Gatling Topları - Minigun'un Hikayesi

Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: Döner namluya sahip silahların asıl ismi "Minigun" değildir. Filmlerde ve oyunlarda "Minigun" olarak çağrıldığı için toplumda bu şekilde adlandırılmaktadır. Bu tarz silahların asıl genel adı döner namlulu top, mitralyöz veya gatling topudur. İleriki dönemlerde üretilen küçük kalibreli gatling toplarına "Minigun" adı verilmiştir.

Gatling_gun.jpg

Gatling Topu Sergilenirken

Gatling silahları ilk başta 1860'lı yıllarda Amerikan İç Savaşı sırasında geliştirilmiştir. Gatling topu, Amerikalı mucit olan Richard Jordan Gatling tarafından 1861 yılında tasarlanıp 1862 yılında da patentini almıştır. Jordan Gatling, Amerikan İç Savaşında savaşan askerlerin çoğunun silah atışlarından ziyade hastalıklar nedeniyle kaybedildiğini fark ettikten sonra bu tarz bir silah geliştirme ihtiyacı duydu ve bu isteğini şu şekilde kağıda döktü:

"Aklıma geldi ki, ateş hızı sayesinde bir kişinin yüz kadar savaş görevini yerine getirmesini sağlayabilecek bir makineyi bir silahı icat edebilseydim, büyük orduların gerekliliğini büyük ölçüde ortadan kaldıracaktı. ve sonuç olarak, savaşa ve hastalığa maruz kalması ciddi oranda azalacaktır."

gatling-gun-patent-1862-patent-print-wall-decor-gun-art-firearm-art-machine-gun-gatling-patent...jpg

Gatling Topu'nun Patentini Gösteren Çizim

Gatling topu, Jordan Gatling'in daha önceden geliştirmiş olduğu tohum ekme makinesi üzerine geliştirilmiştir. 1861 yılında gatling topunun ilk prototipi ortaya çıkmıştır. Jordan Gatling, 1862 yılında bu silahı pazarlamak için kendi şirketini kurmuştur. Üretilen ilk altı adet prototip fabrikada çıkan yangın sebebiyle kullanılamaz hale gelmiştir. Daha sonrasında on üç prototip daha geliştirmiştir.

knj2yw81mgw31.jpg

Amerikan İç Savaşında Kullanılan Gatling Topu(İllustrasyon)

Gatling topu ilk kez Amerikan İç Savaşı'nda kullanılmıştır. Bu silahlardan on iki adedi birlik komutanları tarafından satın alınıp belli kuşatmalarda kullanıldı. Sekiz adedi gemilerde konuşlandırıldı. Peru Donanması, Amerika Birleşik Devletleri'nden düzinelerce silahı satın aldı ve götürdü. Bu gatling silahları, Peru Donanması ve Ordusu tarafından, özellikle Tacna Muharebesi'nde ve San Juan Muharebesi'nde Şili ordusuna karşı kullanıldı. Bunun yanı sıra Amerikan İç Savaşı sırasında çıkan isyanları bastırmak ve Kızılderilileri püskürtmek için de kullanıldı. Amerika'nın İspanya ve Filipinler'e yaptığı savaşlarda da kullanıldı. Rusya İmparatorluğu tarafından 400 adet satın alındı, bu silahlar Türkmen Süvarilere ve Orta Asya göçmenlerine karşı kullanıldı. Ayrıca bu silahlar çeşitli Avrupa ülkeleri tarafından satın alınıp Avrupa sömürgelerini genişletmek için de kullanıldı.

Polish_Legions_picnic,_Łódź_October_2014_08.jpg

Maxim Makineli Tüfeği Sergilenirken

1880'li yıllarda Amerikalı mucit olan Hiram Stevens Maxim, Gatling topunu incelemiş ve onu çok beğenmiştir ancak eksikliklerini görmüştür. Kendi kaynaklarını kullanarak Maxim makineli tüfeğini geliştirmiştir. Gatling topunun ağırlık, kullanım zorluğu gibi birçok sorununu çözmüştür. Maxim tüfeği çok popüler olmuş ve birçok ordunun envanterine girmiştir. Kullanan ordular tarafından gatling topunun kullanışsız olduğuna karar verilmiş ve bu ordular Maxim tüfeğine geçmiştir. Gatling topu 1910'lu yıllara kadar kullanılmıştır ve uzun süre adı anılmamıştır.

M61Vulcan3.jpg

M61 Vulcan Gatling Topu Sergilenirken

İkinci Dünya Savaşı sonrası normal uçaklardaki makineli toplar yetersiz kalmış ve yeni tür bir silaha ihtiyaç duyulmuştur. A.B.D. Ordusu yüksek hızla uçan bir jet uçağına ciddi hasarlar verebilmek için kısa süre içinde çok yüksek miktarda yüksek kalibre mermiyi atabilen bir silaha ihtiyaç duyulduğunu tespit etmiştir. Bunun üzerine A.B.D. "Project Vulcan" ismindeki projeyi başlatmıştır. General Electric firması 1946'da bu proje için silah geliştirme hakkını almış ve çalışmalara başlamıştır. İlk gatling topu tasarımına elektrik motoru eklenerek tam otomatik ateş edebilecek hale getirilmiştir. General Electric tarafından 15mm, 20mm ve 27mm olmak üzere üç farklı kalibrede prototip geliştirip Amerikan Ordusuna sunmuştur. 20mm olan prototip seçilmiş ve geliştirilerek bugün çoğu Amerikan üretimi uçakta kullanılan M61 Vulcan topu üretilmiştir.

maxresdefault.jpg

Helikoptere Takılı Gatling Topu İle Atış Talimi Yapılırken

M61 Vulcan'ın performansı çok beğenilmiş ve Amerikan Ordusu tarafından birçok araca farklı kalibrelerde entegre edilmiştir. 30mm'den 5.56mm'ye kadar birçok seçenek mevcuttur. Uçak, helikopter, askeri jipler ve hafif zırhlı araçlarda yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Elde kullanılması için tasarlanan prototipler geliştirilse de ağırlık ve geri tepme gibi sebeplerden etkili bir şekilde kullanılmamıştır. Bu gün gatling topları birçok sabit platformda özellikle Amerika tarafından yoğun bir biçimde kullanılmaktadır.

Gatling_gun.jpg

Richard Gatling'in Geliştirdiği Gatling Topu

Richard Gatling'in geliştirdiği ilk gatling topu 6 namluya sahipti ve birinin silahın yan kısmında bulunan kolu çevirmesiyle ateş ediyordu. İlk geliştirilen model dakikada 200 adet mermiyi ateşleyebiliyordu. Günümüz için bu rakam çok düşük olsa da o zaman için 50~ kişinin ateş gücünü tek başına karşılayabiliyordu. Silahın bu avantajına rağmen çok fazla dezavantaja sahipti. Çok ağır olduğundan dolayı taşınması veya kullanılması çok zordu. Bunun yanı sıra silah insan gücüyle çalıştırıldığı için uzun çatışmalarda kolu çeviren insanlar yorulabiliyor ve silahın performansı azaltabiliyordu. İlerleyen dönemlerde dakikada 400 atış yapabilen 10 namluya kadar çıkan modellerde geliştirildi. Ancak o dönem Maxim tüfeğinin geliştirilmesiyle Gatling topu neredeyse tamamen unutuldu.

M61Vulcan3.jpg

General Electric'in Geliştirdiği Gatling Topu

1940'lı yıllarda General Electric'in geliştirdiği gatling topu ilk modele göre birçok yeni geliştirme içeriyordu. En önemli güncelleştirme ateşleme mekanizmasına eklenen elektrik motoru sayesinde tam otomatik şekilde atış yapabiliyordu. Uçağa takılması için geliştirildiği için ağırlık sorunları da gözardı edilebiliyordu. M61 Vulcan topu dakikadan 6000'e kadar atış yapabilmektedir. Bu silahın yüksek atış gücü nedeniyle çok beğenilmesi sebebiyle çok geniş yelpazede modelleri oluşturulmuş ve çok farklı platformlarda kullanılmıştır. En büyük dezavantajı yüksek atış kapasitesi sebebiyle silahtan verim alabilmek için binlerce mermi taşımanız gerekiyordu. Ayrıca elektrik motorunun çalışması için harici bir güç kaynağına ihtiyaç duyuluyordu. Bunun yanı sıra geri tepmesinin çok yüksek olması onu elde kullanılamaz hale getiriliyordu. Bu üç sebep yüzünden gatling topları sadece sabit platformlarda kullanılmıştır. Elde kullanılmak üzere modeller geliştirilse de hiçbir zaman bir operasyonda veya savaşta kullanılmamıştır.

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
Cruslan
Okuma süresi
4 dakika okuma
Görüntüleme
2.523
Yorumlar
3
Son güncelleme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

Cruslan adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı