Beta'dan Finale Windows 7 (Blackcomb & Vienna)

betadanfinalewindows7.png
>Beta'dan Finale<
-Windows 7-
>Giriş Konuşması<
Evet yeniden hepinize merhaba dostlar. Windows Vista'yı en sonunda bitirmemizin ardından Windows 7'nin de bir gelişim sürecine değinelim diyerek bu yazıyı yazmaya karar verdim. Çünkü XP ve Vista'yı inceledik. Windows 7 gibi efsane bir işletim sistemini incelemezsek ayıp olur yani :) Windows 7'nin gelişim süreci daha az sürdüğü için tek yazıya sığdırabileceğimi düşünüyorum. Windows 7'nin gelişim süreci seri olma potansiyeline sahip değil maalesef. Sıkılmadan okumanızı ümit ediyorum. Öncelikle bir gelişim sürecinin öncesine değinelim.

>Yıl 2007: Vista faciası ve 7'nin doğuşu<
Vista büyük umutlar ile beklenen bir işletim sistemiydi? Çünkü dile kolay tam 6 yıl sonra yeni bir Windows sürümü geliyordu. Bu sürüm ise devrim niteliğinde özelliklere sahipti. Yeni bir arayüz, geliştirilmiş güvenlik özellikleri, DirectX 10, daha iyi bir internet deneyimi gibi birçok özellik getiriyordu. Bu XP'den sonra büyük bir devrimdi. Windows XP artık 2007 yılına geldiğimizde teknolojinin çok gerisinde kalmıştı. O dönem 64 Bit mimarisine geçiş döne miydi? 32 Bit mimarisi yavaş yavaş bitiyordu. Windows XP'nin 64 Bit versiyonu ise çok kararsızdı. Yani işlemcilerin artan işlem gücüne yetişemiyordu artık XP. Ama Vista yeni nesil 64 Bit mimarisi için biçilmiş kaftandı. Ki Vista tamamen bu amaçla piyasaya çıkmıştı. Microsoft yeni işletim sisteminin getirdiği teknolojiler ile yeni nesil donanımlarda performansın uçacağından bahsediyordu.

Ancak bir sorun vardı. 2007 yılı her ne kadar 64 Bit mimarisine geçiş dönemi olsa da 32 Bit çok daha yaygındı. Ve çoğu program 32 Bit için yazılmıştı. Vista'nın 64 Bit sürümünün 32 Bit emülator'ü ise tam anlamıyla çöptü. O yüzden ciddi program sıkıntıları vardı. Bunu bilen 64 Bit işlemci sahipleri mecbur 32 Bit kuruyorlardı. 32 Bit versiyonu da RTM için çok kötü durumdaydı. Çok fazla kararlılık sorunlar vardı. Etrafta adamakıllı sürücü yoktu. Çoğu kişi 256 veya 512 MB RAM kullanıyordu ve bu çok yetersiz bir miktardı. Yeni donanımlar ise ateş pahasıydı. Büyük bir facia yaşandı yani. Yıllardır beklenen işletim sistemi büyük hüsran yarattı.

Windows XP'de ilk çıktığında çok fazla bug kaynıyordu. Ancak çok geçmeden hemen SP1 çıktı. Vista ise ancak 1 sene sonra SP1 güncellemesi alabildi. Üstüne üstlük aynı yıl XP için SP3 çıkmıştı. Yani sanki Microsoft hiç önemsememiş gibi Vista'yı. Ama SP1 ile adam oldu Vista. Sadece geç kalındı. En kötü 5 ay sonra gelmeliydi SP1. Yani Vista 30 Ocak 2007'de yayınlandı. 18 Ocak 2008 tarihinde ancak gelebildi SP1. Düşünün yani olayı. Böyle tembellik olmaz. Neyse daha sonra SP1, SP2 ve SP3 adında iki tane daha yama düşünülüyor. Ve Microsoft üçünü de geliştirmeye başlıyor. SP3 yapısına daha fazla ağırlık veriyor ama. Çünkü Microsoft'un aklında SP3 ile bazı tasarımsal değişiklikler yapmak vardı. SP1 ve SP2 ile önce bakın Vista adam oldu diyecekti. Hemen ardından SP3'ü sürüp güven kazanacaktı. Çünkü Vista'nın RTM sürümü çok büyük ön yargılar oluşturmuştu. SP1 ve SP2 her ne kadar stabil çalışsa da ön yargıları kıramadı.

Bir de şöyle bir olay varmış. Microsoft 2007'nin sonlarında SP1 güncellemesinin son aşamalarını test ediyordu. MSDN kullanıcılarına dağıtılmıştı ilk SP1. Ve olumlu yorumlar almıştı. Ayrıca beraberinde Windows 7 geliştiriliyordu. Microsoft bazı test kullanıcılarına Vista SP3 adıyla Windows 7'nin bir kopyasını da gönderiyor. Tabii bu yapıyı test edenler şaşırıyor. Çünkü çok güzel çalışıyor. SP1'den bile iyi. Microsoft ise bunun ayrı bir işletim sistemine ait olduğunu açıklıyor daha sonra. Şimdi diyeceksiniz neden SP3 olacakken 7 olmuş bu. Vista'nın adı o dönemler çok kötü anılıyordu. Yani ağzıyla kuş tutsa yine de artık kullanıcılara yaranamazdı. O yüzden isimlendirme değişikliği yapılıp Windows 7 adı ile geliştirilmeye başlandı. Yani aslında SP3 olacaktı. Neyse sonucunda Windows 7 aslında Vista'nın SP3'ü sayılır. Biz yapıları incelemeye geçelim.

>Yapı 6469: Milestone 1 öncesi yapı
Win7Build6469_Desktop.png

2 Ekim 2007'de yayınlanmıştır. Öncelikle yapının Windows 7 ile çok alakası yok. Göreceğiniz üzere has be has Vista. Ancak sağ alt köşede "Code Name Windows 7" yazıyor. Yani bu Windows 7 meselesi anlattığım gibi bir kod adı. SP3'ün büyük ihtimalle ek adı falan olacaktı. Yani "SP3: Windows 7" olarak geçecekti. Ancak Vista'nın adı bir kere lekelenmişti. Daha dönüşü yoktu. Bu yüzden ilerleyen yapılarda Vista ibareleri yerine 7 ibareleri kullanılmaya başlanacak. Yapı numarası hâlâ 6000'lerde geziyor. Beta 1 ile 7000 numarasına atlanıyor. Şimdi bu yapı da hiç mi yenilik yok hocam diyeceksiniz. Aslında bir tane var. Gizli bir yenilik. Hani bilirsiniz XP ve Vista'nın görev çubuğu küçük simgelere ve küçük bir boyuta sahip. Windows 7 ve sonrasında ise büyük simgelere ve büyük boyuta sahip bir görev çubuğu kullanılıyor. İşte o görev çubuğu bu yapı ile ekleniyor. Yalnız regedit ile aktifleştirilebiliyor. Yani başlarda gizlenmiş işletim sistemine kendisi. Bu arada tasarımı felaket şimdiden söyleyeyim.

İşte yeni görev çubuğu:
Windows7-6.1.6469-Superbar.png

Yani eski görev çubuğu tasarımından ötürü kötü gözüküyor. Başlat menüsü ikonu mesela çok dışarıda kalmış. Neyse canım ilk hali bu. İleri ki yapılarda böyle kalmayacak. Ama yine de Windows 95'ten bu yana görev çubuğuna gelmiş en büyük yenilik.

>Yapı 6519: Milestone 1
Win7Build6519_Desktop.png

20 Aralık 2007'de yayınlanmıştır. Yine Vista ile tasarımsal değişikliği yok. Önyükleme ve kurulum ekranlarında Vista yazsa da sağ alt köşede Windows 7 yazıyor. Ayrıca Widget üzerinde de göreceğiniz üzere Windows 7 yazmaktadır. Bu yapı ile Sidebar gereksiz görülüp kaldırılıyor. Artık Widget'ları istediğiniz yere koyabiliyorsunuz. Gerçi Vista'da da koyabiliyordunuz ama neyse. Kenarda ki siyahlık kaldırılıyor işte. Çok bir özelliği yok. Görev çubuğu aynı 6469 ile.

>Yıl 2008: Windows 7 gelişiyor<
>Yapı 6608: Vista adına son!

Windows7-6.1.6608-Desktop.png

Tarihler 11 Mayıs 2008'i gösterdiğinde 6608 yapısı yayınlanıyor. Yine aynı tasarım. Sadece görev çubuğunun en sonuna masaüstünü gösteren bir düğme ekleniyor. Yine bir yenilik yok. Evet sıkıcı geçiyor biraz geliştirme süreci. Çünkü bu ilk yapılar öyle küçük denemeler falan. İlerleyen yapılarda biraz daha değişecek işler merak etmeyin. Milestone 2 olarak geçmektedir.

>Milestone 3 yapıları
>Yapı 6730: İşte gerçek Windows 7!

Windows7-6.1.6730-Superbar.png

Evet göreceğiniz üzere görev çubuğu büyük bir değişikliğe uğruyor. Final haline benziyor ama daha farklı. Ancak söyleyeyim. Bu görev çubuğu hala gizli işletim sisteminin içinde. Yani Regedit ile aktifleştirilmezse göremezsiniz. Bu yapı 12 Haziran 2008 tarihinde yayınlanmıştır.

Bu yapı ile gelen yenilikler
  • Görev çubuğu RTM sürümüne benzer bir tasarım güncellemesi alıyor.
  • Aero Snap özelliği ekleniyor.
  • Başlangıç küresi biraz daha farklı görünüme sahiptir.
  • Başlat menüsü değiştirilmiştir.
Bu yapıdan bazı görseller
1. Yeni başlat menüsü:
Windows7-6.1.6730-Start.png


2. İşletim sistemi demosu:
Windows7-6.1.6730-DemoNew.png


>Yapı 6780: Mavi Windows 7
Windows7-6.1.6780-Desktop.png

Bu yapı 29 Ağustos 2008 tarihinde yayınlanmıştır. Yapılar arasında gerçekten uzun bir süre var. Sebebi ise Vista geliştirilirken ki gibi sürekli haftada bir berbat yapılar yayınlamak yerine 2-3 ayda bir stabil yapılar yayınlamak. Çünkü Windows 7 kesinlikle Microsoft'un son kozuydu o dönem. Başarılı olmak zorundaydı. Vista etki yaratamayınca XP iyice coştu. Mecburiyetten %75 gibi bir pazar payı vardı XP'nin. Vista ise garibim ancak %10-15 bir pazar payı elde edebiliyor. Bu yüzden XP'nin hakimiyetini sona erdirmek istiyordu Microsoft. Teknoloji dünyası için artık büyük bir kısıtlamaydı XP. Kimse XP için driver yazmak istemiyordu artık. Windows 7 o yüzden en fazla 2009'da çıkmak zorundaydı. Neyse konumuz bu değil.

Bu yapı ile gelen yenilikler ve değişiklikler
  • Kurulum ve giriş ekranı duvar kağıdı değişiyor.
  • Yeni bir önyükleme ekranı ekleniyor.
  • Explorer çubuğu artık mavi.
  • Windows Media Player 12 geliyor.
Bu yapıdan bazı görseller
1. Önyükleme ekranı:
Windows7-6.1.6780-Boot.png


2. Giriş ekranı:
Windows7-6.1.6780-Login.png


3. Yeni explorer:
Windows7-6.1.6780-Explorer.png


>Beta Öncesi Yapılar
>Yapı 6910: Windows 7 olgunlaşıyor

Windows7-6.1.6910-Desktop.png

15 Eylül 2008 tarihinde yayınlanmıştır. Bu yapı ile Windows 7 biraz daha şekillenmeye başlıyor. Öncelikle duvar kağıdı Betta balığı olan böyle bir şeyle değiştiriliyor. RTM sürümlerine kadar da bu kullanılıyor. Windows 7 böyle görünce hala garipseyebilirsiniz. Görev çubuğundan ötürü Vista gibi duruyor. Bu yapı ile yeni görev çubuğu ayrıca bir ad kazanıyor. Yeni adı "Superbar." Görev çubuğu yine değişikliğe uğruyor. Yani son halini alıyor diyebiliriz.

Bu yapı ile gelen yenilikler ve değişiklikler
  • Bluetooth dosya aktarım sihirbazı eklendi.
  • Windows Vista duvar kağıdı yerine başka bir duvar kağıdı geliyor.
  • Görev çubuğu son halini alıyor.
  • Hızlı başlatma çubuğu kaldırılıyor.
Bu yapıdan bazı görseller
1. Bluetooth sihirbazı:
6910_BluetoothThang.png


2. Superbar:
6910-SuperbarDemoa (1).png

Yeni görev çubuğu çok daha klas duruyor. Önceki yapılarda küçük simgeler vardı. Kalkması iyi olmuş fazla yer kaplıyordu.

>Yapı 6941: Güle güle Vista görev çubuğu
Windows7-6.1.6941-Desktop.png

Bu yapı ile Windows 7'nin tasarımsal aşaması bitiyor. Evet çok hızlı bir süreç gerçekten. 1 yazıda da anlatıyorum yani düşünün. Vista'yı kaç yazıda anca anlatabildik. Windows 7 gerçekten çok uğraşılmamış bir sürüm. Vista'nın kernelini güçlendiriyor ve hafiften tasarımı değiştiriyor. O yüzden kısa tadımlık bir yazı olarak düşünün bu yazımı.

Bu yapı ile gelen yenilikler ve değişiklikler
  • Superbar artık varsayılan olarak geliyor. Vista görev çubuğu tarihe karışıyor.
  • Önyükleme ekranı son halini alıyor.
  • İşlem merkezi güncelleniyor.
Yeni önyükleme ekranı:
Win7Boot.png

Gördüğünüz gibi o efsane önyükleme ekranı da son halini alıyor. Evet bu yapıdan sonra ki yapılar birbirinin aynısı. Yine de 2009 sonrası iki üç tane yapının masaüstü görüntüsünü koyayım.

>Yıl 2009: Windows 7 piyasaya çıkıyor!
Evet yıl 2009. Kıpır kıpırız. Windows 7'den olumlu yorumlar geliyor. Çıkmasını dört gözle bekliyoruz. Zaten nihai halini bildiğimiz için RTM sürümünün az çok nasıl olacağını biliyorduk. Windows 7 ile ilgili en büyük iddia Pentium 4 ile stabil çalışacak olması. Yani çok eski bir bilgisayarda bile Aero ve DWM gibi görsellik gerektiren işler kapatılarak rahat şekilde kullanılabiliyor. Şimdi 2009 yılında çıkan bazı yapıların görsellerini koyacağım;

>Yapı 7000: Beta
Windows7-6.1.7000-Desktop.png

Beta yapısıdır. XP ve Vista gibi Beta 1,2,3 diye değil direk Beta diye yayınlıyorlar. 12 Aralık 2008 tarihinde yayınlanmıştır. Hatta 17 gün sonra Torrent'e düşüyor bu sürüm. Bende DVD'si bulunuyor. Zamanında DVD'ye yazıp kurmuştum. Yani o dönem eğer başka test edenler varsa bu yapıyı bilirler. Acayip stabil bir yapıydı. Windows Vista'dan geçmiştim aman Allahım gözlerim bayram etti. Uçuyordu sistem resmen. Windows Vista'nın ağırlığını hafifletmişlerdi resmen. DVD hala duruyor. Ama bu yapıyı şimdi kuramayız tabii. Kurunca tarih hatası veriyor. Timebomb olayından ötürü.

>Yapı 7100: Release Candidate
Windows7-6.1.7100rc-Desktop.png

Bu yapı 21 Nisan 2009 tarihinde yayınlanmıştır. Sonunda Release Candidate halini almıştır Windows 7. MSDN üyelerine dağıtımı başlıyor bu noktadan sonra. Ayrıca tek MSDN değil. Bir kaç gün sonra tüm kullanıcılara açılıyor indirmeler test etmeleri için. Microsoft bir ilki yapıyor yani. Daha önce mesela Vista'yı RC aşamasına gelince kullanıcıların indirmesine sunmamıştı Microsoft.

>Yapı 7260: Pre-RTM
Windows7-6.1.7260prertm-Desktop.png

12 Haziran 2009 tarihinde yayınlanmıştır. Gördüğünüz üzere eski duvar kağıdı yerini RTM duvar kağıdına bırakmıştır. Elveda balıklı duvar kağıdı özleyeceğiz seni. Bu yapı görünüş itibari ile duvar kağıdı sayesinde artık tam bir Windows 7 olmuştur. Bu arada 7100 yapısından 7260'a kadar bir sürü yapı var ama hepsi birbirinin aynısı. Gerçekten bir yenilik olmadığından bahsetmiyorum onlardan. Çünkü Microsoft 6941 yapısından itibaren sadece performansı iyileştirmeye bakıyor. Ki mükemmel bir proje çıksın ortaya.

-Vee Final-
RTM: Yapı 7600
Windows_7_build_7600_first_boot.png
Ve evet. Gönüllerimizi fetheden Windows 7 işte böyle gelişti. Gelişim süreci 2007'den 2009'a kadar sürüyor. Yani sadece 2 yıl. Kısa sürede Vista'yı yeniden bir elden geçiriyor ve Windows 7'yi oluşturuyor Microsoft. Kesinlikle Microsoft'un şu zamana kadar ki yaptığı en iyi iş. Şimdi gelelim bazı soruların cevaplarına;

Windows 7 neden bu kadar başarılı oldu?
Windows 7 daha ilk yapılarından çok stabil olduğunu belli ediyordu. Çünkü geliştirilme sürecinde daha az bug ortaya çıkmıştı. Windows Vista özellikle RTM öncesi yapılardan itibaren acayip bug yuvasına dönüşmüştü. SP1 çıkana kadar büyük bir çöplüktü Vista. Windows 7 ise öyle bir durum yaşanmaması için daha az yenilik ve daha fazla performans olayı benimsendi. Çünkü Vista bir sürü yenilik getiriyordu. Bu yenilikler bir yerden sonra sistemlerin kaldırmayacağı hale geliyordu. Windows 7 geliştirilirken hem NT 6.0 kernelinde bulunan gereksiz kodlar ve öğeler kaldırıldı hem de Vista'da bulunan çoğu kullanılmayan gereksiz özellikler kaldırıldı. Yani ne kadar sade o kadar iyi mantığı benimsendi. İşte Windows 7'yi başarılı yapan şey budur.

Ayrıca o dönemler donanım piyasasında rekabet arttığından fiyatlar da düşmeye başlamıştı. Vista döneminde 256, 512 MB RAM kullanan çoğu kişi Windows 7 döneminde rahatça 1 GB, 2 GB hatta 4 GB RAM'e yükseltti sistemini. Böylece RAM mevzusu da ortadan kalktı. Windows 7 zaten Vista'ya göre çok daha az RAM tüketiyordu. Yine de düşen fiyatlarla 512 MB kullanan çok kimse kalmadı. Anlayacağınız Vista'yı donanım fiyatları bitirirken, Windows 7'yi yüceltti. Windows 7 resmen kurtarıcı olarak görüldü. XP'den sıkılan bünyelere ilaç gibi geldi. Yine rekabet ortamı sayesinde çeşitli kampanyalar ile Windows 7 ile tam uyumlu Laptop'lar ucuza satılmaya başladı. Böylece Windows 7 çok başarılı oldu. Sanırım hala da öyle olacak. Yani kimse Windows 10 başarılı demesin. Windows 10 bir zorla dayatmadır. Neyse başka bir konu o.

Başlıkta Vienna ve Blackcomb yazıyor. Ne anlama geliyor bunlar?
Şöyle şimdi; Windows Vista çıktıktan çok az bir süre sonra internette çeşitli söylentiler çıkıyor. İşte Blackcomb olacak sonra ki işletim sistemi falan da filan. Tabii bu Blackcomb daha sonra Vienna adını alıyor. İşte Microsoft'un sonra ki işletim sistemi Vienna falan da filan. Daha sonra ise Windows 7 adını alıyor. Windows 7'nin kod adı olarak kabul ediliyor bu iki kelime. Blackcomb olayını zaten biliyorsunuzdur eğer önceki Vista yazılarımı okuduysanız. Okumadıysanız buyurun efendim;
Aslında var. NT 6.1 ile baz alındığı NT 6.0 çekirdeğinde bulunan gereksiz kodlar kaldırılıyor. Çekirdek stabil hale getiriliyor. NT 6.0 bildiğiniz üzere Server 2003 çekirdeği üzerine kuruluydu. Ona rağmen yine de stabil değildi. Çünkü Microsoft yine kendini tutamayıp çekirdeğe gereksiz kodlar sıkıştırdı. Windows 7 ile çekirdek üzerinde bir temizlik yapıldı kısaca. Windows 7 aslında bu anlamda büyük bir yenilik. Ayrıca tasarımsal olarak da görev çubuğunu değiştiriyor. Ama sorarsanız tabii ki öyle XP ve Vista arasında ki gibi büyük yenilikler yok. En iyisini yapmışlar ama.

Kapanış Konuşması
Evet bu yazımda Windows 7'nin gelişim sürecine değindim. Windows Vista gibi 6 yıl sürmediği ve herhangi bir sıfırlama yaşamadığı için normal. Neyse umarım yazımı beğenmişsinizdir. Vista'ya göre sönük kaldı gelişim sürecini anlatmama ama elimden gelen bir şey yok. Sadece 2 yılda geliştirilmiş bir işletim sistemi sonuçta. Zaten Vista ile aralarında büyük bir sıçrama yok görsel anlamda. Performans sıçraması büyük tabii ki. Hepinize iyi günler diliyorum :)


PossibleTurco Sundu...​

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
PossibleTurco
Okuma süresi
9 dakika okuma
Görüntüleme
4.634
Yorumlar
24
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 2 değerlendirme

Genel kategorisindeki diğer girdiler

PossibleTurco adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı