Windows 7 hala kullanılabilir mi?

windows 7 hala kullanılabilir mi cover image.png
Merhaba arkadaşlar. İlk defa blog kısmına yazı yazıyorum. Eskiden kendi blog sitem vardı fakat artık onu kullanmıyorum. Yeni bir blog sitesi açmak yerine Technopat Sosyal'de blog yazmaya karar verdim.

Bugünkü yazımda sizlere Windows 7'nin hala kullanılıp kullanılamayacağını konuşacağım.

Bu blog yazım 3 bölümden oluşacak. Birincisi Windows 7'yi özel kılan noktalar, ikincisi Windows 7'nin günümüzde kullanılıp kullanılamayacağı, üçüncüsü ise artı-eksi bölümü olacak.

> Windows 7'yi özel kılan noktalar neydi? <

İlk olarak Windows 7'yi özel kılan noktalardan bahsetmek istiyorum.
  • Hepimizin Windows 7'yi sevmesinin en önemli nedenlerinden biri bence Aero arayüzü. O şeffaf pencereler, efsane Aero efektleri... Gerçekten Windows 7 görsel anlamda çok güzel bir işletim sistemi. Windows 8 ve sonrası ise MDL (Microsoft Design Language) isminde bir tasarım diline geçti ve bence Windows 7'deki Aero'nun yanına bile yaklaşamıyor. Windows 11 ile Fluent tasarım diline geçiş yapıldı, henüz Fluent'e geçmeyen epey arayüz olsa da arayüzün önemli bir kısmı Fluent'e geçti. Fluent de bence güzel duruyor fakat Windows 11'de başlık çubuklarında Acrylic efektinin olmaması bence bir eksi. Windows 11 22H2 ile sadece Mica efekti geldi. Mica da bence Acrylic veya Aero kadar güzel değil. Windows 11'de keşke başlık çubuklarında Acrylic desteği de olsaydı diyorum.
  • Windows 7'de birçok güzel masaüstü arka planı mevcut. Hatta bölgesel arka planlar da mevcut ve arasında Türkiye arka planları da var. Bu da Windows 7'nin ne kadar özenli bir şekilde geliştirildiğini gösteriyor. Windows 8 ve sonrasında ise bölgesel arka planlar yok. Sadece normal Windows arka planları mevcut.
  • Windows 7 gerçekten epey stabil bir işletim sistemi. Ayrıca RAM tüketimi de gayet iyi. Aero efektleri açıkken bile 1 GB'tan fazla RAM yemeyen bir işletim sisteminden bahsediyoruz. Windows 10 ve 11 ise tüm şeffaflık efektlerini kapatsanız bile 2 GB ve üstünde RAM kullanıyor. Ayrıca Windows 10 ve 11 epey sorun çıkarıyor. Yaşlı Vista çekirdeğini Microsoft hala ısıtıp ısıtıp önümüze sürdüğü için Windows 10 ve 11 çok stabil çalışmıyor. Windows 7 ise eğer sistemde donanımsal bir sorun veya sorunlu bir sürücü yoksa kolay kolay hata vermiyor.
Windows 7'yi özel kılan birkaç noktadan bahsettik. Bir de elbette Windows 7 dönemindeki anılarımız var. MSN'de edilen sohbetler, Winamp ile dinlediğimiz müzikler, CS 1.6'da oynadığımız sunucular, o dönemde oynadığımız efsane oyunlar... Birçoğu artık yok olup gitti.
Şimdi asıl konumuza geçiyoruz. Windows 7 günümüzde hala kullanılabilir mi?

> Windows 7 hala kullanılabilir mi? <

Windows 7 bence hala kullanılabilir. Fakat bu durum ne yapacağınıza göre değişiyor. Bu durumda üç ayrı kategoride değerlendirme yapacağım.

1. Oyun
Windows 7 bence artık oyun için kullanılmaz. Çünkü birçok oyun artık Windows 7 desteği sunmuyor. Güncel oyunların hepsi Windows 10'u zorunlu kılıyor. Windows 7'de ayrıca DirectX 12 desteği olmaması da bir eksi. Bu nedenle oyun için pek düşünmenizi önermem. Ha derseniz ki ben nispeten eski oyunları oynamak istiyorum, o zaman oynayabilirsiniz. Mesela Star Wars Jedi: Fallen Order, Windows 7'de çalışıyor. Veya nostalji için daha eski oyunları da oynayabilirsiniz. Fakat eğer bilgisayarınız Windows 10 veya 11 ile gayet iyi çalışıyorsa ve eski oyunlar için Windows 7 kuracaksanız kurmayın. Çünkü o oyunları bir şekilde Windows 10 ve 11'de de çalıştırmak mümkün. Bu nedenle oyun için Windows 7 kullanmanızı önermiyorum.

2. Günlük Kullanım
Windows 7 günlük kullanım bazında hala kullanılabilir. Çünkü Google Chrome, Microsoft Edge ve Mozilla Firefox henüz Windows 7 desteğini kesmedi. Fakat Windows 7'de Office 2019 ve 2021 kullanılamıyor. Windows 7'nin desteklediği son Office sürümü Office 2016. O yüzden Office tarafında bir miktar geride kalıyorsunuz. Fakat video akış servislerinin birçoğu bildiğim kadarıyla Windows 7'de kullanılabiliyor. Mesela Disney+ içeriklerini Windows 7'de tarayıcı ile izleyebiliyorsunuz. Ayrıca tarayıcı performansı bence hala çok iyi. Sadece 2 GB RAM ve 2 işlemci çekirdeği verdiğim Windows 7 Ultimate 64 Bit yüklü sanal makinede YouTube'dan sorunsuzca 720p video izleyebiliyorum. Ayrıca Technopat Sosyal'de gezinirken de hiçbir kasma veya takılma sorunu yaşamıyorum.

Fakat Windows 7'yi sıfırdan kurup ayarlamak istiyorsanız biraz zorlanacaksınız. Çünkü Windows 7'de güncel tarayıcıları (veya birçok güncel Windows 7 destekli yazılımı) kurabilmek için KB4474419 güncellemesi gerekiyor. Bu güncellemeyi de Microsoft Update Catalog üzerinden indirmek gerekiyor. Fakat Windows 7 ile birlikte gelen Internet Explorer 8 maalesef Update Catalog'u varsayılan haliyle açamıyor. Sorunu çözmek için Internet Explorer ayarlarına girip gelişmiş seçeneklerden TLS 1.1 ve TLS 1.2'yi açmanız ve tüm SSL seçeneklerini kapatmanız gerekiyor. Sonra Internet Explorer'ı kapatıp açınca Update Catalog açılır hale geliyor. Ondan sonra KB4474419 güncellemesini yükleyip sorunsuzca güncel tarayıcıları kurabiliyorsunuz.

3. Video Düzenleme, Yazılım Geliştirme, 3D Animasyon vb.
Windows 7 bu tarz profesyonel işlerde artık kullanılmaz. Çünkü bu sektördeki yazılımların neredeyse hepsi Windows 7 desteğini çekti. Windows 7 destekli son sürümler ise epey bir özellikten yoksun. O yüzden profesyonel işlerde Windows 7 kullanmanızı kesinlikle önermiyorum.

> Windows 7'nin artıları ve eksileri nelerdir? <

Windows 7'nin birçok artısı olduğu gibi birçok eksisi de var. Fakat eksilerin çoğu sadece günümüz şartlarında geçerli. Yani Windows 7'nin kendisinden kaynaklanan eksiler değil.

Artılar
  1. Windows 7 gerçekten çok stabil ve hızlı bir işletim sistemi. Gerçekten 2 GB RAM'li bir bilgisayarda bile gayet iyi çalışıyor. Windows 10 ve 11 ise 4 GB RAM'li bilgisayarlarda bile sorun çıkarabiliyor. Ayrıca hızlı çalışmak için SSD'ye de ihtiyaç duymuyor. Windows 10 ve 11 ise SSD olmadan iyi çalışmıyor. Microsoft, HDD optimizasyonu yapmak yerine Windows 11'in ilerideki bir sürümünde ana sistemin SSD'de olmasını zorunlu kılacak gibi görünüyor. Yani Microsoft sorunlu optimizasyonu düzeltmek yerine olayın üstünü örtmeye çalışıyor. Hiç hoş değil.
  2. Windows 7'nin Aero arayüzü gayet güzel. Windows 11'deki Fluent arayüz de güzel fakat birçok yerde hala MDL/MDL2 arayüz kullanıldığı için ve başlık çubuklarında Acrylic desteği olmadığı için Windows 7'nin gerisinde kalıyor.
  3. Windows 7 arkada çok daha az işlem çalıştırıyor. Bu sayede şişme gibi sorunlar çıkmıyor. Windows 10 ve 11'de ise bir ton gereksiz servis ve işlem çalışıyor. Bu da kaynak tüketiminin artmasına ve sistemin şişmesine neden oluyor.
  4. Windows 7'de Telemetry yok. Daha doğrusu Microsoft'un Cloud tabanlı saçmalıklarının hiçbiri yok. Yani gizlilik ile ilgili bir şüphe olmadan bilgisayarınızı kullanabiliyorsunuz.
  5. Windows 7'nin genel performansı ve tepkiselliği Windows 10 ve 11'den daha iyi. Mesela Windows Gezgini penceresi açmak için tıklıyorum, anında geliyor. Windows 11'de ise gecikme bariz bir şekilde hissediliyor. Hem Windows 7 hem de Windows 10/11'i aynı anda kullananlar bu dediğimi daha iyi anlayacaktır.
  6. Windows 7'de neredeyse hiç gereksiz yazılım yok. Windows 10 ve 11'de ise birçok gereksiz yazılım var.
Eksiler
  1. Birçok güncel yazılım, donanım ve oyun Windows 7 desteği sunmuyor. Bu nedenle oyun veya profesyonel işlerde Windows 7 kullanmak pek mümkün değil.
  2. Windows 7'de DirectX 12 yok.
  3. Windows 7, SSD'li sistemlerde Windows 8.1 kadar jet gibi hızlı çalışmıyor.
  4. Windows 7'nin doğal NVMe desteği yok, kurulum esnasında ek sürücü tanıtmanız gerekiyor.
  5. Windows 7'nin Pure UEFI (UEFI Class 3) desteği yok. Bu nedenle UEFI Windows 7 kurulumu yaptığınızda CSM kapalıyken boot edemiyorsunuz.
  6. Windows 7'nin Microsoft tarafından verilen desteği bitti. Sadece işletmeler için paralı ESU desteği mevcut.
  7. Windows 7, birçok ağ kartı sürücüsünü maalesef tanıyamıyor. Windows 7 ile birlikte gelen 2010-2011 model bir bilgisayarda bile sıfır Windows 7 kurulumu yaptığınızda ağ kartı sürücüleri otomatik yüklenmeyebiliyor. Bu nedenle sürücüyü elle kurmak ile uğraşmanız gerekebiliyor.
  8. Windows 7, güvenlik konusunda Windows 8 ve sonrası kadar iyi değil. Dahili olarak gelen bir antivirüs yazılımı yok. Sadece Windows Defender var ki o da Windows 7'de sadece bir Anti-Spyware olarak çalışıyor. Windows Defender ancak Windows 8 ile tam bir antivirüse dönüştürüldü.
Açıkçası bu eksilerden sadece 7 numaralı olan eksinin Windows 7'nin kendisinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Diğer eksiler ise zamanla oluştu, yani Windows 7'nin kendisinden kaynaklanmıyor.

> Sonuç <

Windows 7 bence hala günlük işler için kullanılabilir. Çünkü gerçekten hızlı çalışan, gereksiz yazılımlarla dolu olmayan, gayet kolay ve sade bir işletim sistemi. O yüzden de eski sisteminiz varsa ve Windows 7 yüklü ise bence en azından Ocak 2023'e kadar kullanılabilir. Fakat bu tarz eski bilgisayarlar için hafif bir GNU/Linux dağıtımı da iyi bir alternatif olabilir. Yine de seçim sizin.

Alternatif olarak sanal makineye kurup arada bir açıp nostalji de yapabilirsiniz. :) Veya virüs testleri için de kullanılabilir. :D

> Kapanış <

Evet, bugünkü yazım bu kadardı. Bu benim ilk blog yazım olduğu için bazı eksikler olabilir. Bunları da bana bildirirseniz sevinirim. Sonraki blog yazılarımda bu eksileri kapatmaya çalışırım.

Sizce Windows 7 hala kullanılabilir mi? Yoksa artık hiçbir şekilde kullanılmaz mı? Siz de fikirlerinizi belirtebilirsiniz.

Beni okuduğunuz için teşekkür ederim, iyi günler. :)

Yorumlar

Abi Windows 11 hakkındaki gorüslerin hakkında blog yazar misin artıları ve eksileri için teşekkürler.
 
Ben kullanıyorum. Miinecraft ta Windows 10'a gore cok yuksek FPS aliyorum. Sadece birazcik kasiyor.
 
Windows 7'de DirectX 12 desteği mevcut lütfen düzeltin.
Hayır, mevcut değil. İsteğe bağlı DX12 kütüphanesini kastediyorsanız o her oyunda yok. Sadece bazı birkaç oyunda var. (RDR2 gibi)

Eğer gerçekten DX12 desteği olsaydı DxDiag'a girdiğinizde DirectX sürümü DirectX 12 olarak görünürdü. Fakat DirectX 11 olarak görünüyor. Yani Windows 7 en fazla DirectX 11 destekliyor.
 
Windows 10 RAM yönetimi olarak eski Windows'lara göre gayet iyidir. SSD ile kullanıldığında gerekli RAM yönetimini zaten kendisi hallediyor. Gereksiz görülen hizmetleri de kapatabilirsiniz o da tercihe bağlı. Eski sürümlerinde olduğu gibi de değil Windows 10. Evet Windows 7 zamanında bende kullanıyordum ama yeniliklere ve değişimleri kabul etmek gerekmektedir. Windows 7 zamanında ona verilen görevleri başarıyla yerine getirdi artık onun yerinde Windows 10 ve 11 vardır. Bunu kabullenmek gerekir.
 
Gayet güzel olmuş ellerinize sağlık.

Bu arada Microsoft güvenlik desteği verdi de ne oldu bunca yıldır... Vermemesi bir eksik değil.

Ama zamana yenik düştü. Bu da normaldir.

Bir de Windows 8.1 yazınızı bekliyorum.
 
Kullanılır ve memnunum. Kuracak olan varsa:



Ayrıca indirme hızı az geliyorsa (genellikle 200-300 kb arası indiren bir site)

 
Yanlış bilgi
Abi bu zamanda Windows 7'ye geri dönecek olan adamın bilgisayardan iyi anlaması lazım hiçbir güncelleme almıyor internet driveri kurulmamış olarak geliyor yani Windows 7'ye geçtiğinizde "kablosuz" internete bağlanamazsınız.
 
Abi bu zamanda Windows 7'ye geri dönecek olan adamın bilgisayardan iyi anlaması lazım hiçbir güncelleme almıyor internet driveri kurulmamış olarak geliyor yani Windows 7'ye geçtiğinizde "kablosuz" internete bağlanamazsınız.

Ben kablolu da bağlanamadım ilk telefondan falan driver aradım sonra kurdum tek tek daha sonra tarayıcı yükledim gizlilik hatası aldım ardından sertifika güncellemesi yaptım
Uğraştırdı beni
 
Win7 kullanmayı bu yılın aralık ayı başlarında tamamen bıraktım. Program desteklerinden ötürü. Yoksa memnundum. Linç ederseniz edin ama win7'de şöyle bir olay var:
Orijinal olsun illa derseniz sorunlarına katlanırsınız çünkü eski sistemin orijinal isosu da haliyle eski olacaktır. Sorunları en aza indirmek adına custom iso kurarsanız sürücüdür falandır daha az sorun yaşarsınız çünkü günümüze yakın zamanda günümüzün daha yakın ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir. Mesela ben dizüstlerinde wifi sıkıntısını bir kere bile yaşamadım... modlu iso kurmama takıntınız varsa o takıntıyı şöyle düşünün: kıyıda köşede kalmış adı sanı duyulmamış custom iso görürseniz tabi ki şüpheyle yaklaşın. Şimdi burada isim vermeyeyim de birkaç isim var bu iso düzenleme işine yıllarını vermişler ve gerçekten sağlam isolar yapıyorlar onları kullanın sorun çıkacağını sanmıyorum. Güvenlik olarak endişeniz var ise de kullanıcı bilgisi olarak kendinizi geliştirmeye bakın. Çünkü ne kadar paralı antivirüs kullanırsanız kullanın, istediğiniz kadar güncel win11 kullanın, istediğiniz kadar son model donanım ve yazılım kullanın; kullanıcı bilgisi olarak yeterli değilseniz en ufak bir şeyden virüs mirüs başınız ağrır yani işin çok büyük kısmı sizin kullanımızda bitiyor.
 

Blog girdisi detayları

Ekleyen
yusuf6554
Okuma süresi
6 dakika okuma
Görüntüleme
1.657
Yorumlar
24
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 4 değerlendirme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

yusuf6554 adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı