e-Scooter için sürüş güvenliği ve yasal zorunluluklar

1653761704851.png
Resim kaynağı için buraya tıklayın
Sürerken düşmeyi kim ister? Kimsenin ne motorsiklette ne de e-Scooterde isteyeceğini düşünmüyorum. İstense de istenmese de kazalar her zaman olasıdır. %100 kurtulmanın yolu 5 km/h hızla sürmek bile olsa biz size bu kadar yavaş gitmenizi gerektirmeyecek sürüş güvenliği methodlarından bahsedeceğiz. İşte karşınızda;
e-Scooter sürüş güvenliği ve yasal zorunluluklar
Konuyu okumadan önce bu yazıya tıklayarak ana konumuzu okursanız mantığı daha iyi kavrarsınız.
Bildiğiniz gibi e-Scooter paylaşım sistemleri sayesinde en ufak deneyimi olmayan kişi de, senelerdir deneyimi olan kişi de bu sistemden faydalanabiliyor. Doğal olarak da deneyimsiz kişiler kazalara yol açabiliyor. %100 önlemek teknik açıdan saçma ve imkansız, o yüzden biz size sıra ile nasıl sürüş güvenliği sağlanır onu anlatarak başlayalım.

Konu İçerikleri
  • e-Scooter için zorunlu olan dış ekipmanlar
  • Kişinin giymesi gereken ekipmanlar
  • e-Scooter sürüşünde olan yasal zorunluluklar
e-Scooter için zorunlu olan dış ekipmanlar
1653762468967.png

Dış ekipman dendiğinde aklınıza kask veya eldiven gibi şeyler gelmesin, onlar sonraki başlıklarda. Öncelikle en önemli olarak gece ve akşam üstü sürüşlerinin yasal olarak da şartı olan ön ve arka lambaların çalışır şekilde olması gerekli. Piyasada satılan bütün e-Scooterler kendiliğinden ön ve arka lambası ile gelirler. Eğer bozuk ise bozuk şekilde trafiğe çıkmanız yoldaki sürücülerin ve yayaların güvenliğini tehlikeye atabilir. Eğer mümkünse ve modelinizde de var ise freni sıktığınızda arka lambanın yanıp sönmesi de sürücülerin dikkatini çeker ve onları uyarır. Diğer önemli olan bir ekipman ise zil veya uyarıcı olarak yüksek sesli bir korna sistemi. İnsanlar veya arabalar her zaman e-Scooterleri yollarda veya bisiklet yollarında fark edemeyebiliyor veya yoldaki araçların, özellikle taksilerin çoğu bir taşıt olarak görmediğinden dolayı kendinizi fark ettirmek ve "ben buradayım" demek için kesin ve net olarak bir zil/korna sistemine sahip olmalısınız. Son olarak da ufak çukurlarda direksiyon hakimiyetinizi kaybetmemek adına ön ve arka süspansiyon takılabilir fakat zorunlu değildir.


1653763363794.png
Kişinin giymesi gereken ekipmanlar

Maalesef e-Scooterin lambası olması veya zili olması yeterli değil. Kasklarda tam veya çene açık olarak yarım kask takılması biraz tartışılabilecek bir konudur, fakat ben 3 senedir e-Scooter kullanan deneyimli bir kullanıcı olarak kişisel scooterimi de aldığımdan daha bu hafta LS2 marka tam kapalı motorsiklet kaskı siparişi verdim. Bugün kısa yolda testini yaptım ve yaz sıcaklarından dolayı insan 5 dakikalık yolda bile aşırı terliyor. Yine de güvenlik kumar değil ki şansa bırakılsın, siz önleminizi alın. Sonra gazetelerde "yarım kask taktı, scooterden düşüp çenesini parçaladı" diye haberler görmeyelim. Decathlonda satılan dizlik ve dirseklik setleri de ayrı bir önlemdir. Ben şahsen onlardan satın almadım fakat eğer deneyimsiz kullanıcı iseniz kesinlikle tavsiye ederim. Motorsiklette kullanılan şişme ceketler de tercih edilebilir fakat onlar sadece kışın işe yarayacaktır. Yaz günü 25 ile giden bir alette işkence çekmenize değeceğini düşünmüyorum, kask konusu istisnadır.


e-Scooter sürüşünde olan yasal zorunluluklar
1653763429949.png

Öncelikle herkesin illaha 1 kere araştırmış olacağı bir konuya değinelim: hayır, e-Scooterlerde herhangi bir kurumun aynısı olarak çakar kullanımı yasaktır. Eğer sadece kırmızı veya sadece beyaz veya sadece mavi olarak çakar açmak isterseniz sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Kendim de merak ettiğimden eski Yunus Polis Timi eğitmeni olan bir ablamıza karşılaştığımda laf arasında sorma fırsatım olmuştu. Onun dışında sırtınızda veya e-Scooterinizde kişisel veya paylaşımlı bile olsa ticari veya aşırı büyük yük taşınması yasak. Kaldırımlarda gidilmesi normalde bir ara yasaklandı fakat polisler şu ana kadar bana ceza yazmadı, siz yine de dikkatli olun, cezadan değil kaldırımların taşlarının oynamasından ve tekerin girip düşebileceğinizden. e-Scooterlere 2 kişi binilmesi kişisel veya paylaşımlı fark etmeden kesinlikle yasak, kullanıyorsanız da öküz olarak hayatınıza devam edebilir, bir gün dengenizi kaybedip ikinizde düştüğünde ise hastanedeki doktorlara tedavi parası kazandırabilirsiniz. Belki oradan hayırlı olur, en azından biri kazanmış olur siz ise ders alırsınız. 25km/h üstü hızlara çıkılması yasak, takan var mı derseniz, 25km/h üstü hızlara çıkan bir scooteri olan insanın çok takacağını sanmam. 25km/h üstü giden scooterler 20.000TL üstü olduğundan o kadar almışsınız, kontrollü şekilde basın gitsin. Top speed yapacağım diye birine çarpmayın, sorumlu değilim. Daha aslında başka zorunluluklar da var ama asıl ana olarak önemli olanlar bunlar.

Konumuz buraya kadardı. Eğer konuyu bu kadar uzun olmasına rağmen okuduysanız sizlere gerçekten minnettarım. e-Scooter & e-Scooter blog sayfası olarak sizlere elimden geldiğince bilgi aktarmaya çalışacağım. Bugünlük benden bu kadar. Herkese iyi forumlar!

Yorumlar


Blog girdisi detayları

Ekleyen
BorakanT
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
337
Yorumlar
1
Son güncelleme
Yazar değerlendirmesi
5,00 yıldız
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Teknoloji kategorisindeki diğer girdiler

BorakanT adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı