Windows XP

1096455-full-size-windows-xp-pro-wallpaper-1920x1080-for-tablet.jpg


Giriş
Windows XP (kod adı Whistler), Microsoft tarafından 25 Ekim 2001'de genel kullanıma sunulan işletim sistemidir. XP ismi, eXPerience (deneyim) kelimesinden gelir. Genişletilmiş resmî destek 8 Nisan 2014'te son bulmuştur ve NT işletim sistemi hattındaki altıncı işletim sistemidir. Windows XP, Windows ailesinin en uzun ömürlü işletim sistemlerinden biridir ve neredeyse 13 yıllık destek (hem ana hem de genişletilmiş destek) ve Temmuz 2022 itibariyle dünya çapındaki bilgisayarların% 0,38'inde çalışmaktadır. Windows XP, ACPI'si olmayan bilgisayarları destekleyen ve kuruluma önyükleme yapmak için önyükleme disketlerini kullanma olanağına sahip olan son Windows sürümüdür.

Geliştirme
Windows Whistler projesi, 1999 yılında başlayan "Neptune" projesinin iptal edilmesinin ardından başlamıştır. Microsoft, Neptune projesi ile NT çekirdeğini son kullanıcıya da getirmeyi planlıyordu, lakin bilinmeyen sebeplerle "Neptune" iptal edildi. O yıllar da sunulan MS-DOS tabanlı Windows sürümleri artık çağının gerisinde ve hantal kalıyordu. Windows Whistler, Windows NT 5.0 yani Windows 2000'nin güvenilirliği ve sağlamlığı üzerine kuruldu. MS-DOS tabanlı sürümlerin gelişmiş özelliklerini de alarak gittikçe güçlendi. Microsoft daha sonra Whistler'e Windows ME'nin gelişmiş özelliklerini ekledi (Sistem geri yükleme, Yardım ve Destek, İnternet oyunları vb.). Microsoft, MS-DOS tabanlı Windows'lara artık pazarda yer vermek istemediği için Windows ME'nin yeniliklerini Whistler'a ekledi. Bu yüzden Windows XP, Windows Me'nin NT tabanlı sürümüdür. Daha sonra Whistler tam geliştiğinde adı Windows XP'ye çevrildi ve 25 Ekim 2001'de Windows XP tanıtıldı.

whistler-wallpapers-36909-7138194.png


UI Değişimi
Windows XP, görsel stillerin tanıtılmasıyla geliştirme sırasında büyük bir UI revizyonu aldı. Mavi, yeşil ve gümüşe dayanan üç renk şeması vardı. Kullanıcılar yine de Windows'un önceki sürümlerinden Windows Klasik temasını seçebilir ve önceden ayarlanmış Windows Klasik renk düzenlerini özelleştirebilir.

Kenar yumuşatma yazı tipi işlevi olan ClearType'ın piyasaya sürülmesi, LCD-TFT monitörlere ve dizüstü bilgisayarlara sahip masaüstü bilgisayarlarda metin okumayı kolaylaştırdı, ancak CRT monitörleri de etkiledi. Görev çubuğu, görev çubuğunun ve/veya araç çubuklarının yanlışlıkla yeniden boyutlandırılmasını veya taşınmasını önlemek için varsayılan olarak yeni kullanıcı hesapları için kilitlidir.

Sabitlenmiş veya yakın zamanda açılmış uygulamalar ve dokümanlar için bir sütuna ve sistemdeki belirli yerlere kısayollar içeren diğer sütuna sahip iki sütunlu yeni bir Başlat menüsü tanıtıldı. Kullanıcı adı ve yeni kullanıcı resmi üstte görüntülenirken, oturumu kapatma, çıkarma veya bilgisayarı kapatma düğmeleri altta bulunur. Büyük ekranlar ve Luna temasıyla kullanılmak üzere tasarlanmıştır, ancak Windows Klasik olanla da kullanılabilir. Ek olarak kullanıcı (yeni kısayollar, simgeler ve banner dışında) neredeyse hiçbir şeyin değiştirilmediği klasik Başlat menüsüne geri dönebilir.

Windows-XP-upgrade.jpg


Değerlendirmeler
Windows XP, 2001 yılında kullanıma sunulduğu andan itibaren halefilerine göre oldukça iyi satış rakamları elde etti. Bu yüzden 3 adet büyük güncelleme almıştır. Bunlara SP1, SP2 ve SP3 (SP: Service Pack) güncelleme paketleridir. Windows XP ilk çıktığı zamanlar yenilikçi ve yenilemez göründüyse de, zamanla sisteme yönelik tehditler artmıştır. Son güncellemelere rağmen hala açıkları bulunmaktadır. Windows XP kullanan çoğu kullanıcı (özellikle bireysel-ev kullanıcıları) kurulum ve kullanıma başladıktan 8-12 ay sonra sistemin ağırlaşması sebebiyle format atılması gerektiğini eleştiriyor olsa da, bu eleştiriler kullanıcı hatalarından kaynaklanmaktadır. Düzgün yapılandırılmış, gerekli güvenlik yazılımları yüklenmiş ve kullanım amacı belli olan Windows XP yüklü bir bilgisayar yıllarca formatlama ihtiyacı olmadan kullanılabilir.

Windows XP ilk çıktığı yıllarda çok stabil bir işletim sistemi olmamıştır. İlk başlarda çok fazla hata barındıran ve neredeyse kullanılmaz halde olan Windows XP, 2004 yılında çıkan SP2 ile kullanılabilir dereceye ulaşmıştır.

Korsan Windows XP
Windows XP piyasaya sürülmeden önce korsana karşı güçlü önlemler alındı. Ürün etkinleştirme ile kullanıcıların yükledikleri ürünü en geç 30 gün içerisinde şirket ile iletişime geçip etkinleştirme kodunu sisteme tanıtmaları gereklidir.

2006 yılından itibaren, artan korsan Windows XP kullanımına engel olmak amacıyla Microsoft, Windows Orijinal Ürün Avantajı adlı bir yazılımı yürürlüğe sokmuştur. Buna rağmen kullanıcılar korsan kullanmanın yollarını bulmuşlardır. Öte yandan korsan Windows XP'lerin çoğunda antivirüslerce silinemeyen ve açığı Microsoft tarafından kapanmayan bir RPC (Uzaktan yordam çağrısı) açığı vardır ki bu da korsan Windows'ları tamamıyla dışarıdan müdahalelere açık hale getirir. İnternet bağlantısını sonlandırmak için Görev Yöneticisi'nden Network Service Adı altında çalışan Svchost.exe'leri sonlandırmaya çalıştığınızda 60 saniyelik bilgisayarı kapatma sayacı devreye girer.

Yorumlar

Ve bunun sonraki çıkan en rezil işletim sistemi olan Vista çıktı daha sonra Microsoft işletim sistemi çıkarma kuralını bozduğu için Windows 7'yi çıkardı.
 
İlk UEFI'ye sahip Windows sürümü XP'dir (sadece IA-64 için fakat 2003 yılında Intel Developer Forum'a özel IA-32 (x86) için de yapıldı). Daha sonra Windows 2000 ASLE (Advanced Server Limited Edition) sürümleri (IA-64 için özel ve XP logolu 2000 oluyor) oluyor. Normalde IA-32 (x86) için UEFI, Vista RTM ile gelecekti fakat Microsoft Longhorn'dan belirli bir buildden sonra kaldırdı (bazı 64 bit buildlerde 32 bit UEFI için Boot Manager dosyaları bulunur. EFI-MIXED MODE üzerinde çalışmış olabilirler). Microsoft, Vista RTM'de UEFI olmadığını sadece Server 2008 RTM'de olduğunu söyledi 2006 da. Fakat bu bir yalandan ibaret. RTM bir ISO ile SP1 arasında hiçbir bootloader farkı yok. UEFI olarak sorunsuz şekilde de çalışıyor RTM Vista. 8 ile 32 bit UEFI geri geldi çünkü Bay Trail gibi hafif cihazlarda 2 GB RAM yaygın olduğundan 32 bit UEFI ile geliyordu (çoğu 32 ama 64 bit olan modeller de mevcut). Ayrıntılar için açtığım konuya bakabilirsiniz:
 
Son düzenleme:

Blog girdisi detayları

Ekleyen
MuhammedA
Okuma süresi
3 dakika okuma
Görüntüleme
1.001
Yorumlar
9
Son güncelleme
Değerlendirme
5,00 yıldız 1 değerlendirme

Yazılım kategorisindeki diğer girdiler

MuhammedA adlı kullanıcının diğer girdileri

Bu girdiyi paylaş

Geri
Yukarı