaristan birlikleri ile 1100 İtalyanı esir almıştır. İşin ilginç olan kısmı Rommel'e saldırması değil, savunması emri verilmiştir. Bu başarısından sonra Rommel'e 1. Dünya Savaşı'ndaki en yüksek madalya olan Pour le Mérite madalyası verilmiştir. 1. dünya savaşı bitince yüzbaşı olmuştur.

Savaş yokken elde ettiği başarı

Bir kasabayı ele geçirmiş silahlı sivilleri vurmak istemeyen Rommel müzakere ederek resmi yönetimi eline almıştır.

2. Dünya Savaşı

Bir süre Hitler Gençliği'nde eğitmenlik yaptı. 1939 yılında Adolf Hitler'in muhafız alayı (lssah führer begleitbattalion) komutanı olarak atandı. Polonya işgalinden 8 gün önce tuğgeneralliğe terfi ettirildi. 1940 yılında hitler hangi birliğin komutanı olmak istersin deyince Rommel bir panzer birliği komutanı olmak isterim demiştir. Bunun üzerine Fransa işgali hazırlığı yapan 7. panzer birliğine atandı. Bir süre Hitler'in torpillisi olarak görüldü. Fransa işgalinde çok hızlı hareket ettiği için gözden kayboldu ve birliğin tamamen darmaduman edildiğine karar verildi. Fakat Rommel hattı çok hızlı bir şekilde yararak kıyıya kadar ulaşmıştı. İşine karışılmaması için ise telsizi kapattırmış olduğu söyleniyor. Deniz aslanı operasyonunun taktik çalışmalarını yaptı ve Britanya çıkartmasında görev alacaktı fakat Hermann Göring (alman hava kuvvetleri "Luftwaffe" komutanı) Hitler'e baskı yaptı ve Britanya'nın bombardımanlarla düşürülebileceğini söyledi. Bunu söylerken elinde adam akıllı ağır bombardıman uçağı yoktu.

Sonra Rommel Afrika'ya gönderildi. İtalyanların taktiklerinin kullanılmayacağı ve sadece kendi taktiklerini kullanacağını söyleyen Rommel, Hitler ve Mussolini'den onay aldı. Çöl tilkisi lakabını burada aldı. Sonra el Alamein'e kadar geldi. Burada Montogomery ile çarpıştı ve Tunus'a kadar geri çekildi. Savaşın sonuna doğru Hitler ile ilgili kötü fikirlere kapılmaya başladı ve SS'lerin yaptığı katliamlar oldukça canını sıkıyordu. Rommel kendini Nasyonel Sosyalist olarak değil bir alman askeri olarak görüyordu. Normandiya Çıkarması konusunda birçok tartışmaya girmiş ve kötü şartlarda çıkarma yapılmayacağını düşünüp karısının yanına dönmüştür. Ama çıkarma yapılır ve başarıyla sonuçlanır. Bunun üzerine Rommel'in haklı olduğu anlaşılır ve Hitler diğer subayları sabotaj ile suçlar. Ordu içindeki komplocu yapılanma Rommel ile iletişime geçer fakat Rommel ne teklifi kabul eder ne de grubu ele verir. Hitler suikastından 3 gün önce arabası bir "Spitfire" tarafından saldırıya uğrar. Çok ağır yaralanmasına rağmen iyileşir.

Ölümü

Rommel evinde istirahat ederken evine bir rütbeli gelir ve ona 3 seçenek sunar:

1. İntihar
2. Utanç verici yargı süreci.
3. Hitler ile görüşüp savunma yapmak.

Rommel kendini vurmayı reddeder ve siyanür içerek intihar eder.

Yorumlar

Rommel ikmal sıkıntısı ile al-alemeyn'ne kadar ilerledi eğer hitler ikmal gönderseydi büyük ihtimal ile mısır düşerdi.
 
Rommel ikmal sıkıntısı ile al-alemeyn'ne kadar ilerledi eğer hitler ikmal gönderseydi büyük ihtimal ile mısır düşerdi.
Oraya kadar ilerledi ama Montogomery ile karşılaştılar. Montogomery'nin birlikleri de Rommel kadar küçük olsaydı kesinlikle düşerdi. Ayrıca Rommel'in El-Alamein 'den arkasında onu kovalayan devasa bir birlikle geri çekilmesi en büyük başarılarından biridir.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Brainstorm
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
1.065
Yorumlar
8
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 2 değerlendirme

Tarih kategorisindeki diğer girdiler

Brainstorm adlı kullanıcının diğer girdileri

  • Heinz guderian kimdir?
    -Yüzeysel bir anlatımla hayatı Heinz guderian (17 Haziran 1888 - 14 Mayıs 1954), 2. dünya...
  • Bernard Montogomery Kimdir?
    Bernard Montgomery, 17 Kasım 1887 tarihinde İngiltere, Londra, Kennington’da İrlanda kökenli bir...

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı