Mars'a Gitmek İnsanlar İçin Neden Bu Kadar Önemli?

Mars'ta İnsanlar Bir Gün Koloni Kuracaklar mı?

  • Evet

    Oy: 28 36,4%
  • Kuracaklar fakat bizim göremeyeceğimiz kadar ileri bir tarihte kurulacak

    Oy: 44 57,1%
  • Hayır. Mümkün değil!

    Oy: 5 6,5%

  • Oy verenlerin toplamı
    77
Son yıllarda gündemimizi çokça işgal eden Elon Musk, her fırsatta Mars'a gidip orada bir koloni kurmamız gerektiğini dile getiriyor. Buna dair planlarını ve programlarını anlatırken herkes ağzı açık dinliyor. Mars'a gitmek insanlar için neden bu kadar önemli?
pia21270-main_ddp_1597a.gif


Mars Dünya'ya her yönden çok benzer!​


Mars ve yüzeyi, dünyada olduğu gibi rüzgar hareketleri ile sürekli aşındırılıyor ve dünyadakine benzer yüzey şekilleri ortaya çıkarıyor. Tıpkı dünyada olduğu gibi kutup bölgesinde buzullar bulunduruyor. Bilim insanları bu buzulların eriyip tüm Mars yüzeyine yayılması durumda 3 metre derinlikte olacağını ve tüm gezegeni kaplayacağını tahmin ediyor.

Dfg-TQJVAAAOP8T.jpg


Mars'ın toprağının dünya toprağı gibi nemli olduğu gönderilen Opportunity ve Curiosity kaşifleriyle kanıtlandı. Yüzey toprağının 15 santimetre altında suya rastlandı. Bilim insanları toprağın altında yaklaşık 4 milyon metreküp su olabileceğini ön görüyorlar.

Dünyaya yakın eksen eğikliği ile mevsimler görülen kızıl gezegende ekvator bölgelerinde gündüz 20 santigrat dereceye varan sıcaklıklar gözlemlenebiliyor. Gece ise bu sıcaklıklar dünyanın aksine -40 santigrat derece civarına kadar düşüyor.

Tüm bunlardan bağımsız olarak Mars'ın atmosferi, sera gazlarıyla kirletilmiş bir dünya atmosferine benzetiliyor.

mars-67522.jpg


Robotlar insanlar kadar etkili değiller!​


Mars'a gönderilen gezgin robotlar, istediğimiz bir anda müdahale edebileceğimiz veya uzaktan kontrol edebileceğimiz durumda değiller. Bunun en büyük sebebi dünya ile olan iletişim süresi olarak karşımıza çıkıyor. Mars ile dünyanın en yakın olduğu komunda dahi minimum veri alış-veriş süresi 8 dakika civarındadır. En uzak olduğu konumda bu veri aktarımı 42 dakikaya çıkmaktadır.
martian astronaut.png


Robotların günde en fazla 25-30 metre kadar yol alabildiğini göz önüne alan NASA çalışanları, tüm Mars kaşiflerinin katettikleri toplam mesafenin 1 astronot tarafından 1 haftada tamamlanabileceğini ve yapılan incelemelerin 1 günde tamamlanabileceği sonucuna vardılar. Bu sonuç ile birlikte NASA'nın Artemis Programı bir adım daha öteye taşındı.

pexels-jake-young-732894.jpg


Mars, bizlerin olmasa da gelecek nesillerin yeni yuvası olabilir!​


Dünya'da meydana gelen küresel ısınma bize pek çok şey öğretti. Uzun vadede bir gezegeni salınan sera gazlarıyla nasıl ısıtabileceğimizi, havanın neredeyse solunamayacak kadar kirli olduğu yerlerde insanların nasıl yaşayabileceğini küresel ısınmanın sonuçlarından öğrendik.

Önümüzdeki yıllarda bilim insanları, dünyada yarattığımız küresel ısınmanın bir benzerini Mars'ta yaratmayı planlıyor. Gezegenin kutup bölgelerinde bulunan buzulları eriterek sera etkisi yaratmayı planlıyorlar.

maven.png



Fakat MAVEN ekibinden Bill Steigerwald ve Nancy Jones'a göre bu pek mümkün görünmüyor. Çünkü Bütün gezegendeki suyu buharlaştırsak bile dünyada 9000 metre yükseklikte hissedilecek atmosfer basıncından öteye geçemeyeceğimizi iddia ediyorlar. Bazı bilim insanları bunun bile bizim için yeterli olduğunu savunsa da bugünkü teknoloji ile bu mümkün bir plan gibi görünmüyor.


Kaynaklar :
Mars Terraforming Not Possible Using Present-Day Technology, Bill Steigerwald / Nancy Jones, NASA-MAVEN
"Why go to Mars?", European Space Agency
How We'll Live on Mars, Stephen Petnarek
"Why We Should Go to Mars?" Radyo Yayını, Carl Sagan, 29 Ekim 1988

Fotoğraf kaynakları :
Kevin Gill Flickr (Mars With Oceans)
Pixabay.com
Pexels.com
NASA

Yorumlar

Çünkü dünyanın içine ettik yakında da bir Venüse çevireceğiz gezegeni bu yüzden kaçmak kurtulmak istiyor adam insanlık ırkının tek kurtuluşunu bu görüyor o.
 
Bana sorarsanız Mars'a bürokratlar, yönetici ve elit kesimler yaşayacak. Diğer insanlar dünyada kalmaya devam edecek. Dünyadaki insanlar birbirleriyle savaşırken. Marsta ki elit insanlar sakin bir hayat sürecekler. Belki ben çok fazla komplo teorileri okuyorumdur.😄
 
Bana sorarsanız Mars'a bürokratlar, yönetici ve elit kesimler yaşayacak. Diğer insanlar dünyada kalmaya devam edecek. Dünyadaki insanlar birbirleriyle savaşırken. Marsta ki elit insanlar sakin bir hayat sürecekler. Belki ben çok fazla komplo teorileri okuyorumdur.😄
Hocam zaten Mars'a 1 insan göndermenin maliyetinin 250-300 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Hipotetik bir düşünce olsa bile gerçekleşme ihtimali bir hayli yüksek.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
Asdasgudas
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
805
Yorumlar
8
Son güncelleme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

Asdasgudas adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı