Valve kuruluş hikayesi ve daha fazlası

unnamed.jpg


Önsöz

Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar. Bu yazımda Valve'nin kuruluş hikayesini, yükselişini, kısaca kurucularından, oyunlarından, yazılımlarından ve teknolojilerinden bahsedeceğim. Peki neden Valve derseniz size şöyle açıklayabilirim: Bir oyun meraklısı olarak merak ettiğim şeyler tek oyunla ilgili değildir. Nereden ilham alındı, kimin yaptığı veya yazdı, yayınlayan ve geliştircileri... Kısaca oyunla ilgili her detayı araştırmayı seven birisiyim. Bende araştırmışken başka okuyucular ile paylaşıp birkaç bilgi edinmelerini istedim. Umarım beğenirsiniz.

Not; şunu söylemek istiyorum ki bu makale veya rehber değildir, aynı zamanda kesinikle kopyala yapıştır değildir. Birçok yabancı kaynaktan da yardım aldım ancak güvenilir olduğunu düşünmediğim için yazıya eklemedim. Bu yazı benim araştırmamın, gördüklerimin ve bilgi edindiklerimin bir metin halidir.

Giriş

öncelikle Valve şirketi nasıl kurulduğuna geçmeden önce kurucuları olan gabe logan newell ve mike Harrington'dan kısaca bahsetmek istiyorum;


Mike_Harrington.jpg

Mike Harrington

Her ne kadar Valve, Half-Life, counte Strike oyunlarını duyduğumzda aklımıza gabe abimiz gelsede, gabe kadar mike abimizinde Valve'ye olan katkısı ve Gabe'in kariyerinde etkisi büyüktür. Kariyerine Dynamix'te bir oyun programcısı olarak başlayan mike, Dynamix'te 2 yıl kadar çalıştıktan sonra ayrılıp Microsoft'a bağlı olarak çalışmıştır. Mike Microsoft'ta Windows NT işletim sisteminde bir tasarımcı olarak 9 yıl kadar çalışarak program ve yazılım bilgisi yanında Gabe'ye de güvenerek Microsoft çatısı altından ayrılmıştır. Microsoft'tan ayrıldıktan sonra mike, gabe ile paralarını Valve adlı şirketi finanse etmek amaçlı kullandılar.

Mike, Gabe'e göre ile olan ilk projeleri olan Half-Life'ın başarısı ve popülerliğini başka bir oyun için riske atmak istemedi. Valve kurulduktan 4 yıl sonra karısı ile vakit geçirme amaçlı ayrılan mike, 5 yıl sonra çevrimiçi bir fotoğraf düzenleme sitesi olan Picnik'i kurdu. Kurulduktan 5 yıl sonra 2010'da Google tarafından satın alınarak Google çatısı altında çalışmaya başlamıştır. 2016-2018 yılları arası Çocuk Komitesi'nin cto'lunu yapmış, günümüz de ise Amplion'un cto'luğun yapmaktadır.



gabe_newell_dice_2013_photo_2029.jpg
Gabe Logan Newell

21 yaşında Harvard Üniverstesi'ndeki eğitimini yarıda bırakan Gabe, Microsoft'un 271.çalışanı olarak kariyerine başlamıştır. Gabe, 13 yıl boyunca Microsoft'ta Windows'unilk üç sürümünün ana geliştiricisi olarak yer almıştır.

1995 yılında Michael Abrash isimli abimiz ID Software'un geliştirdiği bir döneme damga gibi vuran Quake oyununa destek olma amaçlı Microsoft'tan ayrıldı.'peki bu micheal isimli abimiz ne alaka' diyebilirsiniz ama durun, micheal abimizin önemi Half-Life için büyük bir öneme sahip, tabii ID Software'nin kurucularından John Carmack'ı es geçmemeliyiz. 1996 yılında john abimiz o dönemde geliştirdikleri Quake'in oyun motoru olan Quake ile Gabe'in neler yapabileceğini merak etmesiyle Micheal'da 'biz senle uzun zaman çalıştık, senin yeteneğin var' diyerek gabe büyük ilham oldular. Bu ilham sayesinde başka bir Microsoft çalışanı olan Mike abimiz ile Microsoft'tan ayrılarak Vale'yi kurdular.

Valve'nin kuruluşu ve yükselişi

Evet gelelim asıl meselemiz olan Valve'nin kuruluşu ve yükselişine. Hatırlarsanız Gabe, Mike ile Microsoft'tan ayrılarak Valve'yi kurmuştu. Peki ayrıldıktan sonra ne yaptılar? Quake oyun motorunun haklarını satın aldılar. Bu oyun motoru efsane oyun serisi olan Half-Life'ın temelini oluşturmasını sağladı. Valve, Quake motorunu kendince düzenleyip Goldscr ya da hepimizin aşina olduğu isimle söylemek gerekirse GoldSource'yi oluşturdu. Artık kendi oyun motoruna sahip olan Valve'nin tek yapması gereken artık bu oyun motorunu kullanması yani kendi oyununu yapmak. Valve, ilk kez bu motoru ilk oyunu olan Half-Life'da kullandı. Bu oyun motoru zamanla yerini Source grafik motoruna bırakmıştır ve artık kullanılmamaktadır.

Goldscr(goldsource) motoru kullanılarak yapılan Valve oyunları;

-Half-Life (1998)
-Team fortess (1999)
-Counter-Strike (2000)
-Ricochet (2000)
-Deathmatch classic (2001)
-Day of defeat (2003)
-Counter-Strike Neo (2003)
-Counter-Strike: Condition Zero (ritual entertainment, gearbox software, turtle rock studios ile ortak yapılmıştır/2004)
-Counter-Strike Online (nexon corporation ile ortak yapılmıştır/2008)

Valve dışında lisanlı goldscr kullanılarak yapılan oyunlar;

-Half-Life: Opposing Force (1999)
-Gunman chronicles (2000)
-Half-Life: Blue Shift (2001)

Source motoru kullanılarak yapılan Valve oyunları;

-Half-Life 2 (2004)
-Half-Life 2: Deathmatch (2004)
-Half-Life: Source (2004)
-Counter-Strike: Source (2004)
-Day of defeat: Source (2005)
-Half-Life 2: Lost coast (2005)
-Half-Life 2: Episode One (2006)
-Half-Life 2: Episode two (2007)
-Team Fortress 2 (2007)
-Portal (2007)
-Left 4 Dead (turtle rock studuio ile ortak yapılmıştır/2008)
-Left 4 Dead 2 (2009)
-Alien swarm (2010)
-Portal 2 (2011)
- Counter-Strike: Global Offensive (2012)
-DotA 2 (2013)
-Half-Life: Alyx (2020)

Valve dışında Source motorunu kullanılarak yapılan oyunlar.

-Vampire: The masquerade – bloodlines (2004)
-Garry's Mod (2004)
-Sin episodes (2006)
-Dark messiah of might and magic (2006)
-The ship (2006)
-Zeno Clash (2009)
-Bloody good time (2010)
-E. Y. E: Divine cybermancy (2011)
-Nuclear dawn (2011)
-Postal III (2011)
-Dino D-day (2011)
-Dear esther (2012)
-Black Mesa (2012)
-Tactical ıntervention (2013)
-The Stanley Parable (2013)
-Neotokyo (2014)
-Blade symphony (2014)
-Titanfall (2014)
-Consortium (2014)
-Contagion (2014)
-The begginer's GUI'de (2015)
-Infra (2016)
-Titanfall 2 (2016)
-Apex Legends (2019)

Peki bu Valve nasıl bu kadar yükseldi ve günümüze kadar sapasağlam geldi?

Bu sorunun hikayesi aslında Valve'ın o zamanlar oyuncalara vadettikleri zor rastlanacak türden olması idi. Hikayesi olsun, oynanışı olsun, bölüm ve mekan değişimleri olsun,bilim kurgusu olsun ve en önemlisi onlarca sır ve gizem barındırarak o zamanın oyuncularının dikkatini bir hayli üzerlerine çekmesiydi. Half-Life dönemi boyunca, Half-Life evreni birçok oyunla daha da genişledi ve daha merak uyandırıcı oldu. Ardından ilk başta Half-Life'a mod olarak düşünülen Counter-Strike geliştirildi ancak bir süre sonra başka bir oyun serisinin(ek olarak internet kafelerinde :)) ana oyunu haline geldi.

Tüm bunlar yaşandıktan ve Valve'nin ünü arttıktan sonra yeni bir döneme geçildi, Source dönemine. Half-Life'ın devam oyunu olan Half-Life 2 ve ardından gelen oyunların hepsinde bu grafik motorundan yararlanılmıştır. Şunu unutmamak gerek ki Half-Life 2 döneminde tek yararlandıkları oyunları değildi, yeni bir devir açacak olan Steam idi. Half-Life 2'den önce çıkmış bu yazılımı kolaylık olsun diye geliştirdiğini söylesem yanlış olmaz diye düşünüyorum. Çünkü o zamanın oyuncuları konsol kitlesinden ibaret idi. Ancak o zamanlar konsollarda oyun oynayabilmek için internette arama yapmanız gerekiyordu yani birçok oyun bir çatı altında değildi. Bu sorunu ortadan kaldırmak amaçlı Steam'i oluşturan Gabe abimiz zamanla popüler olan Steam için geri adım atmamaya karar veriyor. Popülerliğini Half-Life 2'yi oynamak için Steam yüklemeyi zorunlu kılmaya borçlu olmasını söylemeden geçmek istemem. Zamanla ilgi gören Steam'e güncellemelerle mağaza, sohbet, topluluk, yeni ve popüler oyun serileri, ekran görüntüleri, modlar ve daha fazlası eklenmesi üzerine oyun sektörünün vazgeçilmez platformu haline gelmişti.

Kurulduğu yıldan beri her yıl oyun çıkaran hatta bazen aynı yıl içerisinde birden fazla oyun çıkaran Valve'nin 2013-2016 yılları arasında herhangi bir oyun çıkarmaması garipti. Bunun nedeni yüksek ihtimal yeni bir şeyler denemesi idi. En son 2013 yılında DotA 2(2013) çıkaran Valve, DotA'dan sonra 3 yıla yakın bir sessizliğe gömüldü. Ardından 2016 yılında VR türünde olan the lab(2016) piyasaya çıktı. Böylelikle Valve, tekrar gündeme geldi ve yeni farkl bir oyun ile gün yüzüne çıktı ve bir daha adına ses getirdi. 4 yılın ardından tekrar VR oyunu ile karşımıza çıkan Valve, bu sefer gündeme gelmekle kalmayıp bir süre gündemi elinde tuttu. Bunun sebebi Valve'yi büyüten ve büyük bir kitlenin favori oyun serisi olan Half-Life evreninde geçmesi idi. Bazıları için sıradan bir VR oyunu olmamakla beraber insanlar Half-Life serisini tekrar akıllara getirince Valve bir kez daha geçmişteki başarılarını tazelemişti.

Peki Valve sadece oyunlar veya programlar sayesinde mi bu kadar ünlü oldu? Hayır. Belki kulağa biraz saçma gelebilir ama oyun karakterleride Valve'yi büyüten küçük etkenlerden birisi desem yanlış olmaz diye düşünüyorum. Sonuçta Half-Life'ın popüler olduğu dönemde birçok teori, makale ve video yazıldı ve bunların başında neredeyse g-man olarak adlandırılan karakter vardı bu kadar popülerlik sayesinde insanlar merak edip Half-Life'a başlamış ve onlarda bu popülerliğe dahil olmuştur.

Valve, Valve, Valve deyip duruyoruz, peki hiç bu Valve nedir diye sorduk mu?

Bir şirketten ziyade Valve aslında kapak demek. Eğer internette sadece Valve yazdıysanız görsellerde veya Google çevirisi olarak kırmızı bir kapak görebilirsiniz. Bu aynı zamanda çoğu Valve oyununun başlangıcında bulunan kapak ile aynıdır. Ancak neden Valve ismini tercih etmişler bunu bulamadım.

Valve teknolojileri ve yazılımları;

Yazılım ve programlar;

1-) SteamOS.

13 Aralık 2013 tarihinde Linux tabanında geliştirilen bir işletim sistemidir. İşletim sistemi deyince hemen aklınıza öyle Windows, Android, iOS gibi sistemler gelmesin.
SteamOS dediğimiz şey aslında ileride çıkacak bir konsol için üretilmiş bir sistemdir. Ücretsiz olması yanında müzik ve film izleyebildiğiniz bu sistem sadece PC'lere özel.

2-) Source Filmmaker(SFM)

11 Kasım 2012 yılında çıkan Source filmmaker, isminden de anlaşılacağı üzere Source motoru ile çalışan programdır. Peki bu program ne işe yarar? Animasyon yapmaya.Kendisi bir oyunların animasyonlarını ve ara sahnelerini yapmaya sağlayan bir programdır. Birçok ünlü oyunda kullanılmıştır; Team Fortress 2, Left 4 Dead, ve Half-Life 2 Steam'de ücretsiz olarak bulunan bu programın sistem gereksinimleri ise şöyle;

-OS: Windows 7 / Vista (Windows 7 64 Bit suggested)
-Processor: 3.0 GHz P4, Dual Core 2.0 (or higher) or AMD64x2 (or higher)
-Memory: 2 GB (4 GB suggested)
-Graphics: NVIDIA GeForce 200 series Card or better, or AMD Radeon 3000 series or better (NVIDIA GeForce 400 series or AMD Radeon 5000 series preferred)
-Monitor: 1366 X 768 (1920 X 1080 suggested)
-Hard Drive: At least 15 GB of space.
-Sound: DirectX 9.0C compatible USB headset with Mic (suggested)

sfm.jpg
sfm2.jpg



3-)Valve Anti-Cheat

Valve anti-cheat namı değer VAC, Steam için geliştirilen bir hile karşıtı yazılımıdır. Steam'in bir parçası olan VAC, neredeyse tüm Valve oyunlarında olmakla beraber.
(Half-Life'da bile) birçok oyunda mevcut. Peki nedir bu VAC denilen şey? Genel olarak büyük çok oyunculu yapımlarda mevcut olan VAC, sunucuta girmeden önce sisteminizi tarayıp üçüncü parti yazılım yani hile bulmaya çalışarak diğer oyunculardan üstün olmanızı engeller(bu şu anlık mevcut gibi ama neyse konumuza geri dönelim).ayrıca sadece oyun sunucusu dememe bakmayın, VAC aynı zamanda oyunun dinamik bağlantı kütüphaneleri ve çalıştırılabilir dosyaları üzerinde yapılan değişiklikleri de bulup size engel olabilir ancak sunucu yasaklaması yani girmek istediğiniz sunucudan ban yemekle VAC yasaklaması arasında büyük bir fark vardır. Sunucu yasaklaması o sunucuya özel iken, VAC yasaklaması VAC içeren tüm oyun sunucularını kapsar. Yani CS:GO'dan ban yerseniz DotA2'den de yediğinizi düşünebilirsiniz.

4-)Valve Hammer Editor

Valve tarafından geliştirilen Valve hammer editor ya da kısaca hammer bir 3B bölüm tasarım yazılımıdır. Half-Life ve Counter-Strike oyunlarının haritalarının yapıldığı.
Bu program sayesinde insanlar kendi haritalarını yapabiliyordu.

5-)Steam Link

Bu uygulama insanlara kolaylıkla oyunlarını televizyon veya telefonlarda oynama imkanı sunuyor. Birkaç adım ile Steam de bulunan oyunlarınızı tablet, telefon veya televizyonlarda oynayabilirsiniz.

Teknolojileri;

1-)Steam machine (Steam box)

Hatırlarsanız SteamOS'da ileride çıkacak bir konsol demiştim, bu konsol tam olarak Steam machine ya da bir diğer deyişle Steam boxtur. Amacı ise konsol dendiğinde aklınıza gelen Xbox, Nintendo veya PS gibi konsollardan ziyade PC'ye özeldir. Hatta aslında başlıca kendisinede PC diyebilirsiniz çünkü tek amacı Steam de bulunan oyunları bu konsol aracılığıyla kolay bir şekilde televizyona aktarıp oynamak. Kendisi Linux tabanlı SteamOS isimli bir işletim sistemine sahip.

2-) Steam Controller

Valve tarafından yapılmış Windows, macOS, Linux, akıllı telefonlar veya SteamOS üzerinden Steam oyunlarını rahatça oynamak için yapılmış bir oyun kontrolcüsüdür.

controller.jpg



3-) HTC Vive

HTC ve Valve'nin ortak projesi olan HTC Vive bir sanal gerçeklik başlığıdır. HTC'nin Mobile world congress açılışın mart 2015'de tanıtıldı ve 5 Nisan 2016'da satışa sunuldu.HTC Vive'nin bazı özellikleri;

- 90 Hz yenileme hızı.
- Göz başına 1080x1200 bir ekran çözünürlüğe sahiptir.
- 70'ten fazla sensör kullanır.
- "Deniz feneri" baz istasyonu ile kullanılırsa, 15 foot ile 15 foot (4, 6 metre ile 4,6 metre) foot ölçülü izleme alanı kullanır.
- Tıkanıklık sorunlarını önlemek için bir boşluk içinde yapısal ışık lazerleri tarayan bu iki deniz feneri istasyonları ile birleştirilmiştir.

4-) Steam Deck

Henüz çıkmamıştır. Birkaç resmi duyuru yapılsada çıkmadığı için ve insanlar tarafından kullanılmadığı için yazıya herhangi bir şey eklemek istemedim.

Yazımda kullandığım ve bana yardımcı olan kaynaklar;

-Valve - Vikipedi
-Gabe Newell - Vikipedi
-Mike Harrington - Vikipedi
-Source (oyun motoru) - Vikipedi
-Source 2 - Vikipedi
-Source Filmmaker - Vikipedi
-SteamOS - Vikipedi
-GoldSrc - Vikipedi
-Half-Life - Vikipedi
-Quake motoru - Vikipedi
-HTC Vive - Vikipedi
-Steam Destek :: Valve Anti-Hile (VAC) Sistemi

Yorumlar

Valve gerçekten oyun dünyasının sayılı köklü ve işini iyi yapan şirketlerden. Kendilerine hep bir sempati duymuşumdur, umarım gözümdeki bu yeri uzun süre devam eder.
 
Valve gerçekten oyun dünyasının sayılı köklü ve işini iyi yapan şirketlerden. Kendilerine hep bir sempati duymuşumdur, umarım gözümdeki bu yeri uzun süre devam eder.

En sevdiğim şirkettir kendisi, özellikle Türklere önem vermesi ayrı bir sempatilik kazandırıyor. Şu ana kadar hiçbir hatasını görmedim, umarım hiç görmem.
 
Nasıl üşenmeden bu kadar yazdın? Hayret kaldım açıkçası. Ayrıca Goldsrc ile yapılan bir oyun olarak Sven Co-op'ta eklenebilir. Elinize sağlık çok güzel olmuş :)
 
Nasıl üşenmeden bu kadar yazdın? Hayret kaldım açıkçası. Ayrıca goldsrc ile yapılan bir oyun olarak sven co-op'ta eklenebilir. Elinize sağlık çok güzel olmuş :)

Teşekkür ederim hocam, dediğim gibi oyunlara dair her şeyi seviyorum bu yüzden asla sıkılmam veya bıkmam :D

Sven co-op, az mı arkadaşlarla takılmadım. Her ne kadar kafayı yedirsede güzel bir oyun, hatırlattığınız için teşekkür ederim hocam :)
 
Sven Co-op'ta kafayı yiyen bir ben değilmişim :D Asansörlerde parçalanmak, %66'larda 2 saat milleti beklemek. Ama zevkli oyun hayla da oynuyorum sistemim çoğu oyuna müsade etmediği için.
 
Team Fortress 2'yi 2014'den beri oynuyorum, 2017'de YouTube'daki Team Fortress 2 animasyonlarına özenerek Source Filmmaker ile hobi olarak animasyon yapmaya başladım. Bu hayal gücümü ve görsel zekamı keşfetmemi sağladı. Şuan 12. sınıfım ve üniversitede "Çizgi Film ve Animasyon" bölümüne girebilmek için çalışıyorum.

Bu yüzden Valve benim için yeri ayrı bir firmadır. Teşekkürler GabeN.
 
Team Fortress 2'yi 2014'ten beri oynuyorum, 2017'de YouTube'daki Team Fortress 2 animasyonlarına özenerek Source filmmaker ile hobi olarak animasyon yapmaya başladım. bu hayal gücümü ve görsel zekamı keşfetmemi sağladı. şu an 12. sınıfım ve üniversitede "çizgi film ve animasyon" bölümüne girebilmek için çalışıyorum.

Bu yüzden Valve benim için yeri ayrı bir firmadır. Teşekkürler gaben.

Umarım istediğin bölüme girersin hocam, pes etmek yok :)
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
KriyusHeta
Okuma süresi
8 dakika okuma
Görüntüleme
1.363
Yorumlar
11
Son güncelleme

Oyun kategorisindeki diğer girdiler

KriyusHeta adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı