Eğitim sisteminin acı gerçeği

Size bir komediden bahsedeceğim bugün. Çelişkiler öyle göze batıyor ki; Türkiye'de herkes bu bakış açısına sahip olsa muhtemelen sınav sistemi çok daha farklı olurdu. Öyleyse başlayalım.

İlkokul eğitimini ve sınamalarını atlıyorum. Sadece bir şeyden bahsedeceğim. İlkokulda öğretmenleriniz yada ortaokulda öğretmenleriniz her zaman şunu söylemişlerdir:
"Önemli olan hızlıca yapmak değil; anlayarak yapabilmektir."
Bu sözü hatırladınız değil mi? Biliyorum biliyorum. Matematik öğretmeniniz sınıfta ya size yada başka birine kesinlikle bunu söylemiştir. Hiç yabancısı değilsiniz.

Rica ediyorum şakacıktan da olsa bir gülün ve nereye bağlayacağımı düşünün.

Ortaokulda tozpembe dünyanızdan birden ayılıyorsunuz. LGS diye bir sınav çıkıyor karşınıza. Birden ebeveynleriniz ve dış çevreniz öyle değişiyor ki adeta o "tozpembe dünyanın yokoluşu" sizlere acı veriyor. Artık birden önem kazanan bir hayatınız olmaya başlıyor. Birden öyle bir şey oluyor ki aslında hayatınızı belirleyecek çok önemli bir sınava giriyorsunuz. Dün gibi anımsıyorum LGS atmosferini. O sabah kalktığımda ben çok mutluydum. Zihnimde Dynasty gibi bir şarkı çalıyordu. Müthiş yüzleşme sonunda gerçek oluyordu.

Ama 155 dakika için hayatınız çok değişiyor. Düşünsenize hayatınızın milyonlarca dakikasından sadece 155 dakikası diğer kalan çoğu dakikaları etkiliyor. Zaman adeta bir piyona dönüşüyor bu sınav karşısında. 155 dakikada en iyi sınavı çıkartmak için birden seferber oluyorsunuz.

Şimdi nereye bağladığımı bence yavaştan anlıyorsunuz. Bize ilkokulda ve ortaokulda hızın önemli olmadığını söyleyen hocalarımız maalesef hıza dayalı sınava soru hazırlıyorlar.
Bu en büyük yalanlardan bir tanesidir. Çünkü çoğu yalan belirli bir zaman dilimindeki insan düşüncelerini etkiler. Ancak bu yalan.. Bu yalan hayatınızın geri kalanındaki düşüneceğiniz o en iyi ve en kötü düşünceleri etkiliyor. Üzücü gerçeği görebildiniz mi değerli okuyucum?

Üniversite sınavında da TYT ve AYT diye iki bölüm var günümüzde. Peki ya yukarıda anlattığımdan ne farkı var? Yine bir yığın soru ve kısıtlı bir zaman verilir. Öğrencilerden hızlı, pratik olanlar seçilir. Bakın bilgili olan demiyorum. Lanet olasıca sınavda soruyu çözmeden önce size bilgiyi de veriyorlar artık. :)

Hayatta bunun gibi size söylenen pek çok yalan olduğunu fark etmiş miydiniz? Dur, dur hatta eğitim sistemi ve müfredattan vereyim. "Elektronlar yörüngelere ilkinde 2 sonrakilerde 8'erli yerleşir." Bu cümle pek çok kişiye tanıdık geldi bence. :)
Belki bu yalanın doğrusunu görmemiş de olabilirsiniz. Eğitim sistemi içinde bile yalanlar barındırıyor. Modern Atom Teorisi ve Atomun Kuantum Modelini gördükten sonra bu cümlenin yalandan ibaret olduğunu anlayacaksınız.

Acı gerçeklerle yüzleşirken Dynasty adlı şarkı çok iyi gidecektir. Bir dahaki yazımda görüşmek dileğiyle.

Son incelemeler

Artıları: Düşünceleri aktarma anlamında başarılı. Sözler çok iyi seçilmiş.
Eksileri: Gerçeği yansıtmıyor, bir insanın yersiz çığlıklarını içeriyor.
Duyguları aktarırken kendinizi ifade edebilme konusunda çok başarılısınız ancak hayatın bir arena olduğunu da unutmamak gerek. Bahaneler uydurmak veya "bunun yüzünden" demek yerine düzenin açıklarını veya yöntemini araştırmaya çalışmalı ve diğerlerine göre avantaj sağlamalı. Okulda öğretilen bilgiler yanlış değildir, bir şey ya ayrıca değinilir veya önceki durumları gösterilir. Kuantum dünyasındaki parçacıkların fizik kurallarına uymayan hareketleri normal fiziği yanlışlamaz, sadece eksik olduğunu gösterir. Daha fazla objektif deneme beklerim. Sorunların üstünde durmak yerine çözümlerin de üstüne durmak gerekli.
Güzel ve gerçek blog.
  • Muhteşem
İfadeler: erengore
Artıları: Çok doğru bir metin. Özellikle bir şey okuyor gibi değil de karşınızda birisi size bir şey anlatıyor gibi hissettiriyor.
Eksileri: Yok.
Çok doğru yazılmış kesinlikle. Normalde bir şeye kolay kolay 5 yıldız vermem ama bu sefer verdim :)
  • Muhteşem
İfadeler: erengore

Yorumlar

Gayet doğru bir yazı. Özellikle liseye geçince hayatın ciddileşmesi insanı mahfediyor. Okula severek keyifle gitmektense hemen bitse de kurtulsam diye gidiyorsunuz. Kötü alışkanlıklara sahip insanlarla bir arada olmak kadar kötü bir şey yok.
 
Gayet doğru bir yazı. Özellikle liseye geçince hayatın ciddileşmesi insanı mahfediyor. Okula severek keyifle gitmektense hemen bitse de kurtulsam diye gidiyorsunuz. Kötü alışkanlıklara sahip insanlarla bir arada olmak kadar kötü bir şey yok.
Haklısınız maalesef öyle. Teşekkür ederim yorumunuz ve değerlendirmeniz için. :)
 
Arkadaşım müzisyen olmak istiyormuş ve hayatın da belki de bırak sorulmayı görmeyeceği bir şey olan "üslü ifadeler" konusunu görüyor. Gereksiz şeyler öğreniyoruz ama ödevler onları kovalıyor. Sonra da derler asosyal olmayın diye. Sanki Terminator olarak geldik Dünya'ya.
 
Arkadaşım müzisyen olmak istiyormuş ve hayatın da belki de bırak sorulmayı görmeyeceği bir şey olan "üslü ifadeler" konusunu görüyor. Gereksiz şeyler öğreniyoruz ama ödevler onları kovalıyor. Sonra da derler asosyal olmayın diye. Sanki Terminator olarak geldik Dünya'ya.
Üzgünüm..
Arkadaşınız Müzisyen olmak isteyebilir. Bu şimdilik onun önünde bir engel olmayacaktır. Kültürlü bir Müzisyen aksine ülkeye daha yararlı olur ama elbette dozunda bir kültür ve bilgiye sahip olmalı. Matematikten İntegral, Kimyada Kuantum modeli gibi şeyleri öğrenmesi bana göre arkadaşınızın hayali için boş uğraşlar. Daha temel olarak almalı ve insanı oyalamamalı.

Güncel eğitim sistemi insanların erken yaşta hayal sahibi olabilmesini öngörmediği için arkadaşınız hayatta zaman kaybediyor. Kendisine üzgün olduğumu belirtin.
 
Söylediklerimi yapıcı olarak düşünürseniz sevinirim, niyetim sizi baltalamak kesinlikle değil. Yazılarınız genç çığlığına benziyor, tahminen 14-16 arası olması lazım. İki yazınızın da kendi gördüğünüzü genele aksettirmesi ve bunun üzerinde bir suçlama oluşturması hali var. Lakin bu dil taraftarlıktan öte bir sonuç doğurmayacaktır. Misal, sınav sistemi zaten eğitimin bir parçasıdır ve öğretmenin öğretirken "hızlı değil, doğru yapmanız önemli demesi" sadece öğretme hali için geçerli olabilir, ki kendisi de not verme eylemini süreye dayalı sınav ile gerçekleştirmektedir. Siz, her olguyu olanlardan değil de insanın sözüne bakarak değerlendiriyorsanız, bu da bir eksikliktir. Eleştiri çift taraflı işlediği vakit daha ılımlı ve faydalı çözümler mümkün olabilir. Yoksa kısır çatışmalardan başka bir sonuç pek de mümkün değildir.
 
Şu kısmına katılmıyorum. ''Yine bir yığın soru ve kısıtlı bir zaman verilir. Öğrencilerden hızlı, pratik olanlar seçilir. Bakın bilgili olan demiyorum. Lanet olasıca sınavda soruyu çözmeden önce size bilgiyi de veriyorlar artık'' Böyle olması daha iyi bence. Yorumlamaya dayalı oluyor. Bilgiyi ezberlemekle uğraştırmıyor en azından.
 
@erengore Yani şu forumda sadece bir tane bile aklıyla düşünebilen, realist bakan birisini göremedim desem yeridir. 1000 kez okumuşumdur bu tarz konuları. 2.5 milyon YKS adayı var hangi birine iş verecen? Hangi birini eğitecen? İyi güzel anlat, problemi söyle bütçeye gelince, neyle yapılacağına gelince hiç ses etmeyin, böyle iş olmaz. Bizim nüfus aralığımızda eğitim seviyesi iyi olan sadece Almanya ve Japonya var, onların seviyesine çıkmak içinse ekonominin 4-5 katına çıkması gerekiyor en az. Bizim insanımız bilinçsiz olduğundan asgari ücretle 4-5 çocuk bir arada okutmaya çalışıyor, böylede kalabalıklık oluyor. Daha fazla öğrenci demek, aynı bütçeyle eğitimin devam etmesi için eğitimin kalitesinin düşürülmesi demek. Hiç iyice araştırmayın, düşünmeyin, siz bu zihniyetle özendiğiniz Avrupalı yaşam tarzına çok sahip olursunuz.
 
Son düzenleme:
İş hayatında da hızlı olan kazanıp becerikli,bilgili,tecrübeli kişiler kaybediyor sanırım bu insanlara göre.
 
Şu sisteme göre eğer Matematik yapamıyorsanız ne yazık ki bir hiçsiniz. Acı bir gerçek.
Peki sence sistem ne olmali? 18 milyon öğrenci var hepsi avukat, hakim, doktor, mühendis olmak istiyor hangi birini yetiştirecen? Kimse çayçı olmak istemiyor, kimse çoban olmak istemiyor o yüzden de sistemde tıkanıklık oluyor sınavın zorlaşması gerekiyor. Sorun 40 yaş üstü insanların bilinçsiz çocuk yapması.
 
Sistem vasat. Ama abartılıcak kadar da kötü değil abartmayın bu kadar da konu biraz da sizde bitiyor.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
erengore
Okuma süresi
2 dakika okuma
Görüntüleme
1.745
Yorumlar
34
İncelemeler
3
Son güncelleme
Değerlendirme
4,67 yıldız 6 değerlendirme

Hayat kategorisindeki diğer girdiler

erengore adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı